Το μωρό όσο θηλάζει, ψηλαφίζει τον άλλο μαστό και παίζει με τη θηλή

Το μωρό όσο θηλάζει, ψηλαφίζει τον άλλο μαστό και παίζει με τη θηλή

Γεια σας και συγχαρητήρια για τη δυνατότητα που δίνετε στους γονείς να μάθουν για τη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Είναι ανεκτίμητο αυτό που προσφέρετε…

Έχω ένα θαυμάσιο αγοράκι 16 μηνων. Θηλάζει πρωί βράδυ και κάποιες μέρες την εβδομάδα και το μεσημέρι (όταν δεν εργάζομαι). Κοιμάται εύκολα στην αγκαλιά τη δική μου, της γιαγιάς ή της κοπέλας που τον κρατάει αλλά μόνο με πιπίλα -πρέπει να νυστάζει πολύ για να κοιμηθεί χωρίς πιπίλα ή στήθος.

Αυτό που με προβληματίζει είναι μια συμπεριφορά που ξεκίνησε πριν έξι μήνες. Όσο θηλάζει, ψηλαφίζει τον άλλο μαστό και παίζει με τη θηλή. Το περίεργο είναι όμως ότι αποζητάει το ίδιο και από τη γιαγιά ή την κοπέλα! Όταν ήταν πιο μικρούλης, τον άφηναν, αλλά τώρα τους έχω πει να το σταματάνε εξηγώντας του ότι δεν έχουν γάλα. Σταματάει εκείνη την ώρα αλλά σε άλλη στιγμή το ξανακάνει.

Επίσης και σε μένα προσπαθεί να αγγίζει το στήθος μου -όχι να θηλάσει- όποτε νυστάζει ή είναι στενοχωρημένος -όπου και αν είμαστε. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να τον έχω αγκαλιά και το χέρι του να “ψαχουλεύει” μέσα από την μπλούζα μου! Ίσως σας φαίνεται περίεργο αλλά τις περισσότερες φορές του το επιτρέπω.

Θα ήθελα να μου πείτε πώς σας φαίνονται αυτά που σας λέω. Ίσως είναι φυσιολογικά, ίσως θέλουν τροποποίηση. Τονίζω ότι περνάμε πολύ ουσιαστικό χρόνο μαζί, με παιχνίδι, αγκαλιές και φιλιά. Είναι πολύ τρυφερός και καταλαβαίνει ο,τι του λέω.

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!

Αποστολία, Αθήνα

22/3/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Μαρία Λαζαρίδου, Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή μαμά Αποστολία,
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.

Συγχαρητήρια και σε εσάς. Τα έχετε καταφέρει περίφημα με το θηλασμό του μικρού σας.

Συμβαίνει συχνά τα θηλάζοντα βρέφη- παιδιά να ακουμπούν τον άλλο μαστό ενώσω θηλάζουν η να παρηγορούνται με το άγγιγμα όταν θέλουν να κοιμηθούν. Σε εσάς παγιώθηκε αυτή η συνήθεια αφού επιτρέψατε στο μικρό σας να το κάνει αυτό όχι μόνο σε εσάς αλλά και στη γιαγιά και τη κοπέλα που τον προσέχει.

Αν θέλετε να σταματήσετε αυτή τη συμπεριφορά μπορείτε να του υποδείξετε να ακουμπά για παράδειγμα το μπράτσο σας ή να αποσπάτε το χέρι του από το στήθος σας δίνοντας του κάτι άλλο να κρατάει π.χ ένα πανάκι ένα μικρό παιχνίδι που μπορεί να αποσπά τη προσοχή του από τον άλλο μαστό. Ένα κολιέ σε έντονο χρώμα με μεγάλες χάντρες ίσως βοηθούσε για να του αποσπάσει τη προσοχή. Μπορείτε να του διαβάζετε ένα βιβλίο όσο θηλάζει ή να του τραγουδάτε για να εκτρέψετε τη προσοχή του σε άλλη ενέργεια.

Λέτε ότι ο μικρός σας είναι τρυφερός και καταλαβαίνει ότι του λέτε. Εξηγήστε του ότι σας ενοχλεί το άγγιγμα του άλλου μαστού όσο θηλάζει και δείξτε του τους παραπάνω τρόπους αντικατάστασης του αγγίγματος. Με σταθερή φωνή ενημερώστε τον ότι θέλετε να είστε καλυμμένες και ότι αν συνεχίσει να σας ακουμπάει θα σταματήσετε το θηλασμό.

Να γνωρίζετε ότι μια συμπεριφορά που έχει εδραιωθεί μπορεί να διακοπεί με επιτυχία. Χρειάζεται ωστόσο επιμονή και προσπάθεια από εσάς για να «ξεμάθει» την παλιά συμπεριφορά και να την αντικαταστήσει με κάποια άλλη περισσότερο επιθυμητή.

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *