Οίδημα, πόνος και δυσφορία μαστών μεταξύ αραιών γευμάτων θηλασμού

Οίδημα, πόνος και δυσφορία μαστών μεταξύ αραιών γευμάτων θηλασμού

 

Γεια σας και ευχαριστώ για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες σας. Το μωράκι είναι 20 μερών και θηλάζει αποκλειστικά. Είναι η δεύτερη φορά που μου παρουσιάζεται οίδημα με πόνο και δυσφορία μετά από λίγο παρατεταμένο διάλειμμα μεταξύ βραδινών γευμάτων. Τρώει και παίρνει βάρος  κανονικά και με το παραπάνω.

Την πρώτη φορά που υπερφορτώθηκαν οι μαστοί τον θήλασα (χωρίς θήλαστρο) πολύ συχνά και σε ένα-δυο 24ωρα αποσυμφορήθηκαν και υποχώρησαν όλα τα συμπτώματα σταδιακά, αλλά αυτή τη φορά παρέμεινε (εκτός από λίγο πόνο που επιμένει, δυσφορία και τάση για εύκολη συμφόρηση ξανά μόλις περάσει λίγη ώρα παραπάνω) ένα πέτρωμα στο ένα στήθος στο πλάι και προς τα κάτω.Πρέπει να πάρω κάποιο αντιφλεγμονώδες; Πρέπει να αντλώ; και αν ναι, το χειροκίνητο είναι μια καλή ασφαλής λύση ή όχι;
Ειρήνη, Πετρούπολη
29/9/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Αφροδίτη Κονδύλη, Φαρμακοποιός, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την επιλογή σου να θηλάσεις το μωρό σου.

Είναι συχνό τους πρώτους μήνες -έως ότου εδραιωθεί ο θηλασμός- το στήθος να πρήζεται ανάμεσα στους θηλασμούς, ειδικά όταν προκύπτουν μεγαλύτερα διαστήματα.

Αρχικά θα πρέπει να ξέρεις ότι το μωρό θα πρέπει να έχει απεριόριστη πρόσβαση στο στήθος χωρίς παρεμβάσεις (χρόνο, πιπίλα, μπιμπερό).

Όταν ξεκινάει υπερφόρτωση καλό θα είναι -αν το μωρό δεν θέλει να μπει στο στήθος- να γίνεται άμελξη με το χέρι και να βγάζεις όσο γάλα χρειάζεται ώστε να αισθανθείς καλύτερα (καλό θα είναι να μην αδειάζεις εντελώς το στήθος). Ένα ελαφρύ κυκλικό μασάζ, άμελξη με το χέρι και αμέσως μετά μια κρύα κομπρέσα θα καθυστερήσουν την υπερφόρτωση μέχρι το μωρό να πιει ξανά.

Την ώρα του θηλασμού καλό είναι ειδικά στα σημεία που νιώθεις σκληρά, να κάνει μαλάξεις και ελαφρύ κυκλικό μασάζ ώστε να αποσυμφορηθούν οι συγκεκριμένες περιοχές. Επίσης είναι σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις, να αλλάζεις στάσεις θηλασμού, ώστε να να αδειάζει καλά το στήθος σε όλες τις πλευρές.

Σαν γενική οδηγία είναι ότι το στήθος θα πρέπει να διατηρείται σχετικά μαλακό δώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα. Το μωρό σας, απομυζεί καλύτερα το γάλα από το στήθος, δεύτερο σε αποτελεσματικότητα είναι η άμελξη με το χέρι και μετά το θήλαστρο.

Αν τα συμπτώματα επιμένουν ή χειροτερεύουν καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε ένα σύμβουλο θηλασμού, τη μαία ή τον γιατρό σας, σε περίπτωση που χρειάζεται να σας χορηγηθεί και φαρμακευτική αγωγή ή χρειάζεται αξιολόγηση του θηλασμού από κοντά.

Σχετικά άρθρα:

Στείλτε νέο ερώτημα
προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *