Θηλάζουσα με μπούκωμα και καταρροή. Επιτρέπεται η χρήση ρινικού σπρέι;

Θηλάζουσα με μπούκωμα και καταρροή. Επιτρέπεται η χρήση ρινικού σπρέι;

Καλησπέρα. Έχω ένα μωράκι 4 μηνών και θηλάζουμε αποκλειστικά. Πριν ένα μήνα περίπου είχα πολύ σοβαρό μπούκωμα και ασυναίσθητα έριξα στη μύτη μου σταγόνες otrivin και τυχαία έχω μπει σε ένα site που βλέπω ότι είναι σε υψηλό κίνδυνο για συμβατότητα με το θηλασμό!
 
Εν τω μεταξύ είχα παρατηρήσει ότι το στήθος μου δεν γέμιζε όπως άλλες φορές. Τι άλλος κίνδυνος υπάρχει; Να αναφέρω ότι το μωρό μου τρώει κανονικά φαίνεται να χορταίνει και το βάρος του είναι φυσιολογικό 6200.

Ο λόγος που αποφάσισα να σας στείλω το ερώτημα, είναι ότι σήμερα έχω ξανά πάρα πολύ μπούκωμα και τι μπορώ να κάνω; έχω απίστευτη καταρροή και φοβάμαι να μην κολλήσω και τον μικρο μου.


Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Μυρτώ, Τρίκαλα

23/02/2016
Απαντά η Αφροδίτη Κονδύλη, Φαρμακοποιός, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή Μυρτώ,
καλησπέρα και συγχαρητήρια για την επιλογή σου να θηλάσεις το μωρό σου.

Από τα στοιχεία που μου στέλνεις, η ανάπτυξη του μωρού σου είναι πολύ καλή.

Αναφορικά με τη χρήση του otrivin (xylometazoline), πράγματι η δραστική του ουσία θεωρείται υψηλού κινδύνου για το θηλασμό, η πολύ μικρή απορρόφηση όμως του φαρμάκου στη κυκλοφορία του αίματος και η μικρή δόση λόγω τοπικής χρήσης, κάνουν την εμφάνιση μιας αξιοσημείωτης συγκέντρωσης της ουσίας στο γάλα σχεδόν απίθανη, παρόλα αυτά συνίσταται η βραχεία χρήση του μέχρι 3 ημέρες.

Καθώς όμως υπάρχουν ουσίες πιο συμβατές με το θηλασμό θα σου συνιστούσα είτε την χρήση κάποιου ρινικού σπρέι με  δραστική ουσία oxymetazoline που είναι χαμηλού κινδύνου, αλλά σχετικά ασφαλής λόγω της μικρής δόσης και απορρόφησης όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω με την προϋπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί για πάνω από 3 μέρες.

Επίσης μπορείς να επικοινωνήσεις με το γιατρό σου για να σου χορηγηθεί κάποιο σπρέι με βουδεσονίδη ή μομεταζόνη, που είναι απολύτως συμβατές με τον θηλασμό.

Σωστή διατροφή και ξεκούραση για να επανέλθεις πιο γρήγορα. Όσον αφορά την επαφή σου με το μωρός σου θηλάζεις απεριόριστα και τηρείς κανόνες υγιεινής

Περαστικά σου και καλή συνεχεία

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *