Όταν χρησιμοποιείται το στήθος ως παρηγορητικό μέσο διαταράσσει το θηλασμό;

Όταν χρησιμοποιείται το στήθος ως παρηγορητικό μέσο διαταράσσει το θηλασμό;

Έχω μια μπέμπα 4,5 μηνών η οποία θηλάζει αποκλειστικά συνήθως σε διαστήματα 3-4 ωρών. Τον τελευταίο καιρό την τρώνε τα ούλα της λόγω δοντιών και ηρεμεί μόνο στο στήθος (τρώει & πιπιλάει), με αποτέλεσμα να μην έχει σταθερή συχνότητα γευμάτων. Επίσης κάνει και μικρές αναγωγές που πριν δεν έκανε. 

Αναρωτιέμαι εάν είναι “σωστό” να χρησιμοποιώ το στήθος ως τρόπο ηρεμίας ή με αυτόν τον τρόπο διαταράσσεται ο θηλασμός καθώς επίσης εάν με αυτό τον τρόπο υπερσιτίζεται το παιδί. 

Με εκτίμηση

Ελένη, Αθήνα

18/4/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Μαρία Λαζαρίδου, Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή μαμά Ελένη,
να σας ζήσει η μικρή σας και συγχαρητήρια που τα έχετε καταφέρει πολύ καλά με το θηλασμό μέχρι τώρα.

Αναφέρετε ότι η μικρή θήλαζε κάθε 3-4 ώρες ενώ τώρα λόγω ανησυχίας προερχόμενη από την έναρξη οδοντοφυΐας θέλει να «πιπιλάει» το στήθος. Αυτό είναι κάτι που συνήθως συμβαίνει στα θηλάζοντα βρέφη δηλαδή να μην έχουν σταθερό «πρόγραμμα γευμάτων».

Από την άλλη να θυμάστε ότι ο θηλασμός δεν είναι μόνο για σίτιση. Υπάρχει και ο «μη θρεπτικός θηλασμός» που εκείνο που εξασφαλίζει στο μωρό σας είναι το ντάντεμα, τη παρηγοριά και τη προσκόλληση με τη μαμά του.

Η προσκόλληση με σας -τη μαμά της- είναι πολύ σημαντική και αρχίζει να επιτυγχάνεται από 4-6 μηνών με αποκορύφωμα τα 2,5 με 3 έτη. Ο θηλασμός είπαν είναι ενισχυτικός και βοηθητικός για την ασφαλή προσκόλληση που χρειάζεται να επιτευχθεί σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού σας.

Αυτό που ρωτάτε αν με το θηλασμό ως παρηγορητικό μέσο διαταράσσεται η διαδικασία του θηλασμού. Ναι το «πρόγραμμα» διαταράσσεται αλλά πετυχαίνετε όλα τα παραπάνω που ανέφερα με τον πιο ήπιο τρόπο.

Με το θηλασμό ενός βρέφους δεν μπορούμε να μιλήσουμε ποτέ για υπερσιτισμό. Το βρέφος λαμβάνει  τη ποσότητα που χρειάζεται.

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.  Το μωρό σας σας δείχνει τι χρειάζεται και εσείς δεν έχετε παρά να ανταποκριθείτε.  

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *