Είναι φυσιολογική η μικρή αύξηση βάρους σε ένα μωρό που θηλάζει και τρώει τροφές;

Είναι φυσιολογική η μικρή αύξηση βάρους σε ένα μωρό που θηλάζει και τρώει τροφές;

Έχω ένα αγοράκι και θα ήθελα να ρωτήσω εάν είναι φυσιολογική η μικρή αύξηση βάρους. Κατά τον 5ο μήνα το βάρος αυξήθηκε 340γρ. ενώ κατά τον 6ο 270γρ.

Μέχρι και τον 5ο μήνα θήλαζα αποκλειστικά, μετά αντικαταστήσαμε το απογευματινό με κρέμα βανίλια. Από τον 6ο και μετά αντικαταστάθηκαν άλλα δύο γεύματα, το δεκατιανό με φρουτόκρεμα και το μεσημεριανό με χορτόσουπα. Μετά τα γεύματα έδινα νερό αλλά κατόπιν συμβουλής ειδικευόμενης παιδιάτρου αντικατέστησα το νερό με θηλασμό. 

Η παιδίατρος που μας παρακολουθεί θεωρεί πιο πιθανή αιτία τα πρησμένα ούλα, αλλά πρότεινε να κάνουμε εξετάσεις αίματος και ούρων εάν συνεχίσει να είναι μικρή η αύξηση του βάρους τον επόμενο μήνα, για να ελέγξει ένδειξη ουρολοίμωξης. 

Μπορεί να φταίει το δικό μου γάλα και να μην είναι αρκετά θρεπτικό για το παιδί μου; Μήπως να δώσω ξένο γάλα; Εγώ θα ήθελα να θηλάσω για όσο περισσότερο θα μπορούσα.

Βίκη, Θεσσαλονίκη

31/8/2016
Απαντά o επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Εμμανουήλ Σταματίου, Παιδίατρος, Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Η ανάπτυξη του μωρού σας είναι φυσιολογική αν και τους δύο τελευταίους μήνες παρουσιάζει μικρή κάμψη η οποία είναι συνηθισμένη σε αυτή την ηλικία σε θηλάζοντα και μη θηλάζοντα βρέφη. Συνήθως είναι παροδικού χαρακτήρα, μέχρι να συνηθίσει τις ξένες γεύσεις και να αυξηθεί η παραγωγή στο δικό σας γάλα.

Το γάλα κάθε μητέρας είναι πάντα θρεπτικό και το καλύτερο για το μωρό της και περιέχει  τα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία και τις ανοσοσφαιρίνες σε ισορροπημένη αναλογία για να καλύπτει πλήρως τις αναπτυξιακές του ανάγκες. Η διαφορά από μητέρα σε μητέρα έγκειται στην ποσότητα που παράγει.

Για να αυξηθεί και να συντηρηθεί η παραγωγή στο γάλα σας πρέπει να συνεχίζετε να το θηλάζετε ακόμη και μετά τα συμπληρωματικά γεύματα. Με αυτό τον τρόπο το μωρό θα ξεδιψάσει και ταυτόχρονα θα αδειάζει τα στήθη.

Επίσης είναι απαραίτητο να εξακολουθείτε να θηλάζετε στη διάρκεια της νύχτας όταν το μωρό ζητά να θηλάσει και να χρειαστεί να κάνετε για κάποιο διάστημα και μερικές αντλήσεις.

Εφόσον το μωρό συνηθίσει τις ξένες γεύσεις και τρώει ικανοποιητική ποσότητα από τη φρουτόκρεμα (μήλο, αχλάδι, μπανάνα, ροδάκινο, χυμό πορτοκάλι, καρπούζι ,πεπόνι, δαμάσκηνο), την κρέμα βανίλια και τη χορτόσουπα (πατάτα, καρώτο, κολοκυθάκι, σέλινο, μοσχάρι, ελαιόλαδο, χυμό από λεμόνι ή φρέσκια ντομάτα) και συνεχίζετε να το θηλάζετε μέρα- νύχτα, δεν υπάρχει περίπτωση να μη παίρνει το φυσιολογικό βάρος που αντιστοιχεί στην ηλικία του.

Απλώς, ο ρυθμός ανάπτυξης σε αρκετά μωρά από τον 4ο-5ο μήνα και μετά γίνεται βραδύτερος, η καμπύλη ανάπτυξης τέμνει τις άλλες καμπύλες ανάπτυξης και το μωρό συνεχίζει να αναπτύσσεται σταθερά σε χαμηλότερη αναπτυξιακή καμπύλη.

Επίσης μετά τον 6ο μήνα η ανάπτυξη είναι πολλές φορές ασυνεχής και για ένα έως το πολύ δύο μήνες μπορεί να πάρει πολύ λιγότερο βάρος αλλά τον επόμενο μήνα θα πάρει περισσότερο ή φυσιολογικό βάρος. Σε αυτές βέβαια τις περιπτώσεις θα πρέπει να παρακολουθείται από τον παιδίατρό του για να αποκλειστεί οποιαδήποτε  παθολογική κατάσταση.

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι εφόσον το μωρό σας είναι υγιές, όλα θα πάνε καλά και με τη δική σας σταθερή απόφαση να το θηλάζετε παράλληλα με τις συμπληρωματικές τροφές, θα ακολουθήσει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης σύμφωνα με το αναπτυξιακό του δυναμικό που υπαγορεύεται από την κληρονομικότητα.

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *