Το πρωτόγαλα αρκεί για τις πρώτες τρεις ημέρες που δεν “κατεβαίνει” το γάλα;

Το πρωτόγαλα αρκεί για τις πρώτες τρεις ημέρες που δεν “κατεβαίνει” το γάλα;

Μαρία Λαζαρίδου
Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Έχω την εξής απορία. Αν θέλουμε από την αρχή να κάνουμε αποκλειστικό θηλασμό, τι γίνεται τις πρώτες τρεις ημέρες που δεν “κατεβαίνει” το γάλα και ίσως μετά από καισαρική να χρειάζεται λίγος χρόνος παραπάνω;

Γνωρίζω ότι το στομαχάκι του μωρού είναι πολύ μικρό τις πρώτες ημέρες αλλά δεν θα τρώει για τρεις ημέρες καθόλου; Το πύαρ αν κάνεις καισαρική πότε βγαίνει; και αυτή η σταγονίτσα αρκεί για τρεις μέρες;

Κατερίνα, Αθήνα

12/02/2015
Αγαπητή Κατερίνα,
κάνεις πολύ καλά που επιδιώκεις να πάρεις τη σωστή κατεύθυνση και πληροφόρηση για τις πρώτες μέρες θηλασμού αφού εκείνες οι μέρες είναι πολύ κρίσιμες. Αυτές είναι που καθορίζουν την εδραίωση της γαλουχίας. Και όπως πολύ σωστά λέει το ρητό: Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Όταν γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις νιώθεις δυνατή και μπορείς να ξεπεράσεις όποια δυσκολία σου παρουσιαστεί.

Αναφέρεις ότι το γάλα «δεν κατεβαίνει» τις 3 πρώτες μέρες.

Το πύαρ-πρωτόγαλα, εκείνο που «φτιάχνει» η μαμά μετά τη γέννηση του μωρού της, είναι μοναδικό για κάθε μωρό, γεμάτο με αντισώματα και θρεπτικά συστατικά και πολύ σοφά το ονομάζουν το πρώτο εμβόλιο του μωρού.

Η ποσότητα που χρειάζεται το μωρό τη πρώτη μέρα είναι μερικές σταγόνες σε κάθε θηλασμό, τη δεύτερη 5-15 ml , τη τρίτη 15-30 ml, κο.κ. Αν το μωρό τις 3 πρώτες μέρες έχει τη σωστή τοποθέτηση στο στήθος, θηλάζει όσο και όποτε θέλει, θεωρούμαι ότι προσλαμβάνει τη ποσότητα που εκείνο χρειάζεται.

Ο τοκετός με καισαρική τομή δεν επηρεάζει τη φυσιολογική έναρξη του θηλασμού. Το μωρό πρέπει θηλάσει και να έρθει σε άμεση επαφή με τη μαμά την πρώτη ώρα (skin-to-skin) μετά το τοκετό. Αυτή η ώρα είναι σημαντική για την έναρξη του θηλασμού και τη διατήρηση του συνδέσμου μαμάς μωρού.

Από τη τέταρτη μέρα και μετά το στήθος της μητέρας γίνεται βαρύ και είναι τότε όπως αναφέρεις ότι «κατεβαίνει» το γάλα. Το μωρό πρέπει να θηλάζει όποτε και όσο εκείνο επιθυμεί για να εδραιωθεί η γαλουχία.

Έχε στο νου σου ωστόσο ότι το μητρικό γάλα παράγεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού και ακολουθεί το κανόνα παραγωγή και ζήτηση. Τη ποσότητα τη καθορίζει το μωρό αφού εκείνο είναι που θα δώσει το μήνυμα στον οργανισμό της μαμάς να παράγει τόσο όσο γάλα εκείνο χρειάζεται.

Καλό ξεκίνημα στο θηλασμό Κατερίνα. Εύχομαι να το απολαύσεις γιατί θα διαπιστώσεις ότι είναι ένα «μοναδικό ταξίδι».

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

    Σχετικά άρθρα:

  1. Τι είναι το πρωτόγαλα (πύαρ);
  2. Πρωτόγαλα. Το πρώτο γεύμα του μωρού σας
  3. Το πρωτόγαλα και οι ευεργετικές του ιδιότητες για το γαστρεντερικό σύστημα
  4. Πόσο γάλα χωράει το στομαχάκι του νεογέννητου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *