Θηλασμός και συμπλήρωμα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καταρχήν θα ήθελα να συγχαρώ όλη την ομάδα του μητρικού θηλασμού για τις πολύτιμες συμβουλές και τη βοήθειά σας!

Έχω ένα κοριτσάκι 3 μηνών περίπου. Δυστυχώς, δεν τη θηλάζω αποκλειστικά. Στο γεγονός αυτό συνετέλεσαν ποικίλοι παράγοντες: Κατά το πρώτο 15ήμερο της ζωής της δεν έπαιρνε βάρος, οι κενώσεις της ήταν μία ανά 4ήμερο συνήθως και φυσικά και η πίεση από το οικογενειακό περιβάλλον ότι το μωρό δε χορταίνει από το στήθος! ‘Ετσι, της δίνω και συμπλήρωμα κατ’ επίκλησιν, μόνο όταν μετά το θηλασμό γκρινιάζει, κλαίει ή είναι ανήσυχη.

Πριν 3 εβδομάδες, που την είδε ο παιδίατρος, το βάρος της ήταν 4950gr (75η εκατοστιαία θέση). Μέχρι πριν λίγο καιρό έπαιρνε περίπου 150ml συμπληρώματος το 24ωρο, κατανεμημένο σε 1-2 γεύματα. Επίσης, θηλάζει κάθε 1.5-2 ώρες και ο θηλασμός διαρκούσε 30-45min, πολλές φορές με μεσοδιαστήματα ύπνου.

Τώρα τελευταία, όμως, αναγκάζομαι να της δώσω περίπου 250ml συμπληρώματος το 24ωρο, θηλάζει γύρω στα 8-12min από το κάθε στήθος και μετά το αφήνει. Προφανώς έχουν αυξηθεί οι ανάγκες της.

Τι θα μπορούσα να κάνω για να διατηρηθεί η γαλουχία; Είναι προτιμότερο να της δίνω το συμπλήρωμα σε ένα μόνο γεύμα και μεγαλύτερη ποσότητα ή να το “σπάω” σε 2 ή και περισσότερα γεύματα;

Επίσης, έχω παρατηρήσει ότι παλαιότερα το στήθος μου έδειχνε να σκληραίνει αν δεν τη θήλαζα για πάνω από δύο ώρες, ενώ τώρα αυτό συμβαίνει στις 4 και πλέον ώρες. Αυτό σημαίνει ότι το γάλα έχει μειωθεί; Κάθε πόση ώρα έχει νόημα να τη βάζω στο στήθος (εκείνη το ζητάει κάθε 1-2 ώρες);

Eπίσης, όταν παίρνει συμπλήρωμα μπορεί να κοιμηθεί μέχρι 4-5 ώρες, κάτι που δε συμβαίνει όταν τη θηλάζω. Τα μεσοδιαστήματα αυτά είναι επιζήμια για την παραγωγή γάλακτος;

Eπιπλέον, σε ένα μήνα επιστρέφω στη δουλειά μου. Πώς θα μπορούσα να κάνω τράπεζα γάλακτος, αφού προφανώς δεν φτάνει το γάλα μου; Τι θα μπορούσα να κάνω όταν θα αρχίσω να δουλεύω;

Ελπίζω να μη σας κούρασα, το ξέρω ότι είναι πολλές οι ερωτήσεις μου. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Δώρα Μ., Θεσσαλονίκη


Σημ.: έχουν δοθεί και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Θα προσπαθήσω να απαντήσω όσα περισσότερα από τα ερωτήματα μπορώ. 

Πιθανόν να έχετε ήδη καταλάβει ότι ο θηλασμός υπακούει στο νόμο προσφοράς-ζήτησης. Στη συντριπτική πλειοψηφία των θηλαζουσών μαμάδων εφόσον θηλάσουν το μωρό τους όσο συχνά και για όσο χρόνο θέλει, το γάλα που θα παράγεται θα αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του μωρού χωρίς να χρειάζεται συμπλήρωμα.

Κατά τις πρώτες ημέρες ζωής αλλά και σε ορισμένες ακόμα κομβικές χρονικές στιγμές π.χ στις 6 εβδομάδες, στους τρεις μήνες και στους 5-6 μήνες η παραγωγή του γάλακτος αυξάνεται για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του μωρού. Ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι το μωρό να τρώει πολύ συχνά, ακόμα και κάθε 1-2 ώρες , για να περάσει το μήνυμα στον οργανισμό ότι χρειάζεται να παράγει περισσότερο γάλα. Εάν δώσουμε συμπλήρωμα σε αυτή τη φάση θα έχουμε την αίσθηση ότι το μωρό μας “χόρτασε” και κοιμάται ήσυχο, όμως έχουμε αρχίσει να διαταράσσουμε αυτόν τον “κύκλο” παραγωγής γάλακτος.

Το μήνυμα για την παραγωγή γάλακτος ενισχύεται επίσης με πολλές αγκαλιές στο μωρό καθώς και με αντλήσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις και με φαρμακευτικούς ή μη φαρμακευτικούς γαλακταγωγούς παράγοντες.

Η γνώμη μου, σύμφωνα με αυτά που μου γράφετε, είναι ότι με τη συνεχή χορήγηση συμπληρώματος, άθελά σας έχετε διαταράξει κάπως τον παραπάνω κύκλο ενίσχυσης της παραγωγής γάλακτος, όχι όμως ανεπανόρθωτα. Σε αυτή τη φάση μπορείτε κάλλιστα να επαναφέρετε την επιθυμητή ισορροπία αλλά και να αρχίσετε να θηλάζετε αποκλειστικά.

Χρειάζεστε όμως λεπτομερείς οδηγίες από σύμβουλο γαλουχίας ώστε να ξαναυξήσετε την παραγωγή, να αρχίσετε να φτιάχνετε την τράπεζα γάλακτος και μετά την επιστροφή στη δουλειά σας να διατηρήσετε το θηλασμό για όσο διάστημα επιθυμείτε.

ΠαιδίατροςMSc, MRCPCH, PgDip (Allergy)
 Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας I.B.C.L.C.
www.paedhealth-development.gr

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *