Το εμπλουτισμένο γάλα θα βοηθήσει το παιδί να αυξήσει το σίδηρό του;

Το εμπλουτισμένο γάλα θα βοηθήσει το παιδί να αυξήσει το σίδηρό του;

Απαντά η 
Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος MB ChB MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλημέρα σας. Πρόσφατα έκανα τις πρώτες εξετάσεις αίματος στον 18 μηνών γιο μου και έδειξε ότι έχει χαμηλό ποσοστό σιδήρου (33 με κάτω όριο το 37) και πιο συγκεκριμένα έχει άδειες “αποθήκες”.

Η παιδίατρος μου συνέστησε να δώσω εμπλουτισμένο γάλα (π.χ. Όλυμπος Bio ή Δέλτα Advance) γιατί είναι πλούσιο σε σίδηρο. Σημειώνω ότι το παιδί θήλασε μέχρι να γίνει 15 μηνών (μετά σταμάτησε μόνος του) χωρίς να πάρει σκόνη και πίνει μόνο το κοινό φρέσκο γάλα (όχι εμπλουτισμένο).

Κάνοντας όμως έρευνα στο ίντερνετ διαβάζω ότι τα γαλακτοκομικά λόγω του ασβεστίου αναστέλλουν την πρόσληψη σιδήρου. Οπότε σκέφτομαι ότι όσο σίδηρο και να έχει το εμπλουτισμένο γάλα, το παιδί δεν θα έχει πρόσληψη σιδήρου αφού την ίδια στιγμή θα λαμβάνει και ασβέστιο από το γάλα που θα αναστέλλει την απορροφητικότητα.

Έχω κάποιο λάθος στο σκεπτικό μου; Θα βοηθήσει το παιδί να αυξήσει το σίδηρό του αν πάρει εμπλουτισμένο γάλα; Μήπως απλά να αυξήσω το κόκκινο κρέας;

Σας ευχαριστώ ειλικρινά πολύ εκ των προτέρων!

Νίκος, Θεσσαλονίκη

05/02/2015
Αγαπητέ Νίκο,

Το σκεπτικό σου είναι απόλυτα σωστό.

Όντως σε αυτή την ηλικία θα έδινα περισσότερο κόκκινο κρέας, συκώτι και άλλες πλούσιες σε σίδηρο τροφές συνοδευόμενες από λεμόνι και όχι από γαλακτοκομικά!

  Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


  Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

  Σχετικά άρθρα:

 1. Παστεριωμένο γάλα. Ναι ή όχι;
 2. Γάλα μετά τον αποθηλασμό. Ποιο είναι το καλύτερο;
 3. Πρόσθετα στο βρεφικό γάλα: έχουν αποτέλεσμα;
 4. Είναι απαραίτητο το γάλα και το μπιμπερό μετά τον αποθηλασμό;
 5. Λήψη σιδήρου και ευαίσθητο γαστρεντερικό νηπίου
 6. Σχετίζεται ο θηλασμός άνω του έτους με έλλειψη σιδήρου;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *