Συνήθειες καθημερινής υγιεινής για παιδιά

Συνήθειες καθημερινής υγιεινής για παιδιά

Τα παιδιά είναι από τη φύση τους γεμάτα ενέργεια και δημιουργικότητα. Όμως μέσα από τις δραστηριότητες τους, είτε στο σχολείο, είτε στο παιχνίδι έρχονται σε επαφή με πολλά μικρόβια που απειλούν την υγεία τους. Η καθημερινή υγιεινή είναι μια συνήθεια χρυσάφι.


Γράφει η Ιωάννα Κωνσταντοπούλου Παιδίατρος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC και συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com

Δώστε τους ερεθίσματα

Πολλές φορές περιορίζουμε τα παιδιά μας από διάφορες δραστηριότητες γιατί θεωρούμε ότι τα προστατεύουμε καλύτερα και εμείς νιώθουμε πιο ήσυχοι.

Από την άλλη πλευρά όμως, περιορίζουμε και την ανάγκη τους για εξερεύνηση, μάθηση και παιχνίδι.

Ας δώσουμε λοιπόν στα παιδιά την προτροπή να παίξουν ελεύθερα και γενικά να ασχοληθούν με ότι τους ευχαριστεί χωρίς το φόβο και το άγχος να λερωθούν.

Εξάλλου τώρα με τα νέα μαντηλάκια τα χέρια των παιδιών μπορούν να είναι κάθε στιγμή της ημέρας καθαρά ό,τι και αν κάνουν.

Ένα παιδί έχει ανάγκη τη ζωγραφική, το ποδήλατο, το κυνηγητό και όλα όσα θα το κάνουν κοινωνικό και δημιουργικό.

Μέσα από τις δραστηριότητες, τα παιδιά αναπτύσσουν την κοινωνικότητά τους, το πνεύμα τους, κάνουν νέους φίλους και περνούν αξέχαστες στιγμές.

Είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά πως πρέπει να φροντίζουν για την καθαριότητά τους, από μικρή ηλικία. Είναι κάτι σαν το ποδήλατο, που όταν το μάθουμε δεν το ξεχνάμε ποτέ. Το ζητούμενο είναι να τους διδάξουμε τις σωστές συνήθειες καθημερινής υγιεινής, και να αισθανθούν πόσο ωραία είναι να είσαι καθαρός τόσο για σένα τόσο και για τους άλλους γύρω σου.

Η καθαριότητα των χεριών

Συνήθως όλα από εδώ ξεκινούν…Τα χέρια μας είναι τα πρώτα που έρχονται σε επαφή με πολλά από τα μικρόβια, είτε στο παιχνίδι, είτε στο σχολείο.

Το πλύσιμο των χεριών μετά από κάθε δραστηριότητα και ειδικά πριν και μετά το φαγητό είναι απαραίτητο. Βέβαια η καθαριότητα των χεριών δεν είναι το κύριο μέλημα των παιδιών, κυρίως όταν η πρόσβαση σε νερό δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη.

Μια ασφαλής λύση για τους γονείς είναι τα υγρά μαντηλάκια. Σε αντίθεση με τα κοινά υγρά αντισηπτικά μαντηλάκια είναι τα μόνα με φυσικό αντισηπτικό. Έτσι, προστατεύουν αποτελεσματικά τις βρωμιές και τα μικρόβια, ενώ παράλληλα δεν ερεθίζουν το ευαίσθητο παιδικό δέρμα. Τα υγρά μαντηλάκια είναι εξαιρετικά πρακτικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν άνετα από ένα παιδί, όταν το νερό και το σαπούνι δεν είναι κοντά.

Καθαρισμός προσώπου

Αν μάθουμε στα παιδιά πως το πρόσωπό μας είναι ουσιαστικά ο καθρέφτης μας, θα τα πείσουμε πως πρέπει να το προσέχουν ιδιαίτερα.

Ο καθημερινός καθαρισμός απομακρύνει τους ρύπους και τη σκόνη από το τρυφερό παιδικό δέρμα και το αφήνει να αναπνεύσει. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι τα σπυράκια της εφηβείας παραμονεύουν.

Ντους το νέο παιχνίδι των παιδιών

Πολλές φορές τα παιδιά δεν αγαπούν το νερό. Αν όμως μετατρέψουμε την ώρα του μπάνιου σε παιχνίδι και όχι σε αγγαρεία, όλα μπορούν να γίνουν ευκολότερα και πιο ευχάριστα.

Πρέπει να δώσουμε στα παιδιά τις αφορμές ώστε το καθημερινό ντους να μπει στο ημερήσιο τους πρόγραμμα, εξηγώντας τους πόσο καλό μας κάνει.

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *