Πώς χειριζόμαστε την “εφηβεία” των 2 ετών;

Έχω 2 αγοράκια 5 και 2,5 ετών. Ο μικρός είναι πολύ ευέξαπτος και συνεχώς μαλώνει με τα άλλα παιδιά. Όταν δεν του γίνεται το χατίρι χτυπάει το κεφάλι του στο πάτωμα, τσιρίζει και κλαίει σπαρακτικά. Είναι γεμάτος με καρούμπαλα.

Έχουμε δοκιμάσει διάφορους τρόπους αντιμετώπισης αυτής της συμπεριφοράς αλλά εις μάτην. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Είναι ένα πολύ ζωηρό παιδί και δεν έχει πάει ακόμα σχολείο. Όλη μέρα γκρινιάζει χωρίς προφανή λόγο. Δεν μιλάει ακόμη πολύ καλά πράγμα που δεν τον βοηθάει να μας πει τι ακριβώς τον ενοχλεί. 

Πως να χειριστούμε αυτή την εφηβεία των 2; Πραγματικά νιώθω αβοήθητη σε αυτές τις εκρήξεις θυμού. Πως να τον βοηθήσω;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση.
Μαμά σε απόγνωση…

Δώρα, Ιωάννινα

5/7/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Μαρία Λαζαρίδου, Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή μαμά,
πραγματικά περνάτε δύσκολα σε αυτή την ηλικιακή φάση που βρίσκεται ο μικρός σας γιος. Δεν είναι διόλου τυχαίο που η ηλικία αυτή αναφέρεται σε πολλά κείμενα στη διεθνή βιβλιογραφία ως «terrible twos”.

Να σας ενημερώσω ότι τα ξεσπάσματα θυμού και κακής συμπεριφοράς σε αυτό το ηλικιακό φάσμα είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα. Το ότι δεν μπορεί να σας εξηγήσει πως νοιώθει και τι θέλει γιγαντώνει τις κακές αντιδράσεις του. Ωστόσο κατανοώ ότι αυτό που σας λέω δεν αλλάζει τη δύσκολη κατάσταση που βιώνετε.

Στη διάρκεια του ξεσπάσματος προσπαθήστε να είστε σταθερά ήρεμη δίπλα του. Εκείνη τη στιγμή δεν μπορείτε να του προσφέρετε κάτι. Περιμένετε να περάσει «η μπόρα» και μετά να τον πλησιάσετε για να καταλάβετε τι τον ενόχλησε και τι ζητάει.

Χρειάζεται να ξέρει ότι είστε εκεί για εκείνο και ότι μπορεί να στηριχτεί σε εσάς. Πως; Δείχνοντας του μετά το ξέσπασμα τι θα μπορούσε να είχε κάνει και πώς θα μπορούσε να ζητήσει εκείνο που επιθυμεί.

Να αναφέρω ότι όταν τα παιδιά είναι κουρασμένα ή έχουν δεχθεί πληθώρα ερεθισμάτων πχ μετά από μια βόλτα ή αν πεινούν μπορεί να γίνουν μικροί τύραννοι. Φροντίστε τη ξεκούραση και τη καλή διατροφή του μικρού σας.

Είναι μια δύσκολη περίοδος που δοκιμάζει τις αντοχές σας. Δείχνοντας υπομονή και κατανόηση για ότι περνάει ο μικρός σας είμαι σίγουρη ότι θα προχωρήσετε  και οι δύο στο επόμενο αναπτυξιακό στάδιο «σοφότεροι”.

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *