Λήψη σιδήρου και ευαίσθητο γαστρεντερικό νηπίου

Λήψη σιδήρου και ευαίσθητο γαστρεντερικό νηπίου

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος MB ChB MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα σε όλους σας. ‘Εχω ένα κοριτσάκι 14 μηνών που θηλάζω από την αρχή αποκλειστικά. Πριν 4 μήνες είχαμε κάνει αιματολογικές που έδειξαν ήπια αναιμία. Επειδή η μικρή είχε έναν μετεωρισμό επέλεξα να μην της δώσω σίδηρο όπως μου πρότεινε η παιδίατρος.

Τώρα επαναλάβαμε τις αιματολογικές κ έδειξε ότι η φεριτίνη είναι 4,7 με φυσιολογικές τιμές από 10-400. Να σημειώσω ότι λόγο του μετεωρισμού έχουμε ξεκινήσει σταδιακά να δίνουμε γαλακτοκομικά και να εισάγουμε τροφές στο παιδί (με την καθοδήγηση παιδογαστρεντερολόγου).

Δεν έχω μιλήσει ακόμα με την παιδίατρο αλλά φοβάμαι ότι θα απαιτήσει την λήψη σιδήρου κ εγώ ανησυχώ ότι θα λαμβάνοντάς τον θα επηρεάσει το ευαίσθητο γαστρεντερικό της.

Δεν ξέρω ποια λύση να ακολουθήσω ώστε να μην επηρεαστεί το γαστρεντερικό της και να διορθώσουμε και την ήπια αναιμία. Και μία ακόμα ερώτηση: Η αναιμία αυτή από τι μπορεί να προέρχεται;

Ειλικρινά, σας ευχαριστώ για την υπέροχη προσπάθεια και την τεράστια βοήθεια που μας παρέχετε! Να συνεχίσετε έτσι!


Τάνια, Καβάλα


11/07/2014
Αγαπητή Τάνια,
Η έλλειψη σιδήρου σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ συχνή και συνήθως διατροφικής προέλευσης.

Δεν μας γράφεις την αιμοσφαιρίνη και τον σίδηρο από τις τελευταίες αναλύσεις αλλά αν δεν είναι σοβαρή η αναιμία, με πολύ προσεχτική και πλούσια σε σίδηρο διατροφή μπορεί να αποφύγεις την χορήγηση σιδήρου.

Από την άλλη, κάποια σκευάσματα σιδήρου είναι πιο ανεκτά από άλλα και μπορείς να δεις πιο ταιριάζει στο παιδί σου.

Αν λόγω του προβλήματος δεν μπορείς να εντάξεις πολλές πλούσιες σε σίδηρο τροφές στη διατροφή τότε δεν μπορείς να αποφύγεις το συμπλήρωμα σιδήρου.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *