Εμβολιασμός κατά της γρίπης στην εγκυμοσύνη

Εμβολιασμός κατά της γρίπης στην εγκυμοσύνη

Τι κινδύνους κρύβει η Γρίπη στην εγκυμοσύνη;

 

Όλες οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές αν νοσήσουν από γρίπη (εποχιακή & γρίπη των χοίρων). Αυτό συμβαίνει γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιο ασθενές.

Το 2009 η ιατρική κοινότητα βρέθηκε αντιμέτωπη με αυτό το σοβαρό πρόβλημα όταν εμφανίστηκε η γρίπη των χοίρων (H1N1) η οποία γρήγορα εξαπλώθηκε παγκοσμίως.

Ενώ οι περισσότερες γυναίκες που νόσησαν από την γρίπη των χοίρων (H1N1) εμφάνισαν συμπτώματα ίδια με αυτά της εποχιακής γρίπης, ένας σημαντικός αριθμός εμφάνισε σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, αναπνευστική δυσχέρεια και αφυδάτωση.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι επιπλοκές αυτές αποτέλεσαν αίτια αποβολής του εμβρύου η πρόωρου τοκετού. Σημαντικό είναι να επισημανθεί ότι κάποια από αυτά τα περιστατικά δεν προκλήθηκαν από την γρίπη των χοίρων (H1N1) αλλά από την κοινή εποχιακή γρίπη (Influenza).

Αυτές οι επιπλοκές είναι πιο συχνές στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Σήμερα, τόσο η εποχιακή γρίπη (influenza) όσο και η γρίπη των χοίρων (H1N1) αποτελούν ένα υπαρκτό και σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των εγκύων.

Εμβολιασμός στην εγκυμοσύνη

Η πιο αποτελεσματική προφύλαξη ενάντια στη γρίπη παρέχεται με τον εμβολιασμό. Η χορήγηση του εμβολίου της γρίπης έχει αποδειχθεί ασφαλής σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης.

Τα φετινό εμβόλιο (για το 2016) περιέχει τον πανδημικό H1N1 τύπο (γρίπη των χοίρων) και τους 2 τύπους εποχιακής γρίπης (influenza) που πιστεύεται ότι να επικρατήσουν τον χειμώνα.

Το εμβόλιο παρέχει προστασία, δυο εβδομάδες μετά από την χορήγηση του και έχει δράση για 12 μήνες. Επίσης το εμβόλιο της γρίπης παρέχει προστασία και στο νεογνό για τους πρώτους 4- 6 μήνες της ζωής του μέσω των μητρικών αντισωμάτων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αφού ο εμβολιασμός των νεογνών δεν επιτρέπεται πριν τους πρώτους 6 μήνες.

Συμπτώματα της Γρίπης

Τα συμπτώματα της γρίπης κατά την εγκυμοσύνη είναι ως επί το πλείστον πυρετός υψηλότερος των 38°C και δύο ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • κόπωση
 • μυϊκοί πόνοι
 • πονοκέφαλος
 • ρινική καταρροή
 • πονόλαιμος
 • βήχας
 • διάρροια ή εμετός

Ειδικές Προφυλάξεις

 • Αποφυγή χώρων με συνωστισμό ( μετρό, λεωφορεία…)
 • Συχνό πλύσιμο των χεριών
 • Εμβολιασμός του ιατρικού και νοσηλευτικού μαιευτικού προσωπικού
 • Ενημέρωση του γιατρού με τα πρώτα συμπτώματα γρίπης
Δημοσίευση: 28/11/2016
Το διαβάσαμε στη σελίδα του Dr Γεράσιμου Μαρινάκη,
Μαιευτήρας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Γυναικολόγος


Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *