Μπορώ να διορθώσω κάτι στη διατροφή μου ώστε το μωρό να κάνει κακά χωρίς πόνους;

Μπορώ να διορθώσω κάτι στη διατροφή μου ώστε το μωρό να κάνει κακά χωρίς πόνους;

Το μωράκι μου είναι 20 ημερών, θηλάζω αποκλειστικά και δυσκολεύεται κάθε φορά πολύ για να κάνει τα κακά του. 

Κάθε μέρα έχουμε κενώσεις αλλά υπάρχει μεγάλη ανησυχία από μέρους του, πονάκια και πολλές φορές δεν κοιμάται επειδή δεν μπορεί να ενεργηθεί και κλαίει πολύ. Εμείς του κάνουμε ασκήσεις με τα ποδαράκια του προς την κοιλίτσα για να τον βοηθήσουμε αλλά και πάλι ζορίζεται πολύ. 

Εγώ παίρνω σίδηρο και ασβέστιο και μέχρι πρόσφατα έδινα στο μωρό βιταμίνη d3 την οποία την σταμάτησα γιατί θεώρησα ότι τα πονάκια μπορεί να προέρχονται από αυτή! 

Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω; Γνωρίζω ότι μπορεί να είναι και κολικοί, αλλά θα ήθελα να μάθω αν μπορώ να διορθώσω κάτι στη διατροφή μου έτσι ώστε να μπορεί από μόνος του να κάνει κακά και να είναι και ικανοποιητικές οι κενώσεις του έτσι ώστε να ησυχάζει! 

Κέλλυ, Θεσσαλονίκη

11/4/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Σοφία Αλεβιζάκη, Παιδίατρος, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή φίλη,
Είναι πολύ δύσκολο να βλέπεις το αγαπημένο σου πλασμάτακι να ζορίζεται και να δίνει των αγώνα του στη καθημερινή μάχη της αποβολής των κενώσεων (για τα θηλάζοντα μωρά όχι πάντα καθημερινή καθώς φυσιολογική θεωρείται και μια κένωση ανά 5-7 ημέρες, μια και δεν υπάρχουν πολλά “απόβλητα”).

Παρά τη ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι η “δυσκοιλιότητα” και οι κολικοί του βρέφους επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή της μητέρας του αυτό ισχύει σε πολύ λίγες περιπτώσεις (πχ σε αλλεργία στο γάλα της αγελάδας). Συζητήστε με το παιδίατρο σας μια τέτοια πιθανότητα αν και συνήθως υπάρχουν και άλλα συμπτώματα (έκζεμα, αίμα στις κενώσεις κ.α.).

Συνήθως το έντονο κλάμα κατά τη κένωση του μωρού είναι φυσιολογικό -υπάρχει ο επιστημονικός όρος “infant dyschezia” που αναφέρεται σε αυτή τη κατάσταση, η οποία δε χρήζει αντιμετώπισης και υφίεται μετά από λίγους μήνες.

Πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία και τις σχετικές επιστημονικές μελέτες θα βρείτε στο σύνδεσμο που σας παραθέτω: Tummy Troubles, Colic, and Mama’s Diet | The Science of Mom

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *