Γιατί άλλαξε ο ύπνος του μωρού τελευταία;

Γιατί άλλαξε ο ύπνος του μωρού τελευταία;

Καλημέρα! Χρόνια πολλά! Θα ήθελα να σας θέσω την απορία μου και χρειάζομαι την βοήθεια σας σχετικά με τον ύπνο του μπέμπη μου!Έχω ένα μπόμπιρα 8 μηνών!

Εδώ και ένα μήνα έχουμε θεματάκι με τον βραδινό ύπνο! Ξυπνάει κάθε βράδυ 2-3 φορές μέσα στην νύχτα! Δεν είχαμε θέμα με τον ύπνο του μέχρι τώρα… Κοιμόταν σχεδόν σερί όλο το βράδυ.

Η στάνταρ ώρα του που κοιμάται κάθε βράδυ από πιο μωρό είναι 9 το βράδυ. Σε αυτό είμαι θα έλεγα τυχερή! Κοιμόταν από τις 9 μέχρι τις 7-8 το πρωί… Μέσα στην μέρα κοιμόταν και 1-2 ώρες το πρωί και 1 ωρίτσα το μεσημέρι… πάντα μετά από 1½ ώρα από το φαγητό του. (για να διευκρινίσω, τρώμε κρέμες, δηλ κρέας με λαχανικά, φρουτόκρεμα και τραχανά).

Αυτό το μήνα ο ύπνος του ο βραδινός είναι από τις 9 μέχρι 1-2 το βράδυ. Ξυπνάει, του δίνω λίγο χαμομήλι και ξανακοιμάται μέχρι τις 5 περίπου που του δίνω γάλα. (Θήλασα μέχρι τον 3ο μήνα και παράλληλα με το θηλασμό έτρωγε και ξένο γάλα… μετά μου κόπηκε και τρώει μόνο  ξένο γάλα).

Θα ήθελα να προσθέσω ότι από τον 3ο μήνα είχαμε δυο δοντάκια κάτω και τώρα βγάλαμε 5 δοντάκια μαζί (4 πάνω και 1 κάτω). Στην αρχή για την διαταραχή του ύπνου του έλεγα ότι μπορεί να φταίει το γάλα, να μην τον χορταίνει και τώρα τα δοντάκια… αλλά παρόλα αυτά συνεχίζει να μου ξυπνάει 2-3 φορές…

Το ερώτημά μου είναι λοιπόν, αν κάνω κάτι λάθος και δεν κοιμάται ή φταίει κάτι άλλο; Πώς μπορώ να τον βοηθήσω να κοιμάται πάλι συνεχόμενα; Να συμπληρώσω ότι από τον Ιανουάριο κοιμάται στην κούνια του σε δικό του δωμάτιο, πριν κοιμόταν στην κούνια του μαζί μας στο δωμάτιο.

Σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες και το χρόνο σας.

Βασιλική, Πεύκη

9/5/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Κωνσταντίνα Μιχαλοπούλου, Παιδίατρος, MD, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλημέρα και χρόνια πολλά!!

Το θέμα του ύπνου των βρεφών έχει συζητηθεί πολλές φορές σε αυτή την ιστοσελίδα.

Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η συμπεριφορά του βρέφους σας κατά τον νυκτερινό ύπνο είναι φυσιολογική.

Οι φυσιολογικοί κύκλοι ύπνου σε αυτή την ηλικία διαφέρουν από των ενηλίκων και διαρκούν 1-2 ώρες. Τα μωρά μπορεί να κοιμούνται ανήσυχα, να ξυπνούν συχνά αναζητώντας τη γονεϊκή παρουσία και αγκαλιά. Η φύση έχει φροντίσει γι’ αυτό, εξασφαλίζοντας την επαγρύπνηση των γονιών για την ασφάλεια και την υγεία των μωρών τους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Άλλη βασική παράμετρος που μπορεί να εξηγήσει το γιατί άλλαξε ο ύπνος του μωρού σας το τελευταίο διάστημα, είναι το άγχος αποχωρισμού που ξεκινά περίπου στους 9 μήνες ζωής και κορυφώνεται στους 18-24 μήνες. Τα μωρά φοβούνται ότι η μητέρα τους -κυρίως- δε θα ξαναγυρίσει και δεν αντιλαμβάνονται ότι η απουσία είναι κάτι παροδικό. Αγχώνονται και ζητούν το χάδι, την παρουσία σας, ένα άγγιγμα, μια κουβέντα σας…

Η οδοντοφυΐα μετά τους 6 μήνες πολλές φορές προκαλεί πόνο, ανησυχία, αφύπνιση μέσα στη νύχτα και ανάγκη για παρηγοριά και πιπίλισμα.

Τα άλματα ανάπτυξης, χρονικές περίοδοι δηλαδή που το μωρό σας επιτυγχάνει κάποιο σημαντικό αναπτυξιακό ορόσημο π.χ. μπουσουλάει, περπατάει κλπ μπορεί να κάνουν τα μωρά πιο νευρικά και ανήσυχα τη νύχτα.

Όπως και να ‘χει, δεν είναι τυχαίο ότι λέγεται ότι τα μωρά είναι άνθρωποι της νύχτας….

Καλή σας συνέχεια στην ανατροφή του μικρού σας!!

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *