Το ότι το παιδί μου δεν μιλάει ακόμη οφείλεται στον θηλασμό;

Το ότι το παιδί μου δεν μιλάει ακόμη οφείλεται στον θηλασμό;

Έχω ένα αγοράκι 22 μηνών το οποίο θήλαζα αποκλειστικά και συνεχίζω μέχρι και σήμερα. Η ανάπτυξη του σε όλα τα επίπεδα είναι φυσιολογική μόνο που δεν μιλάμε. Ένα θέμα για το όποιο με έχουν αγχώσει πολύ.

Να σημειωθεί ότι τον μεγαλώνω μόνη μου, με τον πάτερα του είμαστε εδώ και ένα χρόνο σε διάσταση χωρίς ιδιαίτερη επικοινωνία μαζί του. Παρόλαυτα ζωγραφίζουμε, χορεύουμε, ανταποκρίνεται σε ότι και να του ζητήσω ή ότι και αν του πω.Όταν είμαστε σπίτι χρησιμοποιεί γιογιό. Πάμε παντού μαζί, του αφήνω όμως χώρο για εκείνον και τον δέχεται. Δεν φοβάμαι να χτυπήσει ούτε να λερωθεί ούτε τον έχω καθισμένο σένα καρότσι. Κινείται αρκετά και επεξεργάζεται τα πάντα.

Δεν μιλάμε μωρουδίστικα και στο σπίτι δεν χρησιμοποιώ τηλεόραση. Είναι αρκετά χαρούμενο παιδί, ζωντανό και αρκετά παραστατικός ώστε να συνεννοηθούμε.Φαίνεται ότι έχει διάθεση να μιλήσει αφού δείχνει τα πάντα, χαιρετάει τα πάντα και όλα αυτά με ένα εεε στο στόμα.

Ένας ψυχολόγος εδώ στο Δήμο που συμβουλεύτηκα μου είπε πως πρέπει να χάσει για να ανακαλέσει, δηλαδή να μιλήσει και αυτό που πρέπει λέει να χάσει είναι το θηλασμό γιατί όσο θηλάζει του φέρομαι σαν να είναι βρέφος και τα βρέφη δεν μιλάνε.

Και τέλος, πως αν τον αφήσω να κλαίει δεν θα πάθει κάτι, τα παιδιά έχουν αντοχές μου είπε.Μου φάνηκε λίγο υπερβολικό αλλά προσπάθησα να το δοκιμάσω με αποτέλεσμα το μικρό μου να με κυνηγάει κλαίγοντας.

Σε κάποιες περιπτώσεις μια αγκαλιά έπιασε και λίγο νερό, από το όποιο με προτιμάει άλλα όχι για πολύ. Κοιμάται με στήθος και ξυπνάει με αυτό πριν περάσουμε στο πρωινό του με το φρέσκο γάλα του, και κατά τη διάρκεια της ημέρας αν τον ενοχλήσει κάτι που φάγαμε και έχει αέρια πριν κάνει κακά του το ζητάει.

Τι να κάνω; και αν όντως χρειάζεται να διακοπεί ο θηλασμός για την ανάπτυξη του λόγου του πως να το κάνω; γιατί η αλήθεια είναι πως πίστευα πως πρώτα θα μιλήσουμε και μετά θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία αυτή ώστε να μπορούμε να το συζητάμε και να γίνει πιο ανώδυνα για εκείνον.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Παρασκευή, Περιστέρι
16/12/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Μαρία Λαζαρίδου, Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Αγαπητή μαμά Παρασκευή, πόσο λυπάμαι που ταλαιπωρείστε εσείς και ο μικρός σας με λάθος οδηγίες.Ο θηλασμός και η συνέχιση του πέραν των δυο χρόνων, εφόσον το επιθυμεί η μαμά και το παιδί, είναι κάτι που προτείνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Η ανάπτυξη του λόγου του δεν σχετίζεται το θηλασμό. Αν όντως έχει καθυστερήσει, κατάλληλος για να τον αξιολογήσει είναι κάποιος λογοθεραπευτής. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Ακολουθεί τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης. Και στην ανάπτυξη του λόγου ισχύει το ίδιο.

Εσείς και ο γιος σας θα αποφασίσετε πότε θα έρθει η ώρα του απογαλακτισμού. Αυτή η περίοδος έχει έντονο το άγχους αποχωρισμού όποτε καταλαβαίνετε πως απότομος απογαλακτισμός θα ταράξει πολύ το αγοράκι σας.

Προτείνω να συνεχίσετε όπως εσείς πολύ καλά ξέρετε το θηλασμό και το μεγάλωμα του γιου σας. Δώστε του χρόνο να αναπτύξει το δυναμικό του.

Μετά τα 2,5-3 χρόνια αν συνεχίζει να σας ανησυχεί η εξέλιξη του λόγου του, επισκεφτείτε κάποιο αξιόπιστο λογοθεραπευτή. Εκείνος/η θα αξιολογήσει τη γλωσσική ανάπτυξη του μικρού σας και θα σας προτείνει τη κατάλληλη δράση για την αντιμετώπιση της δυσκολίας στο λόγο του εφόσον συνεχίζει να υπάρχει.

Καλή συνέχεια στο μεγάλωμα του μικρού σας.

Στείλτε νέο ερώτημα
προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

 

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *