Οδηγίες περιποίησης του αφαλού του νεογέννητου

Οδηγίες περιποίησης του αφαλού του νεογέννητου

Ο ομφάλιος λώρος κόβεται και στο κολόβωμα τοποθετείται ένα μανταλάκι

Το υπόλειμμα του ομφάλιου λώρου συνήθως αποχωρίζεται μέσα σε 7-10 μέρες. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μερικές ακόμα μέρες μέχρι να αποχωριστεί. Πριν το κολόβωμα πέσει, ξηραίνεται και μαυρίζει.

Γράφει η Κάτια Σοφιανού, Παιδίατρος Αναπτυξιολόγος MSc, MRCPCH, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC


Οδηγίες περιποίησης ομφαλικού κολοβώματος (= υπολείμματος του ομφαλού)

  1. Το κολόβωμα πρέπει να διατηρείται καθαρό και στεγνό. Εάν υγρανθεί, φροντίστε να στεγνώσει στον αέρα καλά και όχι απλώς με μια πετσέτα.
  2. Τοπική αντισηψία τις πρώτες ημέρες, εώς ότου να ξηρανθεί, μπορεί να αποτρέψει τοπική λοίμωξη.
  3. Καλό είναι να μην καλύπτεται από την πάνα.
  4. Περιστασιακά μπορεί να παρατηρηθεί μικρή αιμορραγία γύρω από τη βάση. Σε αυτή την περίπτωση το αίμα φυσιολογικά καθαρίζει με ένα μικρό κομμάτι μπαμπάκι και αποστειρωμένο νερό. Αν η αιμορραγία επιμένει καλέστε τον/την παιδίατρο.
  5. Αν το κολόβωμα υγρανθεί, μπορεί να αναπτυχθεί κάπως έντονη μυρωδιά. Αυτό συνήθως συμβαίνει λίγο πριν αποχωριστεί. Αν η μυρωδιά είναι ιδιαίτερα δύσοσμη ή αν δείτε κοκκινίλα γύρω από τον ομφαλό, μιλήστε με τον/την παιδίατρο.
  6. Σε περίπτωση που ο λώρος δεν έχει αποχωριστεί στο τέλος της 3ης εβδομάδας, επικοινωνήστε με τον/την παιδίατρο.
Δημοσίευση: 26/8/2016

Σχετικά άρθρα:

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *