Κολπική μυκητίαση και θηλασμός

Έχω ένα μωρό εννέα μηνών το οποίο και θηλάζω αποκλειστικά. Πρόσφατα προσβλήθηκα από κολπική μυκητίαση με αρκετά έντονα και ενοχλητικά συμπτώματα. 

Το πρόβλημα μου είναι ότι τόσο η παιδίατρος όσο και η γυναικολόγος μου δεν γνωρίζουν να μου προτείνουν κάποια ολοκληρωμένη θεραπεία που να είναι συμβατή με το θηλασμό. Αντιθέτως, μου προτάθηκε να σταματήσω τον θηλασμό τελείως ή να διακόψω για τις μέρες της θεραπείας αντλώντας με θήλαστρο και πετώντας το γάλα ώστε να διατηρηθεί η παραγωγή. 
Υπογραμμίζω ότι ο γιος μου θηλάζει αποκλειστικά και δεν ξέρει να χρησιμοποιεί μπιμπερό ούτε πιπίλα, και εγώ δεν θα ήθελα να διακόψω το θηλασμό ακόμη – και σίγουρα όχι τόσο απότομα και βίαια και πιθανώς αναίτια. Από την άλλη δεν μπορώ να υπομείνω τα συμπτώματα της μόλυνσης για μήνες! 
Με δική μου ευθύνη συμφώνησα με τη γυναικολόγο μου να λάβω τοπική θεραπεία με κολπικά υπόθετα lomexin των 600 για αρχή προκειμένου να συνεχίσω να θηλάζω όμως μου εξήγησε ότι πιθανώς αυτό να μην είναι αρκετό. 
Έχω ήδη κάνει σχετική έρευνα στο e-lactancia και είδα ότι κάποια αντιμυκητιασικά σκευάσματα χαρακτηρίζονται ως συμβατά με τον θηλασμό παρόλαυτα φοβάμαι να ξεκινήσω κάποια θεραπεία με δική μου πρωτοβουλία χωρίς συμβουλή γιατρού. 
Θα ήθελα την γνώμη σας σε σχέση με φάρμακα από του στόματος που θα μπορούσα να λάβω για την μυκητίαση χωρίς όμως να χρειαστεί να σταματήσω ή να διακόψω τον θηλασμό – αν υπάρχουν φυσικά. 
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ζωή, Λευκάδα

6/8/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Σοφία Αλεβιζάκη, Παιδίατρος, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή φίλη,
ελάχιστα είναι τα φάρμακα που απαιτούν διακοπή του θηλασμού, (πχ αντικαρκινικά, κάποια ψυχοφάρμακα) και φυσικά θα ήταν κρίμα το ταξίδι του θηλασμού να διακοπεί τόσο πρόωρα.

Στην ηλικία που βρίσκεται το μωρό σας οι νεφροί και το συκώτι του είναι αρκετά αποτελεσματικοί στο να μεταβολίζουν τα ελάχιστα ίχνη φαρμάκου που περνάνε μέσα στο γάλα.

Πρώτα θα θηλάζετε και μετά θα λαμβάνετε τη κατάλληλη αντιμυκητιασική αγωγή που θα σας συστήσει καλύτερα ο γυναικολόγος που σας παρακολουθεί και γνωρίζει το ιστορικό σας.

Μια πολύ καλή βάση δεδομένων για την αναζήτηση φαρμάκων συμβατών με το θηλασμό είναι το lactmed

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *