Θηλασμός με το ρολόι ή όσο συχνά θέλει το μωρό;

Θηλασμός με το ρολόι ή όσο συχνά θέλει το μωρό;

Οι θηλασμοί διαρκούν 1 ώρα, πολλές φορές και παραπάνω. Τρώει κάθε 1,5 με 2 ώρες. Τη νύχτα, μια φορά μόνο, μπορεί να μην θηλάσει για 3 με 3,5 ώρες. Ο παιδίατρος είπε ξύπνημα το πρωί κάθε 2 ώρες, τη νύχτα κάθε 3 το πολύ 4 και μόλις τον δω να μην καταπίνει, να πιπιλάει δηλαδή, να τον βγάζω.

Ωστόσο, πέραν του ωραρίου, που σχεδόν πάντα ξυπνάει μόνος του τα διαστήματα που έγραψα παραπάνω, εγώ τον αφήνω στο στήθος μέχρι να αποκοιμηθεί, τον σηκώνω να ρευτεί, που δεν συμβαίνει πάντα, προσφέρω το άλλο στήθος, που πάντα σχεδόν το θέλει και όταν από κοιμηθεί σίγουρα τον σηκώνω αγκαλιά. Αν εξακολουθήσει να κοιμάται τον μεταφέρω στο κρεβάτι του, αν ξυπνήσει κλαίγοντας πάλι στο στήθος κ.ο.κ.

Υπάρχουν και περίπου 2 φορές μέσα στην ημέρα, μια το πρωί και μια το βράδυ, όταν τον πιάνουν πονάκια (που καταλήγουν σε αερισμό ή/και αφόδευση) και δυσανασχετεί πολύ: χτυπιέται, τραβιέται, κλαίει, πιάνει ξανά. Μέχρι να ηρεμήσει.

Τελικά,  ποιο είναι το σωστό;

Αν θηλάζει χωρίς σταματημό πολλές ώρες πχ από τις 10 έως 13:30 (με παύση για τέταρτο) και κοιμηθεί, πρέπει να τον η ύπνωση στις 14 για να φάει ξανά;

Τέλος, δίνανε πιπίλα στο μαιευτήριο και ο παιδίατρος είπε δεν υπάρχει πρόβλημα. Εγώ δίνω περιορισμένα όταν ξυπνήσει επειδή πονάει που αερίζεται ή αφοδεύει.


Αγγελική, Αθήνα

21/6/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Δέσποινα Τσακίρη, Μαία, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Γεια σου!
Συγχαρητήρια που θηλάζεις!

Κατ’ αρχάς, τα μωράκια που θηλάζουν δεν χρειάζονται απαραίτητα ρέψιμο, διότι αν έχουν πετύχει καλό latch-on, δεν καταπίνουν αέρα. Η πιπίλα μπορεί να συμβάλλει στην κατάποση αέρα όμως.

Εφόσον λοιπόν έχουν παρέλθει 40 μέρες από τη γέννηση, και το παιδάκι σου κάνει ικανοποιητικούς θηλασμούς, παίρνει βάρος, και ουρεί άφθονα, ΔΕΝ χρειάζεται να το ξυπνάς με το ρολόι (δεν γνωρίζω για ποιους λόγους δόθηκε αυτή η οδηγία αρχικά). Άσε το παιδί να φτιάξει το δικό του ωράριο.

Καλό θα ήταν να το έχεις πιο γυμνό τώρα που είναι καλοκαίρι (skin-to-skin), για να μην το πιάνει “λήθαργος” την ώρα του θηλασμού.

Δώσε αρκετή ώρα το πρώτο στήθος, ώστε να πάρει το μωράκι και το πίσω-πίσω γάλα (hindmilk) που είναι πιο λιπαρό, και αφού τελειώσει εννοείται μπορεί να θέλει να φάει και από το δεύτερο!

Για τα πονάκια χρειάζεται να συμβουλευτείς έναν σύμβουλο γαλουχίας… Οι απανωτοί θηλασμοί πάντως (clustr feedings), είναι συνηθισμένο φαινόμενο για τα μωράκια, ιδιαίτερα αν έχουν κολικούς, και φυσικά αν το παιδί έχει φάει επί 2,5 ώρες ΔΕΝ το ξαναξυπνάς μετά από μισή ώρα να ξαναφάει επειδή δόθηκε κάποιο “ωράριο”.

Ελπίζω να σε βοήθησα και εύχομαι να συνεχίσετε αυτό το φανταστικό ταξίδι του θηλασμού!

Σχετικά άρθρα:

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *