Μεγάλωσε μια κύστη που έχω στον μαστό. Τι να κάνω;

Μεγάλωσε μια κύστη που έχω στον μαστό. Τι να κάνω;

Απαντά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος
MD, MSc, PhD, IFEPAG, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης, Director European Association Paediatric–Adolescent Gynaecology

Έχω 4 κύστες στον μαστό εδώ και πέντε χρόνια εκ των οποίων η μία είναι ευμεγέθης, γύρω στα 4 εκατοστά έδειξε ο φετινός υπέρηχος. Πέρυσι όμως ήταν γύρω στα 2 εκατοστά.

Γίνεται μια κύστη να μεγαλώσει έτσι απότομα; ή μήπως παίζει ρόλο το γεγονός πως έκανα εξωσωματική, γέννησα και δεν θήλασα το μωρό;

Αρκεί η απλή παρακολούθηση ή χρειάζεται και περαιτέρω ενέργειες! Είμαι 28 ετών. Ευχαριστώ

Ελεάνα, Θεσσαλονίκη

04/11/2014
Αγαπητή φίλη,
Αρχικά θέλω να σας ευχαριστήσω τόσο για την επίσκεψη στον ιστότοπο όσο και για την ερώτηση. Σας συγχαίρω για την ωριμότητα σας να εμπιστεύεστε ειδικούς πάνω σε αυτά τα θέματα.Αν και δεν είναι απαραίτητο, τα φάρμακα της εξωσωματικής μπορεί να επηρεάσουν το μέγεθος της κύστης.

Από τη στιγμή που το μέγεθος έχει μεγαλώσει αρκετά μέσα σε ένα χρόνο, καλό είναι να το διερευνήσετε λίγο περισσότερο.

Συνήθως οι κύστες είναι καλοήθεις. Για αυτό και δεν χρειάζεται πανικός. Επίσης, όταν η «όψη» της κύστης στο υπερηχογράφημα δεν εμπνέει ανησυχία, το σωστό είναι να παρακολουθούμε την κύστη και όχι να προχωράμε σε χειρουργική αφαίρεση αμέσως. Όμως είναι απαραίτητο, ιδίως όταν οι κύστες μεγαλώνουν απότομα, να γίνεται μια πιο προσεκτική διερεύνηση.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *