6+1 ερωτήσεις για εξωσωματική γονιμοποίηση και τη δωρεά ωαρίων

6+1 ερωτήσεις για εξωσωματική γονιμοποίηση και τη δωρεά ωαρίων

 

Αν λάβουμε υπόψιν τα αυξημένα ποσοστά υπογονιμότητας στις μέρες μας, είναι απόλυτα λογικό αρκετά από τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα να στρέφονται στην λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Το άγχος του να γίνει μία γυναίκα μητέρα και παράλληλα η αγωνία του άντρα είναι πολλές φορές η αιτία της αδυναμίας γονιμοποίησης, ενώ σύμφωνα με έρευνες τα ποσοστά ανικανότητας και στα δύο φύλα κυμαίνονται στα ίδια ποσοστά!

Εξωσωματική γονιμοποίηση

 

Τι εννοούμε όταν λέμε «τεχνική εξωσωματικής γονιμοποίησης»;

Όταν η γονιμοποίηση των ωαρίων μιας γυναίκας με το σπέρμα του άντρα γίνει στο εργαστήριο, σε περιβάλλον που μιμείται τη σάλπιγγα, τότε μιλάμε για εξωσωματική γονιμοποίηση. Μόλις πραγματοποιηθεί η ένωση, χωρίς νάρκωση τοποθετούνται στην μήτρα, με την ελπίδα κάποιο από αυτά να «φυτευτεί» στα τοιχώματα της.

Πότε ένα ζευγάρι πρέπει να επισκεφθεί ειδικό γυναικολόγο;

Αν το ζευγάρι προσπαθεί για ένα χρόνο με ελεύθερες επαφές, στις γόνιμες μέρες του μήνα της γυναίκας και δεν έχει καταφέρει να συλλάβει, τότε κρίνεται αναγκαίο να απευθυνθεί σε έναν ειδικό γυναικολόγο.

Περιπτώσεις που το ζευγάρι πρέπει να επισπεύσει την επίσκεψη στον γιατρό: Οι συνήθεις περιπτώσεις είναι η αφαίρεση σαλπίγγων της γυναίκας ή η αφαίρεση όρχεων στον άντρα. Επιπλέον, αν η γυναίκα είναι πάνω από 40 ετών είναι φυσιολογικό να αντιμετωπίζει κάποιες δυσχέρειες και να μην χρειάζεται το ζευγάρι να εξαντλήσει όλο το έτος για να κλείσει ραντεβού με τον γιατρό.

Τα παιδιά που γεννιούνται με εξωσωματική είναι φυσιολογικά;

Τα παιδιά που γεννιούνται με εξωσωματική δεν διαφέρουν σε τίποτα από τον γενικό πληθυσμό. Σπανιότατα έχει παρατηρηθεί η αύξηση ορισμένων συγγενών ανωμαλιών, οι οποίες μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι η γυναίκα απευθύνεται στον γιατρό, όταν έχει ήδη προχωρημένη ηλικία. Αυτές οι επιπλοκές είναι μηδαμινές και σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενημερώνεται ο γιατρός σας.

Ποια είναι τα κριτήρια για να διαλέξετε κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Τα κέντρα εξωσωματικής που έχουν δημιουργηθεί στις μέρες μας είναι πολλά. Τα αρχικά κριτήρια που πρέπει να λάβει υπόψιν του το ζευγάρι, προκειμένου να προχωρήσει είναι η εξειδίκευση-κατάρτιση του ιατρού και η εμπιστοσύνη που εμπνέει. Έπειτα, εξίσου σημαντικό είναι το περιβάλλον, η λειτουργία και η οργάνωση του κέντρου. Το ιατρείο εξωσωματικής γονιμοποίησης που διευθύνει ο Κων/νος Δ. Γιατράς στο Νέο Ψυχικό παρέχει υπηρεσίες γυναικολογίας και μαιευτικής, δίνοντας έμφαση στην εξωσωματική γονιμοποίηση και δωρεά ωαρίων.

Δωρεά ωαρίων

Στον χώρο της γονιμότητας-υπογονιμότητας, ένα πολυσυζητημένο θέμα είναι η δωρεά ωαρίων για λόγους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αυτή η τεχνική έχει βοηθήσει πολλά ζευγάρια που έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια εγκυμοσύνης.

Λήπτρια και δότρια- γνωρίζονται;

Στην ελληνική κοινωνία η δότρια διατηρεί την ανωνυμία της για πάντα. Μόνο σε κάποιες πόλεις του εξωτερικού επιτρέπεται το παιδί στην ηλικία των 20 να μάθει την δότρια.

Ποια είναι η θέση της λήπτριας;

H απόφαση μια γυναίκας να λάβει από μία άλλη ωάρια είναι πολύ δύσκολη. Οι σκέψεις πολλές, όπως και οι ανησυχίες. Οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται να κάνουν το μεγάλο βήμα, εκδηλώνοντας αμφιβολίες για την κατάσταση υγείας της γυναίκας-δότριας και για το ενδεχόμενο να μην τους μοιάζει το παιδί που θα φέρουν στον κόσμο.

Στην πραγματικότητα όλες οι γυναίκες-δότριες έχουν περάσει από έναν λεπτομερή έλεγχο υγείας, έχοντας διαπιστωθεί ότι είναι κατάλληλες να προσφέρουν τα ωάριά τους. Όσον αφορά το λεπτό θέμα της ομοιότητας στην ουσία το έμβρυο αναπτύσσεται και αιματώνεται από την ίδια την λήπτρια. Το έμβρυο αυτό θα γεννηθεί χάρη στην δική της υποστήριξη, ενώ παράλληλα θα μοιάζει στον σύζυγό της.

Ποιες γυναίκες μπορούν να γίνουν δότριες;

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, σχετίζονται με την ηλικία της γυναίκας, τα αποτελέσματα ενός μεγάλου όγκου εξετάσεων και την γραπτή συναίνεσή της ότι είναι σύμφωνη με την προσφορά ωαρίων της για τη θεραπεία υπογονιμότητας ενός άγνωστου ζευγαριού.

Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τη δωρεά ωαρίων και την εξωσωματική γονιμοποίηση από την ιστοσελίδα kgiatrasivf.gr.

Δημοσίευση: 27/6/2016

Σχετικά άρθρα:

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *