Αν το νεογνό δεν ανακτήσει εγκαίρως το βάρος γέννησης θα πρέπει να πάρει συμπλήρωμα;

Αν το νεογνό δεν ανακτήσει εγκαίρως το βάρος γέννησης θα πρέπει να πάρει συμπλήρωμα;

Είμαι έγκυος στην δεύτερη κορούλα μου, είμαι 4,5 μηνών! Την πρώτη κορούλα μου τη θήλασα για 10 μήνες… δυστυχώς όχι αποκλειστικά και μετά από μεγάλο προσωπικό μου αγώνα!! 

Ο γιατρός τότε, από τις 16 ημέρες, μας είχε επιβάλει το συμπλήρωμα, διότι μας είπε ότι στις 15 μέρες θα έπρεπε το παιδί να έχει επανακτήσει το βάρος γέννησης του, πράγμα που δεν είχε γίνει! Να σημειώσω επίσης ότι γέννησα με καισαρική και δεν ξερέ αν αυτό δημιούργησε πρόβλημα! 

Θέλοντας λοιπόν να αποφύγω μια ίδια κατάσταση και στη δεύτερη κορούλα μου, θα ήθελα να ρωτήσω… πραγματικά είναι όντως αυτός ο σωστός λόγος, τη συγκεκριμένη στιγμή, να δοθεί στο παιδί ξένο γάλα ώστε να μην κινδυνεύσει η υγεία του, όπως μας είπε ο τότε γιατρός;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Βαρβάρα, Πειραιάς

31/1/2016
Απαντά η Σοφία Δούμα, Μαία, Εκπαιδευτικός, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC


Αγαπητή Βαρβάρα, να χαίρεσαι την κορούλα σου και με το καλό να αποκτήσεις και το δεύτερο μωράκι σου!

Είναι φυσιολογικό τα μωρά να έχουν μία απώλεια 7-8% και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και 10% μέχρι την τρίτη ημέρα της ζωής τους, καθώς και να μην αυξάνουν το βάρος τους μέχρι και την 8η ημέρα, όμως μετά αναμένουμε αύξηση του βάρους και επανάκτηση του βάρους γέννησης μέχρι την 14η ημέρα μετά τη γέννηση.

Η κορούλα σου, όπως δείχνουν τα στοιχεία που μας έχεις αποστείλει, μετά την αρχική απώλεια βάρους, παρέμεινε σταθερά σε αυτό το βάρος και δεν παρουσίασε αύξηση ούτε και από την 8η μέρα και μετά. Αντίθετα, παρέμεινε στο ίδιο βάρος μέχρι και τη 13η ημέρα.

Σε τέτοια περίπτωση είναι αναγκαίο να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους δεν συνέβη αυτό και η αντιμετώπιση να είναι ανάλογη της αιτίας που δημιουργεί τη στασιμότητα στο βάρος.

Πολλοί λόγοι είναι αυτοί που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στασιμότητα στο βάρος ενός νεογνού και οι οποίοι θα πρέπει να διερευνώνται από τον παιδίατρο σε συνεργασία με πιστοποιημένο σύμβουλο θηλασμού που να μπορεί να αξιολογήσει τον θηλασμό και να εκτιμήσει αν γίνεται ή όχι επαρκής μεταφορά γάλακτος και αν όχι, να εντοπίσει την αιτία και να προτείνει λύσεις και τρόπους βελτίωσης.

Ο τοκετός με καισαρική τομή καθυστερεί λίγο την εμφάνιση του μεταβατικού γάλακτος (γαλακτογένεση ΙΙ), ενώ η τυχόν κατάχρηση μητροσυσπαστικών φαρμάκων ή και παυσιπόνων, μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε καθυστέρηση του σταδίου της γαλακτογένεσης ΙΙ.

Εκτός από την καισαρική όμως, η στασιμότητα στο βάρος και η αδυναμία ανάκτησης του βάρους γέννησης μέχρι τη 14η ημέρα, μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, τόσο από την πλευρά της μαμάς όσο και από την πλευρά του μωρού ή/και σε συνδυασμό αυτών με κακή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος.

Μερικές αιτίες ενδεικτικά είναι:

 • μη σωστή σύλληψη του μαστού, και λόγω της δυσκολίας που προκύπτει από την καισαρική τομή, καθώς η μαμά αρχικά πονάει στην τομή και υπάρχει αντικειμενική δυσκολία στην σωστή τοποθέτηση του μωρού για θηλασμό τις πρώτες ώρες μετά την καισαρική και κατά συνέπεια, μη επαρκή μεταφορά γάλακτος στο μωρό
 • εισέχουσες ή επίπεδες θηλές
 • ορμονικοί λόγοι ή/και παχυσαρκία από την πλευρά της μαμάς
 • κάποια ασθένεια της μαμάς
 • κοντός χαλινός γλώσσας ή/και χείλους του μωρού
 • νεογνικός ίκτερος που έχει ως συνέπεια νωθρό μωρό που μπορεί να μην θηλάζει συχνά και αποτελεσματικά
 • νευρολογικές ή άλλες παθήσεις του μωρού

και πολλές άλλες καταστάσεις οι οποίες, είτε μεμονωμένες ή/και σε συνδυασμό μεταξύ τους είναι αιτία να μην έχει η μαμά επαρκή παραγωγή ή το μωρό να μην μπορεί να μεταφέρει επαρκώς το γάλα και κατά συνέπεια να μην έχει την αναμενόμενη φυσιολογική πρόσληψη βάρους.

Εν τω μεταξύ, ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος να εξασφαλίσουμε πως το μωρό παίρνει επαρκή ποσότητα γάλακτος, μέχρι να παρέμβουμε αποτελεσματικά ώστε να αντιμετωπιστεί η αιτία, δεν είναι η χορήγηση ξένου γάλακτος, αλλά η πρώτη μας επιλογή είναι πάντα το γάλα της ίδιας της μαμάς αντλημένο (και μάλιστα όχι με μπιμπερό, αλλά με σύριγγα, κουταλάκι, ποτηράκι ή και με σύστημα SNS, ανάλογα με την περίπτωση και με το τι ενδείκνυται), και εάν η μαμά δεν έχει επαρκή παραγωγή, η δεύτερη επιλογή, σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ. είναι γάλα δότριας από τράπεζα μητρικού γάλακτος.

Η τοποθέτηση του μωρού σε δερματική επαφή με τη μαμά (skin to skin) μέσα στην πρώτη ώρα μετά τον τοκετό, ακόμα και σε περίπτωση καισαρικής τομής, είναι πολύ σημαντική τόσο για την αύξηση της παραγωγής της μαμάς, όσο και για να διεγερθούν στο μωρό όλα τα αντανακλαστικά που είναι απαραίτητα για να θηλάσει, εξασφαλίζοντας έτσι ένα πολύ καλό ξεκίνημα για τη δυάδα μαμάς-μωρού. Η δερματική επαφή θα πρέπει να συνεχίζεται για όσο το δυνατόν συχνότερα και περισσότερο και τις επόμενες μέρες.

Το μωρό θα πρέπει να τοποθετείται στο στήθος σωστά, έτσι ώστε να θηλάζει ολόκληρη τη θηλαία άλω και όχι μόνο τη θηλή και αν υπάρχουν προβλήματα να γίνεται αξιολόγηση και να παρέχεται βοήθεια από επαγγελματία υγείας με γνώσεις σχετικά με τον θηλασμό.

Οι μαλάξεις και πιέσεις στο στήθος (breast compressions), βοηθάνε στην αύξηση της μεταφοράς γάλακτος στο μωρό.

Τέλος, η εκτίμηση από εξειδικευμένο σε σχέση με τον θηλασμό επαγγελματία υγείας είναι απαραίτητη σε περίπτωση στασιμότητας βάρους, ώστε να γίνει σωστή αξιολόγηση της αιτίας και να προταθούν τρόποι αντιμετώπισης.

Το τι συνέβη σχετικά με τον θηλασμό του πρώτου σας παιδιού δεν καθορίζει το τι θα συμβεί και τις επόμενες φορές. Εξάλλου, τώρα έχετε πολύ περισσότερες γνώσεις και ενημέρωση και αν χρειαστεί θα ζητήσετε εξειδικευμένη βοήθεια και θα τα καταφέρετε πολύ καλύτερα αυτή τη φορά!

Σου εύχομαι μια καλή εγκυμοσύνη, έναν υπέροχο τοκετό και καλή συνέχεια στο υπέροχο ταξίδι της μητρότητας και του θηλασμού!

  Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


  Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *