Το μωρό πιάνει μόνο τη θηλή, καθόλου θηλαία άλω και δεν βάζει καλό βάρος

Το μωρό πιάνει μόνο τη θηλή, καθόλου θηλαία άλω και δεν βάζει καλό βάρος

Γεια σας και σας ευχαριστούμε για την ευκαιρία να σας υποβάλουμε τα ερωτήματα μας. Έχω μια κορούλα 22 ημερών, γεννήθηκε με βάρος γέννησης 3,080 και ύψος 49 εκ. με καισαρική.
 
Βγήκαμε 2,840 μετά από 3 ημέρες. Στις 5 μέρες ήρθε παιδίατρος στο σπίτι με δική της ζυγαριά και την έβγαλε 2,830 και μου είπε να την πάω για ζύγισμα μετά από 7 ημέρες, την πήγα και ήταν 3,000 στις 15 ημέρες. Δεν είχε ανακτήσει βάρος γέννησης. Δεν μου πρότεινε να της δώσω συμπλήρωμα. Θηλάζω κατ’ απαίτηση της μικρής χωρίς ωράριο αλλά τουλάχιστον ανά 2-3 ώρες. 

Το πρόβλημα μας είναι ότι δεν πιάνει καθόλου την θηλαία άλω, (έχω πολύ μεγάλη) και πιάνει μόνο τη θηλή με αποτέλεσμα να πονάω που και που στη βάση της θηλής. Όπως και να προσπαθήσω δεν τα καταφέρνουμε διαφορετικά. Ανησυχώ για το βάρος της, γιατί θα ξαναπάμε στην παιδίατρο αφού σαραντίσει.

Αντιγόνη, Αθήνα

16/2/2016
Απαντά η Κωνσταντίνα Μιχαλοπούλου, Παιδίατρος, MD, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή φίλη,
Να σας ζήσει η μικρούλα σας!!

Το μέγεθος της διαμέτρου της θηλαίας άλω ποικίλλει και το εύρος του φυσιολογικού είναι αρκετά μεγάλο. Η διάμετρος τείνει να μειώνεται καθώς αυξάνεται η ηλικία της μητέρας και να αυξάνεται με την αύξηση του βάρους της.

Με βάση αυτή την ανατομική ποικιλομορφία, η οδηγία να συλλαμβάνει το μωρό όλη τη θηλαία άλω είναι σίγουρα κάποιες φορές δύσκολη έως αδύνατη. Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως η σωστή σύλληψη του στήθους δεν σημαίνει τη σύλληψη μόνο της θηλής αλλά και τη συνοδό σύλληψη τουλάχιστον του 1/4 της θηλαίας άλω.

Η σωστή τοποθέτηση του μωρού (βλ. θέσεις αγκαλιάς, χιαστί και football) και η σωστή σύλληψη του στήθους διευκολύνουν τη μεταφορά γάλακτος, ελαττώνουν την πιθανότητα τραυματισμού των θηλών και αυξάνουν τη διάρκεια του θηλασμού.

Αν πονάτε, γίνεται κάποιο λάθος!! Επιμείνετε στη σωστή τοποθέτηση, αφού απομακρύνετε το μωρό βάζοντας το μικρό δάκτυλο με το μαλακό μέρος προς τα πάνω στο στόμα του, για να μην τραυματιστεί η θηλή σας.

Αρχικά θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τα αντανακλαστικά του μωρού αγγίζοντας το άνω χείλος του, το μάγουλο ή το πιγούνι με τη θηλή, ώστε το στόμα του μωρού να ανοίξει διάπλατα. Όταν το μωρό ανοίξει διάπλατα το στόμα του –φανταστείτε το στόμα που ανοίγει έχοντας μπροστά του ένα μεγάλο σάντουιτς– με το χέρι που υποστηρίζει τους ώμους του μωρού, φέρτε το σταθερά προς εσάς, προς το στήθος σας. Αυτός ο συγχρονισμός είναι θεμελιώδης και πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις μητέρες από το μαιευτήριο.

Αν το παιδί πιάσει το στήθος σωστά, το πιγούνι του έρχεται πρώτο σε αυτό και βρίσκεται βαθιά στο μαστό. Το κάτω χείλος του μωρού είναι γυρισμένο προς τα έξω. Η γλώσσα του μωρού φαίνεται χαμηλωμένη στα κάτω ούλα του και εκτεινόμενη ελαφρά προς τα έξω.

Το παιδί έχει αρπάξει μεγάλο μέρος της θηλαίας άλω, έχει προσκολληθεί βαθιά και έχει στο στόμα του όχι μόνο το τελευταίο κομμάτι της ρόγας αλλά σημαντικό μέρος του μαστού. Το στόμα του φαίνεται διάπλατα ανοιγμένο. Η μύτη του μωρού βρίσκεται μακριά από το στήθος, δεν το αγγίζει ή μόλις το αγγίζει, ώστε το μωρό να αναπνέει άνετα. Κατά το πιπίλισμα φαίνεται να κινείται όχι μόνο η θηλή αλλά και μέρος του στήθους.

Αν παρά όλες τις προσπάθειες σας δεν είστε σίγουρη ότι το μωρό θηλάζει σωστά, καλό είναι να μην περιμένετε να σαραντίσει το μωρό ώσπου να επισκεφθείτε τον παιδίατρο. Ζυγίστε το μωρό σας. Ζητήστε βοήθεια από Πιστοποιημένο Σύμβουλο Γαλουχίας ή τον παιδίατρό σας νωρίτερα.

Καλή συνέχεια….

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *