Ο μητρικός θηλασμός ωφελεί όλη την οικογένεια!

Ο μητρικός θηλασμός ωφελεί όλη την οικογένεια!

Είναι μια αμφίδρομη σχέση!

 

Το μητρικό γάλα είναι περισσότερο από μια τροφή και η διαδικασία του δημιουργεί έναν κόσμο φιλικό προς τα βρέφη και τα παιδιά.

Η παγκόσμια οργάνωση υγείας και η Unicef συνιστούν να γίνεται η έναρξη του θηλασμού μέσα στην πρώτη ώρα μετά τον τοκετό γιατί η καθυστέρηση έναρξής του αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου των νεογέννητων. Αν όλα τα μωρά δεν τρέφονταν με τίποτα άλλο μέχρι τους έξι μήνες παρά μόνο με μητρικό γάλα, πάνω από 800.000 ζωές θα σώζονταν κάθε χρόνο.

Το μητρικό γάλα είναι το πρώτο εμβόλιο του μωρού, η πρώτη και καλύτερη προστασία που έχει απέναντι σε ασθένειες και παθήσεις. Όλοι ξέρουμε τα οφέλη του θηλασμού αλλά καλό είναι να τονίζουμε ότι ο μητρικός θηλασμός είναι μια αμφίδρομη σχέση.

Ωφελεί όλη την οικογένεια!

Όσον αφορά το παιδί
-εύπεπτο άρα λιγότερες γαστρεντερικές διαταραχές
– αντισώματα, ανοσοποιητικό ενάντια σε λοιμώδη νοσήματα
– μειώνει τις πιθανότητες αλλεργιών
– είναι πάντα στη σωστή θερμοκρασία
– μείωση κινδύνου παχυσαρκίας
– αύξηση του δείκτη νοημοσύνης

Για την μητέρα
– μείωση θανάτου από καρκίνο του μαστού
– μείωση κινδύνου από διαβήτη
– προστασία από οστεοπόρωση
– συναισθηματικό δέσιμο μητέρας – παιδιού

Για την οικογένεια
– δεν κοστίζει
– δεν επιβαρύνει το περιβάλλον γιατί δεν είναι επεξεργασμένη τροφή, που χρειάζεται να συσκευαστεί

Ο θηλασμός σε μια νέα μαμά φαίνεται «βουνό» και ίσως να είναι. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Όταν όμως το καταφέρει είναι το πιο απλό πράγμα του κόσμου.

Να θυμάστε πάντα ότι είμαστε μέρος ενός οικολογικού συστήματος, θηλαστικά. Καμία κατσικούλα δεν έχει άλλη επιλογή παρά μόνο να θηλάσει. Δεν σημαίνει όμως ότι όταν μια μητέρα για ιατρικούς ή άλλους λόγους δεν μπορεί να θηλάσει, δεν είναι καλή μητέρα. Κάθε άλλο.

Προσπαθούμε όμως όλοι οι φορείς που ασχολούνται με θέματα υγείας να δώσουμε στα παιδιά μας αυτό που δικαιούνται και αυτό που τους αξίζει. Μεγαλύτερη γνωστική ικανότητα για το αντικείμενο οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα. Ο μητρικός θηλασμός είναι δυνητικά μια από τις κορυφαίες διατροφικές παρεμβάσεις.

Nανά Πατρώνη, Διευθύντρια ΕΣΥ ΠΕΔΥ Πάτρας
Δημοσίευση: 13/1/17 | ΠΗΓΗ: thebest.gr
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *