Γιατί οι παιδοψυχίατροι τάσσονται εναντίον του θηλασμού άνω του έτους;

Γιατί οι παιδοψυχίατροι τάσσονται εναντίον του θηλασμού άνω του έτους;

Παιδίατρος, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Σας χαιρετώ και σας συγχαίρω για το έργο σας!
Θα ήθελα να ρωτήσω για τον θηλασμό πέρα του ενός έτους και τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Με όποιο παιδοψυχίατρο μιλήσω, τάσσονται όλοι εναντίον του θηλασμού πέρα του ενός έτους.

Οι λόγοι που μου δίνουν εστιάζονται στο ότι ο παρατεταμένος, όπως τον αποκαλούν, θηλασμός καθηλώνει το παιδί στο στοματικό στάδιο ή όπως μου έγραψε μια άλλη ψυχίατρος, ο θηλασμός πέρα των έξι μηνών δείχνει ότι “… κάτι συμβαίνει στη σχέση μητέρας-παιδιού, ότι δεν έχει ενδοβληφεί το απαραίτητο αίσθημα ασφάλειας που έχει ανάγκη το παιδί για να προχωρήσει ψυχοσυναισθηματικά”.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι είναι απόλυτοι και δεν το συζητούν καν, δεν αφήνουν κάποιο περιθώριο “φυσιολογικότητας” σε αυτή τη διαδικασία! Για αυτούς, το να θηλάζεις πέρα του ενός έτους είναι ζημιογόνο για το παιδί.

Έχω επικοινωνήσει με 3 ανεξάρτητους παιδοψυχίατρους και είναι όλοι στην ίδια πλευρά, θεωρώντας μάλιστα ότι ο απογαλακτισμός πρέπει να ξεκινά στους 6 μήνες και να ολοκληρώνεται τελειωτικά στον ένα χρόνο.

Όταν αναφέρω τις συστάσεις του ΠΟΥ για θηλασμό για τουλάχιστον για 2 χρόνια μου λένε ότι αυτές οι συστάσεις αφορούν τις “τρίτες” χώρες που η σίτιση των παιδιών είναι δύσκολη και τους απομένει ο θηλασμός για να επιβιώσουν τα παιδιά τους! Ενώ εμείς που μπορούμε να ταΐσουμε τα παιδιά είναι καλύτερα να διακόπτουμε τον θηλασμό.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι έχω θηλάσει το παιδάκι μου για σχεδόν 3 χρόνια. Παρόλα αυτά θα ήθελα να καταλάβω γιατί είναι τόσο διαφοροποιημένη η στάση της Παιδοψυχιατρικής από αυτή της Παιδιατρικής για αυτό το θέμα.

Ευχαριστώ,

Φανή, Κύπρος
08/06/2015
Αγαπητή φίλη,
δυστυχώς ο μοναδικός, απόλυτα εξατομικευμένος και κατάλληλος για το κάθε παιδί τρόπος διατροφής βάλλεται από παντού και δυστυχώς από τους επιστήμονες που θα έπρεπε να τον προστατεύουν.

Φυσικά οι συστάσεις του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αφορούν και τις “αναπτυγμένες” χώρες μας και τα οφέλη δεν αφορούν όπως γνωρίζετε μόνο την άμεση επιβίωση αλλά και τη μείωση της επίπτωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων (πχ υπέρταση), σακχαρώδη διαβήτη και άλλων νοσημάτων του δυτικού μας πολιτισμού.

Επίσης, μετά τον 6ο μήνα το μητρικό γάλα ενισχύεται με λιπαρά και αντισώματα για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη έκθεση σε αντιγόνα.

Συνεχίστε να διαδίδεται το σωστό μήνυμα-ακόμη και ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά!

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *