Επίσημες συστάσεις για το πόσο ύπνο χρειάζονται τα βρέφη, τα παιδιά και οι έφηβοι

Επίσημες συστάσεις για το πόσο ύπνο χρειάζονται τα βρέφη, τα παιδιά και οι έφηβοι

Ο ύπνος πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλη την οικογένεια

Για πρώτη φορά η Αμερικάνικη Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου εξέδωσε ομοφωνίες για την ποσότητα ύπνου που χρειάζονται τα παιδιά και οι έφηβοι προκειμένου να προάγουν ένα καλό επίπεδο υγείας και να αποφύγουν τους κινδύνους που συνεπάγεται η έλλειψη ύπνου.

Μετάφραση: Ιωάννα Κωνσταντοπούλου Παιδίατρος, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC, επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για μια υγιή ζωή και είναι απαραίτητο να προάγουμε υγιείς συνήθειες ύπνου νωρίς κατά την παιδική ηλικία.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιβεβαιώσουμε ότι όταν τα παιδιά φτάσουν στην εφηβεία θα εξακολουθήσουν ως έφηβοι να είναι ικανοί να κοιμούνται επαρκώς, δήλωσε η ιατρός Dr Shalini Paruthi συντονιστής της ομάδας εμπειρογνωμόνων που ανέπτυξε τις ομοφωνίες.

Για να προάγουμε ένα καλό επίπεδο υγείας οι ομοφωνίες προτείνουν τις ακόλουθες ώρες ύπνου το 24ωρο σε τακτική βάση:

  • Βρέφη 4-12 μηνών: 12-16 ώρες ύπνου (με κενά)
  • Παιδιά 1-2 ετών: 11-14 ώρες ύπνου (με κενά)
  • Παιδιά 3-5 ετών: 10-13 ώρες ύπνου (με κενά)
  • Παιδιά 6-12 ετών: 9-12 ώρες ύπνου
  • Έφηβοι 13-18 ετών: 8-10 ώρες ύπνου.

Είχαν διατυπωθεί “ανεπίσημες συστάσεις” ύπνου στα παιδιά όμως “ ήταν η πρώτη φορά που η Αμερικάνικη Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου εφάρμοσε μια επίσημη και αυστηρή επιστημονική μέθοδο για να καταλήξει σε αποτελέσματα” για την επιθυμητή διάρκεια ύπνου σε παιδιά και εφήβους σημείωσε η Dr Paruthi από την Ιατρική Σχολή Saint Louis του Πανεπιστημίου του Μισούρι.

Η ομάδα των ειδικών διαπίστωσε αφού ανασκόπησε 864 επιστημονικά άρθρα ότι οι προτεινόμενες ώρες ύπνου συνδέονται με ευνοϊκά αποτελέσματα στην υγεία των παιδιών όπως βελτιωμένη προσοχή, συμπεριφορά, μάθηση, μνήμη, ρύθμιση συναισθημάτων, ποιότητα ζωής και τέλος πνευματική και σωματική υγεία.

Αντίθετα λιγότερες ώρες ύπνου από τις προτεινόμενες συνδέονται με προβλήματα στην προσοχή, στη συμπεριφορά και στη μάθηση. Ο ανεπαρκής ύπνος επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για ατυχήματα, τραυματισμούς, υπέρταση, παχυσαρκία, διαβήτη και κατάθλιψη.

“Πρέπει να βοηθήσουμε τους εφήβους να δουν την αξία του ύπνου στη ζωή τους” αναφέρει η Dr Paruthi. “Δηλαδή να καταλάβουν ότι όταν κοιμούνται περισσότερο και σύμφωνα με τα προτεινόμενα πλαίσια θα έχουν καλύτερες επιδόσεις. Ξέρουμε ότι τα παιδιά καταναλώνουν ενεργειακά ποτά όμως η καλύτερη ενίσχυση για τις επιδόσεις των παιδιών είναι ο ύπνος. Ένα συγκλονιστικό εύρημα κατά την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας είναι ότι ο ανεπαρκής ύπνος στους εφήβους συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, αυτοκτονικές σκέψεις και απόπειρες αυτοκτονίας.”

Και συμπληρώνει “Ο ύπνος πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλη την οικογένεια. Οι γονείς πρέπει να αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά τους και να κοιμούνται και οι ίδιοι 7 ώρες το βράδυ για να μπορέσουν τα παιδιά τις υγιείς συνήθειες ύπνου να τις συνεχίσουν και κατά την ενήλικο ζωή”
Πρέπει να εκπαιδεύσουμε την επόμενη γενιά για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στον ύπνο τους.

~ Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια ~
Δημοσίευση: 30/6/2016
ΠΗΓΗ: Medscape

Σχετικά άρθρα:

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *