Υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος έχει το μητρικό γάλα που συλλέχτηκε με το χέρι από ότι με αντλία

Υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος έχει το μητρικό γάλα που συλλέχτηκε με το χέρι από ότι με αντλία

Μελέτη αξιολογεί τις διαφορές στα μακροθρεπτικά συστατικά της σύνθεσης του μητρικού γάλακτος ανάλογα με την μέθοδο που συλλέχτηκε
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα για επαγγελματίες υγείας και μητέρες που φροντίζουν πρόωρα, λιποβαρή ή αργής πρόσληψης βάρους μωρά

Τυχαιοποιημένη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Breastfeeding Medicine τον περασμένο Αύγουστο, από επιστήμονες του τμήματος νεογνολογίας στο μαιευτηρίου Lis στο Τελ Αβίβ στο Ισραήλ, ανακάλυψε υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος στο μητρικό γάλα που συλλέχτηκε με το χέρι από ότι με ηλεκτρική αντλία.
Το μητρικό γάλα είναι μια μοναδική και απαράμιλλη θρεπτική και μη θρεπτική πηγή βιοδραστικών παραγόντων για την υγεία και την ανάπτυξη των νεογνών. Το πρωτόγαλα, το οποίο παράγεται σε μικρές ποσότητες τις πρώτες 3-4 ημέρες μετά τη γέννηση, είναι πλούσιο σε ανοσολογικά συστατικά και αναπτυξιακούς παράγοντες.

Οι δυσκολίες του θηλασμού κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της ζωής ενός βρέφους είναι συνήθεις. Επιπλέον, δεν είναι όλα τα βρέφη ικανά να μπορούν να τραφούν απευθείας από τον μαστό. Ως εκ τούτου, η σίτιση με μητρικό γάλα σε αυτό το πρώιμο στάδιο, ξεκινά και προάγεται με την έκθλιψη μητρικού γάλακτος με το χέρι ή με τη χρήση μιας αντλίας (ενός θηλάστρου).

Η έρευνα

Mangel Laurence, Ovental Amit, Batscha Neta, Arnon Maya, Yarkoni Inbal, and Dollberg Shaul. Breastfeeding Medicine. August 2015, 10(7): 352-354. doi:10.1089/bfm.2015.0058
Η πλήρης έρευνα εδώ: http://online.liebertpub.com/doi/full/10.1089/bfm.2015.0058

Οι επιστήμονες θέλησαν να αξιολογήσουν την επίδραση της μεθόδου εξαγωγής μητρικού γάλακτος (έκθλιψη με το χέρι σε σχέση με τη χρήση ηλεκτρικής αντλίας) στη σύνθεσή του.

Συνέλεξαν και ανέλυσαν στοιχεία από 21 μητέρες (υγιείς θηλάζουσες, οι οποίες δεν είχαν λάβει οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή), 21 τελειόμηνων νεογνών μεταξύ 48-72 ώρες από τη γέννησή τους (13 μητέρες στις 48 ώρες και 8 μητέρες στις 72 ώρες μετά τον τοκετό).

Οι γυναίκες επιλέχθηκαν τυχαία για να βγάλουν μητρικό γάλα με το χέρι και στη συνέχεια με αντλία νοσοκομειακού τύπου ή το αντίστροφο, ενώ ένας πιστοποιημένος σύμβουλος θηλασμού ήταν διαθέσιμος για να βοηθήσει τις μητέρες που χρησιμοποίησαν και τις δύο τεχνικές.

Το αν η μέθοδος της έκθλιψης μητρικού γάλακτος σε αυτό το στάδιο έχει ποιοτική επίπτωση στο πρωτόγαλα είναι προς το παρόν άγνωστο. Πραγματοποιήσαμε αυτή την τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη για να συγκρίνουμε την επίδραση της έκθλιψης με το χέρι και της εξαγωγής του μητρικού γάλακτος με ηλεκτρική αντλία στα μακροθρεπτικά συστατικά της σύνθεσής του, δηλώνουν οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα

Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που αξιολογεί τις διαφορές στα μακροθρεπτικά συστατικά της σύνθεσης του μητρικού γάλακτος που συλλέχτηκε χρησιμοποιώντας αυτές τις δύο μεθόδους νωρίς μετά τον τοκετό.

Τα περιεχόμενα λίπη, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες των δειγμάτων μητρικού γάλακτος αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας έναν υπέρυθρο αναλυτή ανθρώπινου γάλακτος. Η ανάλυση έδειξε ότι το λίπος και τα ενεργά συστατικά των δειγμάτων μητρικού γάλακτος που συλλέχθηκαν με το χέρι ήταν υψηλότερα από εκείνα που συλλέχθηκαν με αντλία.

Κλικ για μεγέθυνση

Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές περιεκτικότητας στις πρωτεΐνες ή τους υδατάνθρακες του μητρικού γάλακτος που συλλέχτηκε με οποιαδήποτε από τις δύο μεθόδους.

Η διαφορά στην περιεκτικότητα σε λίπος μεταξύ του μητρικού γάλακτος που συλλέχτηκε με τις δύο μεθόδους δεν συσχετίστηκε με την ηλικία της μητέρας, το τρόπο τοκετού, την ηλικία κύησης κατά τον τοκετό, το διάστημα μεταξύ του τοκετού και του χρόνου που λήφθηκε το δείγμα γάλακτος καθώς και τη διατροφή των μητέρων.

Συμπεράσματα

Ο λόγος για την αύξηση της συγκέντρωσης του λίπους στο μητρικό γάλα που συλλέγεται με το χέρι (με ταυτόχρονο μασάζ του μαστού) σε αντίθεση με αυτό που αντλήθηκε με ηλεκτρικό θήλαστρο, -όπως αυτό παρατηρήθηκε στη μελέτη- δεν είναι γνωστός, ωστόσο οι ερευνητές υποθέτουν ότι οφείλεται στην παρουσία υστερόγαλου (το γάλα που έρχεται προς το τέλος του θηλασμού) μετά από έκθλιψη γάλακτος με το χέρι κι αυτό επειδή η τεχνική του μασάζ του μαστού κατά την έκθλιψη με το χέρι είναι πιο πιθανό -σε σχέση με τη χρήση αντλίας- να εξάγει το υστερόγαλα, το οποίο προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος από το αρχικό γάλα, ενώ δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στην πρωτεΐνη ή τη λακτόζη.

Μια πιθανή εξήγηση για αυτή τη μίξη του αρχικού γάλακτος και του υστερόγαλου μπορεί να είναι το γεγονός ότι η έκθλιψη με το χέρι μιμείται την θηλαστική κίνηση του βρέφους καλύτερα από ότι μια ηλεκτρική αντλία, και αυτό γιατί με το χέρι χρησιμοποιείται θετική πίεση ενώ οι αντλίες δημιουργούν αρνητική πίεση σε συνδυασμό με το αντανακλαστικό εκτίναξης του μητρικού γάλακτος από τον μαστό.

Άλλες μελέτες

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η συμπίεση του στήθους κατά τη διάρκεια της έκθλιψης με το χέρι επιτρέπει μια πιο αποτελεσματική απομάκρυνση του παχύρρευστου πρωτογάλακτος και αυξάνει την ροή.

Μια πρόσφατη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη έδειξε ότι η έγκαιρη έκθλιψη μητρικού γάλακτος με το χέρι αύξησε τα ποσοστά θηλασμού κατά 25% στους 2 μήνες σε σύγκριση με εξαγωγή μητρικού γάλακτος με ηλεκτρική αντλία.

Αρκετές μελέτες έχουν επίσης αξιολογήσει την επίδραση των μεθόδων εξαγωγής μητρικού γάλακτος στον όγκο του γάλακτος. Λόγω αντικρουόμενων αποτελεσμάτων, εξακολουθεί να είναι απροσδιόριστο αν η έκθλιψη με το χέρι δίνει επίσης μεγαλύτερο όγκο γάλακτος από τον όγκο γάλακτος που συλλέγεται με τη χρήση μιας ηλεκτρικής αντλίας κατά την πρώιμη περίοδο μετά τον τοκετό: είτε δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές στην ένταση που υπάρχει μεταξύ της τεχνικής με το χέρι σε σχέση με την χρήση της αντλίας ή η έκθλιψη με το χέρι απέδιδε σταθερά υψηλότερη ένταση.

Επιπλέον, μητέρες πρόωρων βρεφών που χρησιμοποίησαν τα χέρια τους για την εξαγωγή μητρικού γάλακτος συνδυάζοντας και ηλεκτρική αντλία αύξησαν την παραγωγή τους κατά τη διάρκεια των πρώτων 8 εβδομάδων και επίσης βρέθηκε ότι αυξήθηκε τόσο το λίπος όσο και το θερμιδικό περιεχόμενο του ώριμου γάλακτος.

Αποδείχθηκε ότι η έκθλιψη μητρικού γάλακτος μέσα σε 48 ώρες μετά τον τοκετό ήταν πιο άνετη για τις μητέρες σε σύγκριση με τη χρήση ενός νοσοκομειακού τύπου ηλεκτρικού θηλάστρου. Μόλις όμως η παραγωγή γάλακτος ήταν καλά εδραιωμένη η εξαγωγή του μητρικού γάλακτος με ηλεκτρική αντλία οδήγησε σε μεγαλύτερο όγκο γάλακτος.

Σε ενημερωμένη ανασκόπηση του 2015 οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πρώιμη έναρξη της εξαγωγής μητρικού γάλακτος, η χαλάρωση, η έκθλιψη με το χέρι και με αντλίες χαμηλότερου κόστους μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική ή πιο αποτελεσματική από τις μεγάλες ηλεκτρικές αντλίες για ορισμένες περιπτώσεις.

~ Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια ~

Δημοσίευση: 5/8/2016

Ελεύθερη μετάφραση/επιμέλεια: mitrikosthilasmos.com
ΠΗΓΗ: Breastfeeding Medicine

Σχετικά άρθρα:

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *