Συγγενές μεγάκολο (νόσος Hirschsprung) και μητρικός θηλασμός

 

Πριν από τρεις μήνες τέθηκε κατόπιν βιοψίας ορθού, η διάγνωση του συγγενούς μεγακόλου (νόσου Hirschsprung) σε νεογνό με επανειλημμένους εμέτους και καθυστερημένη αποβολή μηκωνίου.

Της Ιωάννας Κωνσταντοπούλου Παιδίατρος, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC, επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com

Άμεσα ακολούθησε χειρουργική αντιμετώπιση με τη διατομή του υγιούς εντέρου από το αγαγγλιονικό τμήμα και κολοστομία. Σε επόμενη φάση θα γίνει η οριστική επέμβαση με αφαίρεση του αγαγγλιονικού τμήματος και αποκατάσταση της συνέχειας του εντερικού σωλήνα.

Μετά την κολοστομία και αφού παρήλθε η υποχρεωτική περίοδος της παρεντερικής σίτισης, το βρέφος άρχισε να σιτίζεται με γάλα μητρικό που αντλούσε η μητέρα του καθημερινά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη σίγουρη και οριστική διάγνωση του συγγενούς μεγακόλου και αφού σταμάτησε η από του στόματος χορήγηση γάλακτος και ξεκίνησε η προεγχειρητική προετοιμασία του βρέφους, η μητέρα αυτόβουλα τέθηκε σε πρόγραμμα καθημερινών αντλήσεων μητρικού γάλακτος με έξι τουλάχιστον συνεδρίες ημερησίως και ετοίμαζε έτσι τράπεζα γάλακτος για να σιτιστεί το βρέφος κατά την παραμονή του στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) μετά τη χειρουργική επέμβαση, ενώ ταυτόχρονα συντηρούσε την παραγωγή της για να θηλάσει το παιδάκι της μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο.

Ήταν αξιοθαύμαστος ο ζήλος της και το ψυχικό της σθένος διότι παρά την αγωνία της και τον πόνο της για την απρόβλεπτη διάγνωση στο νεογέννητό της δεν εγκατέλειψε τις αντλήσεις αλλά προετοιμαζόταν αδιάκοπα για την ώρα που θα έπαιρνε πάλι αγκαλιά το μωρό της να το θηλάσει!

Όμως, παραδόξως διαπιστώνεται ότι το μητρικό γάλα μετεγχειρητικά δεν βοηθούσε το παιδί να πάρει βάρος και η ικανοποιητική πρόσληψη βάρους σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ιατρών της ΜΕΝΝ κατέστη δυνατή μόνο με τη χορήγηση εκτενούς υδρολυμένης φόρμουλας. Επίσης αναφέρθηκε στη μητέρα ότι οι κενώσεις του μωρού μετά τη χορήγηση μητρικού γάλακτος ήταν υδαρείς και αυτό δεν βοηθούσε το παιδί να πάρει βάρος.

Έτσι το μωρό εξέρχεται από το νοσοκομείο με τη οδηγία να χορηγείται η ίδια φόρμουλα που έπαιρνε και ενδονοσοκομειακά σε συνδυασμό με λίγα γεύματα αντλημένου μητρικού γάλακτος πάντα με μπουκάλι για να ξέρει η μητέρα ακριβώς πόσο πίνει το μωρό προκειμένου να πάρει γρήγορα βάρος και να ετοιμαστεί για την χειρουργική του αποκατάσταση.

Όταν επισκέφθηκα το μωρό στο σπίτι η μητέρα μου είπε ότι η ίδια φοβόταν να θηλάσει το μωρό γιατί δε θα ήξερε ποσό γάλα πίνει. Εξακολουθούσε όμως να αντλεί το γάλα της αλλά και αυτό το αντλημένο γάλα δίσταζε να το δώσει γνωρίζοντας ότι δεν είχε βοηθήσει το μωρό να πάρει βάρος σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που είχαν γίνει στη ΜΕΝΝ.

Όταν όμως της ζήτησα να βάλει το μωρό στο στήθος έμεινα έκπληκτη από την άρτια τοποθέτηση και σύλληψη θηλής από το βρέφος! Θήλαζε σαν να μην είχε πότε σταματήσει να θηλάζει από την ώρα που γεννήθηκε και το γάλα της μητέρας ήταν άφθονο!

Ήταν κρίμα αυτή η μαμά και αυτό το μωρό να στερούνταν αυτή την υπέροχη εμπειρία που τόσο αποτελεσματικά βίωναν! Όμως κι αν το μωρό δεν πάρει βάρος; Συνέλεξα πληροφορίες από διακεκριμένες ιατρικές ιστοσελίδες όπου το μητρικό γάλα χαρακτηριζόταν σαφώς ως γάλα πρώτης εκλογής για τα χειρουργημένα παιδιά από συγγενές μεγάκολο. Εντούτοις οι συστάσεις που είχαν δοθεί στη μητέρα κατά την έξοδο του βρέφους από την ΜΕΝΝ μου προκαλούσαν δισταγμό!

Εδώ χρειαζόμασταν τον Dr Newman τον οποίο ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκρισή του. Με την ηλεκτρονική αλληλογραφία του εξέθεσα το ιστορικό του παιδιού και τον προβληματισμό μου και η απάντησή του ήταν ταχύτατη. “Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την μητέρα να μη θηλάσει. Το μητρικό γάλα είναι γεμάτο από αυξητικούς παράγοντες όπως ο επιδερμιδικός αυξητικός παράγοντας ο οποίος βοηθά το έντερο να ωριμάσει και να αναπτύξει και να αυξήσει τα ένζυμα του εντέρου για την πέψη της τροφής”.

Με την παροτρύνση του Dr Newman και τη δίκη μου το παιδί ξεκίνησε αμέσως να θηλάζει αποκλειστικά χωρίς συμπλήρωμα και χωρίς αντλήσεις και η πρόσληψη βάρους ήταν θεαματική! Λάμβανε με αποκλειστικό θηλασμό 300gr την εβδομάδα. Ο Dr Newman ανάρτησε το περιστατικό στην σελίδα του στο facebook:

Τόσο ο παιδοχειρουργός όσο και η παιδογαστρεντερολόγος που παρακολουθούν το μωρό είναι ενθουσιασμένοι με την πρόσληψη βάρους και ήδη έχουν θέσει το χρονοδιάγραμμα της δεύτερης και οριστικής χειρουργικής επέμβασης!

Νιώθω τεράστια ικανοποίηση βλέποντας σε κάθε μου επίσκεψη το χαριτωμένο αυτό πλάσμα να μεγαλώνει ευτυχισμένο μέσα στην αγκαλιά της μητέρας του απολαμβάνοντας το θηλασμό. Ο αγώνας της και η εμπιστοσύνη της στην παρέμβασή μου απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι ο θηλασμός και το μητρικό γάλα είναι το υπέρτατο δώρο για τα μωρά μας!

~ Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια ~
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *