Έχω ένα μωράκι 40 ημερών. Είχα πρόβλημα με την υπερπαραγωγή γάλακτος, αλλά το ρύθμισα όσο μεγάλωνε ο μικρός μου. Ωστόσο ο μικρός θέλει μετά το γεύμα να πιπιλίζει το στήθος μέχρι να κοιμηθεί, το στήθος όμως τρέχει συνέχεια και επειδή χορταίνει εκνευρίζεται, κλαίει και αργεί να ηρεμήσει.
Αν του έδινα πιπίλα όταν χορταίνει μήπως βοηθούσε; Γιατί πιπιλίζει και το χέρι ορισμένες φορές που είναι κακιά συνήθεια…Επίσης, έχουμε ένα μπούκωμα εδώ και κάποιες μέρες το οποίο παλεύουμε με φυσιολογικό όρο και επίσης του προκαλεί εκνευρισμό όταν τρώει. Πόσο συχνά μπορώ να του βάζω όρο και για πόσο καιρό; Η παιδίατρος μου είπε ότι είναι φυσιολογικό, πόσο κρατάει όμως;
Ιωάννα, Ξάνθη
Συγχαρητήρια για την επιλογή σου να θηλάσεις το μωρό σου και για όσα έχετε κατακτήσει, εσύ και ο μικρός σου, έως τώρα στο ταξίδι του θηλασμού.
Η πρόσληψη βάρους του, με αποκλειστικό θηλασμό, είναι εξαιρετική (57 γρ. ημερησίως (!!) σύμφωνα με τα συμπληρωματικά στοιχεία που μας έδωσες). Θα ήθελα να μου γράψεις περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόβλημα υπερπαραγωγής που αναφέρεις και πώς το αντιμετώπισες.
Το αντανακλαστικό του θηλασμού υπάρχει από τη γέννηση και εξασφαλίζει στο νεογέννητο τόσο τη θρέψη όσο και την ασφάλεια και παρηγοριά.Το στήθος είναι το τέλειο εργαλείο για να ικανοποιεί το αντανακλαστικό αυτό.
Κάθε φορά που το μωρό θηλάζει, εξασφαλίζει ότι θα υπάρχει αρκετό γάλα γι’ αυτό (ακόμα κι αν κάποιες φορές κάνει και μη θρεπτικό θηλασμό, δηλαδή ακόμα κι αν απλά πιπιλίζει το στήθος), αφού η παραγωγή γάλακτος υπόκειται στο νόμο ζήτησης και προσφοράς.
Θηλάζοντας συχνά και χρησιμοποιώντας το στήθος ως πιπίλα χτίζεται η ικανοποιητική παραγωγή γάλακτος και ενισχύεται το ιδιαίτερο δέσιμο και η εγγύτητα ανάμεσα σε σένα και το μωρό σου.
Ένα από τα δέκα βήματα για τον επιτυχή μητρικό θηλασμό (πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Unicef) είναι να μην χορηγούνται τεχνητές θηλές ή πιπίλες σε θηλάζοντα βρέφη προκειμένου να ηρεμήσουν.
Τα περισσότερα νεογνά λατρεύουν να θηλάζουν οτιδήποτε μπει στο στόμα τους (δάκτυλο, τεχνητή θηλή κλπ), οπότε μπορεί η χρήση πιπίλας να τα κάνει να χάσουν κάποια γεύματα, τα οποία θα έκαναν στο στήθος, αν δεν τους είχε χορηγηθεί πιπίλα. Έτσι, η κατάχρηση πιπίλας ενέχει τον κίνδυνο πτωχής πρόσληψης βάρους, απόφραξης γαλακτοφόρων πόρων και μαστίτιδας και τελικά μειωμένη παραγωγή γάλακτος.
Εάν δε η πιπίλα δοθεί τις πρώτες εβδομάδες ζωής που το νεογνό προσπαθεί να μάθει το σωστό τρόπο σύλληψης του μαστού, υπάρχει ο κίνδυνος να πάθει σύγχυση θηλών αφού είναι διαφορετικός ο τρόπος σίτισης από το στήθος και διαφορετικός ο τρόπος σίτισης με μπιμπερό.
Δυστυχώς κάποια μωρά οδηγούνται τότε σε άρνηση του στήθους και απεργία θηλασμού ή σε λάθος τρόπο θηλασμού. Από την άλλη, πολλά θηλάζοντα βρέφη, ειδικά αν έχουν ξεπεράσει την κρίσιμη περίοδο των πρώτων 6-8 εβδομάδων χρησιμοποιούν πιπίλα χωρίς κανένα πρόβλημα.
Θεωρώ ότι ο κίνδυνος σύγχυσης θηλών είναι μικρός για το 40 ημερών μωράκι σου, που φαίνεται ότι ξέρει να θηλάζει εξαιρετικά. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αρνηθεί την πιπίλα, όπως πολλά αποκλειστικώς θηλάζοντα,που έχουν συνηθίζει τη θέρμη του στήθους.
Η ανησυχία που περιγράφεις ότι έχει το μωρό σου στο τέλος του γεύματος μπορεί να οφείλεται σε υπερπαραγωγή που δεν έχει ρυθμιστεί, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή κολικούς. Η αλήθεια είναι πως αρκετές μητέρες το περιγράφουν.
Προσπάθησε να το ηρεμήσεις με άλλους τρόπους όπως αγκαλιά, ελαφρύ κούνημα, απαλή μουσική. Δοκίμασε διαφορετικές στάσεις θηλασμού. Το να κοιμούνται τα θηλάζοντα μωρά στο στήθος είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό.
Δεν είμαι κάθετα αρνητική στο να δοκιμάσεις μήπως η πιπίλα το ηρεμήσει. Είναι προσωπική επιλογή κάθε μητέρας. Πολλές τις βοηθά, άλλες δεν βρίσκουν καμία διαφορά.
Αν σχεδιάζεις να θηλάσεις αποκλειστικά,είναι σημαντικό να μην διακινδυνεύσεις την ικανοποιητική παραγωγή μητρικού γάλακτος -ιδιαίτερα τους πρώτους 6 μήνες ζωής. Εσύ είσαι η πηγή θρέψης και αγάπης για το μωρό σου και θα είσαι πάντα η πρώτη του επιλογή.
Αν δώσεις πιπίλα λοιπόν, άσε το μωρό σου να αποφασίσει. Είναι πολύ πιθανό να την απορρίψει, μη το πιέσεις να την πάρει. Πάντα να προσφέρεις πιπίλα μόνο αν είσαι σίγουρη ότι δεν πεινάει, μεταξύ γευμάτων. Μη τη χρησιμοποιείς για να καθυστερήσεις γεύματα ή ως υποκατάστατο της προσοχής σου. Κάνε ασφαλή χρήση της, προσέχοντας ότι είναι η κατάλληλη για το μωρό σου και κρατώντας την καθαρή, πλένοντάς την με καθαρό νερό. Αντικατέστησέ την όταν δεις ακόμα και μικρά σημάδια φθοράς.
Η ρινική συμφόρηση που αναφέρεις είναι συχνό φαινόμενο στα βρέφη και μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας ιογενούς λοίμωξης. Ακολούθησε τις οδηγίες της παιδιάτρου σου για πλύσεις στη μύτη με φυσιολογικό ορό, όσο συχνά χρειάζεται ακόμα και πριν από κάθε γεύμα, για να μπορεί να τρώει και να αναπνέει καλύτερα.
Καλή συνέχεια!!
Κωνσταντίνα Μιχαλοπούλου, Παιδίατρος MD, IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com