Θηλασμός και δυσανεξία

ΕΡΩΤΗΣΗ

Το μωρό μου είναι σήμερα 3 μηνών και θηλάζει αποκλειστικά. Πριν λίγες μέρες οι κενώσεις του άρχισαν να αλλάζουν. Έχουν πράσινο σκούρο χρώμα με πολλές βλέννες. Ο γιατρός μου, μου συνέστησε να σταματήσω τα γαλακτοκομικά επειδή μπορεί το μωρό να παρουσιάζει δυσανεξία στη λακτόζη.

Το μητρικό γάλα δεν περιέχει λακτόζη; Και σε αυτή την περίπτωση, δεν θα είχε παρουσιαστεί αμέσως το πρόβλημα;

Σταυρούλα Γ., Κορωπί

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Σαφώς και το μητρικό γάλα περιέχει σάκχαρα. Μήπως ο λόγος που ο συνάδελφος διέκοψε τα γαλακτοκομικά είναι κάποια αλλεργία;

Δεν είμαι ωστόσο σίγουρη εάν όντως οι πράσινες κενώσεις πρέπει να σας ανησυχούν απαραίτητα. Θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και άλλοι παράγοντες για τους οποίους δεν έχω πολλές πληροφορίες.

Πώς παίρνει βάρος το μωρό, παρουσιάζει κωλικούς , γουλιές, απαρηγόρητο κλάμα, έχει ποτέ τεθεί η υποψία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Μια αλλαγή στο χρώμα των κενώσεων για λίγες ημέρες εάν το μωρό κατά τα άλλα δεν έχει τίποτε από τα παραπάνω μπορεί να παρακολουθείται και μπορεί κάλλιστα να οφείλεται στη διατροφή της μητέρας. Ορισμένα τρόφιμα και βιταμίνες που καταναλώνει η μητέρα σε εκείνη τη χρονική περίοδο μπορεί όντως να αλλάξουν το χρώμα.

Καταγράψτε επομένως τι είδους κενώσεις, πόσες ήταν αυτές, εάν έχετε παρατηρήσει κάτι άλλο στη συμπεριφορά του μωρού σας, εάν άλλαξε κάτι στις δικές σας συνήθειες και ξανασυζητήστε με το γιατρό σας.

ΠαιδίατροςMSc, MRCPCH, PgDip (Allergy)
 Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας I.B.C.L.C.
www.paedhealth-development.gr

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *