Πώς το οικογενειακό γεύμα ευνοεί την ανάπτυξη των παιδιών

Πώς το οικογενειακό γεύμα ευνοεί την ανάπτυξη των παιδιών

Όταν τα παιδιά τρώνε μαζί με την οικογένειά τους είναι συναισθηματικά ευτυχισμένα
Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Εθνικό Κέντρο Εξάρτησης και Χρήσης Ουσιών του Πανεπιστημίου της Κολούμπια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, τα παιδιά που απολάμβαναν συχνά το γεύμα τους με την οικογένειά τους είχαν σημαντικά οφέλη στη ζωή τους, μερικά εκ των οποίων ήταν τα παρακάτω.


Γράφει η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Ιωάννα Κωνσταντοπούλου Παιδίατρος, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
Τα παιδιά που συμμετέχουν στο γεύμα με την οικογένειά τους τείνουν να έχουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, καθώς στο οικογενειακό τραπέζι υπάρχουν άφθονα φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

Επιπλέον, είναι σημαντικά μικρότερο το ποσοστό παχυσαρκίας των παιδιών αυτών λόγω των υγιεινών διατροφικών συνηθειών που αποκτούν.

Όταν τα παιδιά τρώνε μαζί με την οικογένειά τους είναι συναισθηματικά ευτυχισμένα, έχουν θετική στάση απέναντι στις σχέσεις με τους συνομιλήκους τους, ενώ τείνουν να εργάζονται και πιο σκληρά. Ως εκ τούτου, τα παιδιά αυτά έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν καπνιστές, να κάνουν χρήση παράνομων ουσιών ή κατάχρηση αλκοόλ και γενικότερα, εμπλέκονται λιγότερο σε καβγάδες.

Αξιοσημείωτα καλύτερη είναι και η σχολική επίδοση των παιδιών που συνηθίζουν να γευματίζουν με την οικογένεια.

Τέλος, μέσα από το γεύμα με την οικογένεια δίνεται η ευκαιρία να αναπτυχθούν ισχυρότεροι οικογενειακοί δεσμοί, καθώς ο καθένας αφηγείται τις δικές του ιστορίες και μοιράζεται τις σκέψεις του με την οικογένειά του.

Ερωτήσεις όπως “πώς ήταν η μέρα σου;” ή “τι συνέβη στο σχολείο;” ή “έγινε κάτι ξεχωριστό αυτή την εβδομάδα;” ή “χρειάζεται κανείς βοήθεια με το διάβασμα;” βοηθούν στην επικοινωνία την ώρα του γεύματος και προάγουν τη σχολική επίδοση των παιδιών.

    Δημοσίευση: 21/3/2016
      Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *