Ανατρεπτική επιστημονική ανακάλυψη! «Μητρικό» γάλα θρέφει το έμβρυο τις πρώτες εβδομάδες της κύησης

Ανατρεπτική επιστημονική ανακάλυψη! «Μητρικό» γάλα θρέφει το έμβρυο τις πρώτες εβδομάδες της κύησης

Το αποκαλούν το γάλα της ζωής – όχι το μητρικό γάλα, αλλά το γάλα της μήτρας!

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε για το μητρικό γάλα (το γάλα της μητέρας) που παράγεται από το στήθος της γυναίκας για να τραφεί το μωρό στην αρχή της ζωής του. Πλέον ανακαλύφθηκε και το “μητρικό” γάλα (το γάλα της μήτρας), που παράγεται από τη μήτρα της εγκύου για να τραφεί το έμβρυο κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης!

Μετάφραση: Ξανθή Μαραγκουδάκη Βιολόγος – Διατροφολόγος, MSc, RNutr, PhD, επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com



Τις πρώτες 11 εβδομάδες της κύησης όλα τα στοιχεία και η ενέργεια που απαιτείται για να αναπτυχθεί ένα μωρό  παρέχονται από τις εκκρίσεις των αδένων του ενδομητρίου, οι οποίες αποκαλούνται «μητρικό» γάλα ή το γάλα της μήτρας (womb milk).

Στην παρακάτω έρευνα από το πανεπιστήμιο του Manchester, οι ερευνητές μελέτησαν πως τα διατροφικά στοιχεία πηγαίνουν από τους αδένες του ενδομητρίου στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Κατά την εγκυμοσύνη, το ενδομήτριο αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες γλυκόζης σαν γλυκογόνο, το οποίο μετά εκκρίνεται ώστε να τραφεί το αναπτυσσόμενο έμβρυο αυτές τις πρώτες εβδομάδες.

Όταν εδραιώνεται η προμήθεια του αίματος της μητέρας μέσω του ομφάλιου λώρου, οι εκκρίσεις του ενδομητρίου σταματούν. Το πώς μεταφερόταν όμως το γλυκογόνο και τα άλλα απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη του εμβρύου στον πλακούντα ήταν άγνωστο μέχρι τώρα.

Η ερευνητική ομάδα του John Aplin, εξέτασε τη μήτρα, τον πλακούντα και εμβρυικό ιστό από γυναίκες που είχαν αποφασίσει να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους. Τα δείγματα προήλθαν από διαφορετικά στάδια της εγκυμοσύνης δίνοντας τη δυνατότητα στους ερευνητές να καταλάβουν πως άλλαζαν με το χρόνο.

Με χρώση, μπορούσαν να εντοπίσουν το γλυκογόνο στους ιστούς. Το γλυκογόνο ήταν άφθονο στις εσοχές της μήτρας όπου είχε διασπαστεί σε μικρότερα μόρια. Αυτά τα μόρια  προτού απορροφηθούν από τον πλακούντα διαχέονται σε μια κοιλότητα έξω από τον πλακούντα, το μεσολάχνιο.

Σύμφωνα με τον Aplin: “Μέρος των σακχάρων χρησιμοποιούνται άμεσα για την ανάπτυξή του εμβρύου, τα υπόλοιπα μετατρέπονται ξανά σε γλυκογόνο για αποθήκευση”.

Η ομάδα μελέτησε και τη μεταφορά των γλυκοπρωτεϊνών, οι οποίες εκτός από σάκχαρα περιέχουν και πρωτεΐνη η οποία μπορεί να διασπαστεί σε αμινοξέα τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρυϊκού ιστού.

«Τις πρώτες εβδομάδες της κύησης το «μητρικό» γάλα είναι η μόνη τροφή του εμβρύου διότι το μέγεθος του πλακούντα είναι πολύ μεγαλύτερο από το έμβρυο και η πίεση του αρτηριακού αίματος θα μπορούσε να εκτοπίσει το έμβρυο από τη μήτρα. Μόνο μετά τις  11 εβδομάδες το έμβρυο μπορεί να δεχθεί και να «αντέξει» το μητρικό αίμα», εξηγεί ο John Aplin.

Ο Graham Burton από το πανεπιστήμιο του Cambridge αναφέρει: “Οι πρώτες εβδομάδες της κύησης είναι καθοριστικές για την ανάπτυξη του εμβρύου. Το γεγονός ότι το έμβυο τρέφεται από αδένες του ενδομητρίου στο πρώτο τρίμηνο αποτέλεσε μια ανατρεπτική ανακάλυψη.

Είναι ήδη γνωστό πως διατροφολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν την προδιάθεση του εμβρύου για παχυσαρκία και χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης. Βάσει των παραπάνω αποτελεσμάτων, μελλοντικές έρευνες θα εξετάσουν πως ακριβώς αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τη συγκέντρωση του γλυκογόνου στο ενδομήτριο κατά το πρώτο τρίμηνο κύησης και συνεπώς το έμβρυο στη μετέπειτα ζωή του.

~ Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια ~

Δημοσίευση: 28/6/2016
ΠΗΓΗ: newscientist.com
Journal reference: Placenta, DOI: 10.1016/j.placenta.2015.01.002

Σχετικά άρθρα:

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *