Οι “ειδικοί” απαντούν # 119 – Θέμα: Δυσκοιλιότητα σε βρεφος που θηλάζει

Οι “ειδικοί” απαντούν # 119 – Θέμα: Δυσκοιλιότητα σε βρεφος που θηλάζει

ΕΡΩΤΗΣΗ

Γέννησα στις 6/7/2010 και από τότε θηλάζω αποκλειστικά. Τις τελευταίες 2 βδομάδες ο μπέμπης παρουσιάζει δυσκοιλιότητα που ξεκίνησε σταδιακά, δηλαδή στην αρχή έκανε κάθε 2 μέρες μέχρι που τώρα έχει να ενεργηθεί 4 μέρες.Σημειωτέον ότι εγώ δεν έχω αλλάξει κάτι δραστικά στη διατροφή μου.
Τι μπορώ να κάνω ;;;

Ευχαριστώ πολύ
Σοφία Γ., Πετρούπολη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Αγαπητή Σοφία,

τα κακά ενός παιδιού που θηλάζει κατά τις πρώτες 4-6 εβδομάδες πρέπει πάντα να είναι συχνά, σχεδόν κάθε φορά που τρώει, τουλάχιστον 6 φορές την ημέρα. 

Τα κακά ενός φυσιολογικού παιδιού που θηλάζει αποκλειστικά μετά τις 6 εβδομάδες αποκτούν μεγάλη ποικιλία σε συχνότητα. Κάποια συνεχίζουν να κάνουν αρκετές φορές τη μέρα. Κάποια κάνουν μέρα παρά μέρα, κάποια μπορεί να κάνουν και μια φορά την εβδομάδα. Είναι ΟΛΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΆ. Εφόσον τα κακά δεν είναι σκληρά δεν είναι δυσκοιλιότητα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. 

Αυτό που παρατηρείς στο μικρό σου είναι μια φυσιολογική μετάβαση. Δεν φταίει κάτι που τρως. Είναι στο έντερο του παιδιού και δεν είναι πάθηση, πρόβλημα. Εάν περάσει την εβδομάδα ενημερώνεις τον παιδίατρο. Υπάρχουν παραδοσιακοί τρόποι να ενεργοποιήσουμε το αντανακλαστικό – ήπιο ερεθισμό της πρωκτικής περιοχής με λαδάκι, θερμόμετρο κλπ – αλλά πρέπει να γίνονται με πολύ προσοχή και μόνο αν έχει περάσει μια εβδομάδα.

 Παπαβέντσης Στέλιος
 Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.
www.pediatros-thes.gr

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *