Μήπως οδηγούν σε πρόωρο αποθηλασμό τα πολλά γεύματα στερεών τροφών;

Μήπως οδηγούν σε πρόωρο αποθηλασμό τα πολλά γεύματα στερεών τροφών;

 

Έχουμε ξεκινήσει εδώ και 1,5 μήνα τις στερεές. Φρουτόκρεμα αρχικά και μετά μεσημεριανό κρεατοχορτόσουπα. Μέχρι τότε θήλαζε κάθε 2-2,5 ώρες περίπου. Το βράδυ ξύπναγε 1-3 φορές.

Τώρα έχουμε ένα πρόγραμμα με θηλασμό στις 09.00, φρουτόκρεμα 10.00, θηλασμό 12.00, σούπα 14.00, θηλασμός 16.00, και συνεχίζει για σχεδόν κάθε δίωρο με θηλασμού μέχρι το επόμενο πρωί. Σημειωτέον ότι τώρα ξυπνάει περισσότερες φορές το βράδυ και θηλάζει.Υπάρχει κίνδυνος αποθηλασμού; Αν προσθέσω το άλλο μήνα και απογευματινό γιαούρτι (όπως μου είπε η παιδίατρος) θα μειωθεί πολύ η παραγωγή μου; Μήπως οδηγηθούμε σε πρόωρο αποθηλασμό;

Ευχαριστώ.

Μαρία, Αθήνα
20/1/2016
Απαντά η Σοφία Αλεβιζάκη, Παιδίατρος, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή φίλη,
μετά τους πρώτους 6 μήνες στο θηλασμό προστίθενται -ως συμπλήρωμα πάντα- οι στερεές τροφές, κατά προτίμηση εκείνες που είναι πλούσιες σε σίδηρο (πχ κρέας, λαχανικά). Μια πολύ ευχάριστη αλλά και λίγο αγχωτική για τη μητέρα κατάσταση, που δικαιολογημένα ανησυχεί αν θα συνεχίσει το όμορφο ταξίδι του θηλασμού.

Το μητρικό γάλα -ο “λευκός χρυσός”- μεταξύ 6-12 μηνών εξασφαλίζει τουλάχιστον τις μισές ενεργειακές ανάγκες που έχει ένα παιδί σε αυτή την ηλικία. Επίσης προσφέρει πολλούς προστατευτικούς παράγοντες που δεν διαθέτουν οι στερεές τροφές. Για αυτό το λόγο ο θηλασμός καλό είναι να συνεχίζεται όποτε το βρέφος το επιθυμεί χωρίς μπαίνει σε πρόγραμμα.

Θεωρώ ότι με τους σημερινούς συχνούς θηλασμούς που κάνετε, τους οποίους θα πρότεινα να συνεχίσετε, δε θα οδηγηθείτε σε πρόωρο αποθηλασμό. Μην ανησυχείτε για τη παραγωγή σας -είναι μύθος ότι το γάλα κόβεται σε μια νύκτα!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις στερεές τροφές στα θηλάζοντα βρέφη σας παραθέτω τους παρακάτω συνδέσμους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας:

 

    • Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “

Ρώτα τον Ειδικό

 
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *