Υπάρχει περίπτωση το μωρό μόλις γεννηθεί να έχει δυσανεξία στη λακτόζη;

Υπάρχει περίπτωση το μωρό μόλις γεννηθεί να έχει δυσανεξία στη λακτόζη;

Απαντά ο Στέλιος Ι. Γρηγοράκης
Ενδοκρινολόγος MD, Phd, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
www.familywellness.gr

Καλησπέρα, είμαι στη 33η βδομάδα κύησης και ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά να υποδεχτούμε το μωρό μας. Έχω δυσανεξία στη λακτόζη (επιβεβαιωμένη και από γαστρεντερολόγο) και δεν μπορώ να πιω γάλα κανονικό (πίνω χωρίς λακτόζη), γιαούρτι δεν ανέχομαι ούτε το χωρίς λακτόζη και το ίδιο συμβαίνει με γλυκά που έχουν κρέμα ή κρέμα γάλακτος ζωική π.χ. γαλακτομπούρεκο, παγωτό κλπ, τυριά τρώω κανονικά.

Εμφάνισα την δυσανεξία περίπου 25 ετών και μέχρι τότε έπινα σχεδόν 1 λίτρο γάλα/ημέρα και έτρωγα και 2-3 γιαούρτια/βδομάδα. Τώρα είμαι 32. Υπάρχει περίπτωση το μωρό μόλις γεννηθεί να έχει δυσανεξία στη λακτόζη; Εμένα το έχει εμφανίσει και ο πατέρας μου μετά τα 40 του.

Ευχαριστώ πολύ,

Στέλλα, Ν. Μάκρη Αττικής
26/06/2015
Αγαπητή Στέλλα,

Οι περισσότεροι ενήλικες έχουν δυσανεξία στην λακτόζη.

Τα νεογέννητα αλλά και τα μικρά παιδιά πολύ σπάνια εμφανίζουν σ ‘αυτές τις ηλικίες δυσανεξία, αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο να την εμφανίσουν αργότερα στην ενήλικη ζωή τους.

Άρα, η απάντηση είναι μάλλον όχι για το νεογέννητο, αλλά δεν είναι σίγουρο για τη όλη τη ζωή του.

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *