Επιστροφή στο θηλασμό μετά από διακοπή λόγω αντιβίωσης

Επιστροφή στο θηλασμό μετά από διακοπή λόγω αντιβίωσης

Η σύζυγος μου νοσηλεύτηκε με οξεία πυελονεφριτιδα στο νοσοκομείο  στην 11 ημέρα της λοχείας, ενώ θήλαζε κανονικά, για 8 ημέρες και αναγκάστηκε να διακόψει το θηλασμό. 

Της χορηγήθηκε κοκτέιλ ενδοφλέβιων αντιβιώσεων (zinacef, briklin, solvetan) λόγω έλλειψης ενζύμου G6PD. 

Εξιτήριο έλαβε στις 3/2/2016 και της συνταγογράφησαν zinadol για 7 ημέρες. Επιπρόσθετα της ανέφεραν να ξεκινήσει ξανά το θηλασμό στις 17/2/2016, 7 ημέρες δηλαδή μετά το πέρας της αντιβίωσης. 

Πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει το θηλασμό; 
Αθανάσιος, Θεσσαλονίκη

09/02/2016
Απαντά η Αφροδίτη Κονδύλη, Φαρμακοποιός, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αθανάσιε,
αρχικά συγχαρητήρια που στηρίζεις την σύντροφο σου μέσα σε αυτή την περιπέτεια  με τον θηλασμό και περαστικά.

Όσον αφορά το θηλασμό, δυστυχώς οι οδηγίες που σας δόθηκαν σχετικά με τα φάρμακα και τη συμβατότητά τους με το θηλασμό είναι λανθασμένες.

Οι αντιβιώσεις που χορηγήθηκαν στο νοσοκομείο, ήταν απόλυτα συμβατές με τα θηλασμό, καθώς επίσης και η αντιβίωση που δόθηκε για συνέχιση της θεραπείας στο σπίτι.


Σου παραθέτω τα λινκ με όλες τις δραστικές των αντιβιώσεων που μου ανέφερες από την πλατφόρμα e-lactancia:
http://www.e-lactancia.org/producto/312  (zinadol, zinacef)
http://www.e-lactancia.org/producto/74    (briklin)
http://www.e-lactancia.org/producto/312  (solvetan)

Ο θηλασμός μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να περιμένετε μέχρι την ημερομηνία που σας δόθηκε σαν οδηγία. Οι αντλήσεις που μου αναφέρετε (στα συμπληρωματικά στοιχεία) είναι ικανοποιητικές για διατήρηση της παραγωγής και το γάλα που έχει αντληθεί αν δεν το έχει απορρίψει μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά.

Το μωρό πρέπει να μπει στο στήθος άμεσα, σε περίπτωση που δεχτεί το στήθος, ξεκινάει αποκλειστικά, θηλάζει κατ’ απαίτηση του μωρού χωρίς χρήση πιπίλας ή μπιμπερό και παρατηρείται προσεκτικά τις πάνες τα επόμενα 24ωρα (χρειάζεται να έχει 6-8 καλά βρεγμένες πάνες με ούρα και τουλάχιστον 3-4 κακά) και θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση σε περίπτωση που χρειαστεί συμπλήρωμα (δικό της αντλημένο αρχικά).

Στην περίπτωση που το μωρό έχει πάθει σύγχυση θηλών και αρνείται ή δυσανασχετεί στο στήθος λόγω της αποχής, προσπαθεί να φέρεις  το μωρό στο στήθος  χρησιμοποιώντας κάποια ή όλα τα παρακάτω:

  • θηλασμός όταν είναι μισοκοιμισμένο ώστε να δεχτεί το στήθος
  • συχνή επαφή δέρμα με δέρμα, μπάνιο και ύπνος μαζί
  • θηλασμός όρθια περπατώντας και κρατώντας το μωρό
  • θηλασμός σε κουνιστή καρέκλα
  • πριν το βάλεις στο στήθος βγάλε λίγο γάλα για να έρθει στο στήθος 
  • θηλασμός  ακούγοντας  απαλή μουσική, σε ήσυχο μέρος,  με χαμηλό φωτισμό

Μέχρι την πλήρη επαναφορά στο στήθος συνεχίζει τις αντλήσεις και χρησιμοποιεί το δικό της γάλα σαν συμπλήρωμα. Το αντλημένο γάλα μπορεί να δοθεί με εναλλακτικούς τρόπους σίτισης, όπως το σύστημα sns ώστε το μωρό να επανέλθει άμεσα στο στήθος, με χρήση σύριγγας, ποτηράκι σίτισης. Άμεση επαφή με την μαμά, πολύ δερματική επαφή και συνέχιση του θηλασμού χωρίς παρεμβάσεις.

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *