Απορίες για το μαγείρεμα της βρεφικής τροφής

Καλησπέρα. Το μωράκι μου είναι σχεδόν 8 μηνών και απολαμβάνει τις στερεές τροφές, τις οποίες δίνω πολτοποιημένες. Έχω μια σειρά από ερωτήσεις:

1. Καθώς ζούμε στην Αγγλία, βρίσκω βοδινό αλλά όχι μοσχάρι. Έχουν την ίδια διατροφική αξία; Και πιο κομμάτι θα μου προτείνατε; 

2. Βράζω το κρέας και τα λαχανικά στη χύτρα ταχύτητος και κρατώ το ζωμό τον οποίο τον προσθέτω στο μπλέντερ. Το εγκρίνετε ως τρόπο μαγειρέματος ή λόγω της χύτρας χάνεται σημαντικό ποσοστό βιταμινών; 

3. Είναι καλύτερο να βράζω τα λαχανικά ολόκληρα ή κομμένα σε κομματάκια; 

4. Μου έχουν προτείνει να βάζω ζυμαρικό αντί για λαχανικά κάποιες μέρες για ποικιλία. Ποιά είναι η γνώμη σας; 

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Κατερίνα, Αγγλία

24/02/2016
Απαντά η Παπαδήμα Ευγενία-Ιωάννα, Ιατρός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc | www.dietsecrets.gr

Αγαπητή κ. Κατερίνα,
Θέλοντας να σας δώσω μια απάντηση στις ερωτήσεις σας:

Πρώτον, ιδανικό για εσάς θα ήταν εάν βρίσκατε μοσχάρι και δει γάλακτος, που αν και είναι λιπαρό, θεωρείται ως το πιο κατάλληλο για παιδιά και θρεπτικό, ειδικά αν είναι ελευθέρας βοσκής ή βιολογικό.

Καταλαβαίνοντας τη δυσκολία σαφώς, το μοσχάρι ή βοδινό είναι και τα δύο κρέατα από αγελάδες που εκτρέφονται για παραγωγή κρέατος.

Το μοσχάρι είναι ζώο νεαρής ηλικίας που βρίσκεται στο στάδιο του απογαλακτισμού, ηλικίας από 8-28 μηνών, που έχει μεγαλώσει κυρίως με γάλα και χόρτα. Ωστόσο το κρέας από μοσχάρια άνω των 12 μηνών βάσει νομοθεσίας, ονομάζεται βόειο.

Το βοδινό συνήθως είναι κρέας από ζώα ηλικίας άνω των 16 μηνών, ακόμα και πλήρως ανεπτυγμένων άνω των 2 ετών, συνήθως από θηλυκό. Είναι λίγο σκληρότερο στην υφή, αρκετά λιπαρό (αλλά αφαιρείται εύκολα το λίπος του) και αυτό αφού τα μεγαλύτερα ζώα κινούνται πιο λίγο.

Κάθε τμήμα κρέατος απαιτεί διαφορετική μεταχείριση στο μαγείρεμα και έχει επίσης διαφορετική διατροφική αξία.

Ιδανικό κομμάτι για χορτόσουπα ή/ και κρετόσουπα για μωρά είναι το λεπτό κομμάτι από τη σπάλα, το ποντίκι καθώς και το στρογγυλό. Η σπάλα έχει λιγότερο λίπος αλλά το στρογγυλό έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κολλαγόνο το οποίο βοηθάει στο δέσιμο των σαλτσών. Σαφώς το φιλέτο είναι από τα καλύτερα κομμάτια αλλά για ψητό κρέας.

Στη συνέχεια, πολύ σωστά μπορείτε να κρατήσετε τα υγρά από τα λαχανικά που βράζετε ώστε να τα χρησιμοποιήσετε σε άλλες συνταγές.

Ο ιδανικό τρόπος μαγειρέματος είναι μακράν  το μαγείρεμα στον ατμό. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, παρόλο που δεν είναι δυνατόν με τα μέχρι τώρα δεδομένα να γίνει κάποια σύσταση υπέρ ή κατά του μαγειρέματος σε χύτρα ταχύτατος, επιλέξτε το καλύτερο για εσάς και το παιδί σας.

Πιθανόν να σημειώνονται λιγότερες απώλειες σε ευαίσθητα ανόργανα συστατικά και βιταμίνες όταν μαγειρεύετε στη χύτρα σε αντίθεση με μια ανοιχτή κατσαρόλα. Επίσης, ο χρόνος μαγειρέματος λιγοστεύει καθώς ο βρασμός να διαρκεί λιγότερο, το μαγείρεμα γίνεται σε λιγότερο νερό και καθώς κλείνει αεροστεγώς, μαγειρεύει με τους ατμούς που αναπτύσσονται.

Τρίτον, μαγειρεύετε την τροφή ολόκληρη ή κομμένη σε μεγάλα κομμάτια και όσο το δυνατόν πιο σύντομα από τον τεμαχισμό της. Με αυτό τον τρόπο διατηρείτε τις βιταμίνες που περιέχουν (όπως τη βιταμίνη C και αυτές του συμπλέγματος Β).

Και τέταρτον, πολύ σωστά σας έχουν προτείνει. Σε αυτή τη φάση τα μωρά χρειάζονται μαλακές τροφές που δεν χρειάζονται πολύ μάσημα όπως πηχτός πουρές, αλεσμένα δημητριακά, χυλό από καλαμπόκι, αλεσμένα ζυμαρικά, αλεσμένο κρέας, μικρά κομμάτια από βρασμένα λαχανικά. Σταδιακά είναι σημαντικό να αυξάνεται η ποσότητα, η ποικιλία και η σύσταση της προσφερόμενης τροφής, σε μια προσπάθεια καλύτερης θρέψης.

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *