Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την βοήθεια που προσφέρετε σε τόσες μανούλες!
Είμαι κι εγώ μια μαμά ενός 15 μηνών αγοριού που εκδηλώνει έντονο άγχος αποχωρισμού από τον 10 μήνα το οποίο όλο και μεγαλώνει!!
Προσπαθώ να ξεκινήσω εργασία για πολύ λίγες ώρες (2 εώς 5) και ο μικρός δεν το δέχεται καθόλου καλά με αποτέλεσμα να έχω γυρίσει πίσω πολλές φορές.Τον προσέχει η μητέρα μου την οποία γνωρίζει αρκετά καλά αλλά παρ´όλα αυτά παθαίνει κρίση κάθε φορά που τον αποχωρίζομαι!
Για την ώρα έχω σταματήσει την εργασία γιατί δεν αντέχω να τον βλέπω σε αυτήν την κατάσταση!
Τον Σεπτέμβρη όμως θα ξεκινήσει βρεφικό σταθμό ( θα είναι 18 μηνών τότε) και θα ήθελα να τον προετοιμάσω από τώρα, αν είναι και σωστό φυσικά ,για να του έρθει όσο πιο ομαλά γίνετε!
Μίλησα πρόσφατα με έναν ψυχολόγο ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι μεγάλη ευθύνη έχει και ο θηλασμός για αυτήν την προσκόλληση που έχει ο μικρός! Είναι αλήθεια; Πιστεύετε αν δεν θήλαζα θα ήταν πιο “ανεξάρτητος”; Μπορώ να κάνω κάτι για να το ξεπεράσει και να μπορώ να εργαστώ σύντομα;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Αλεξία, Αθήνα
συγχαρητήρια για το «δρόμο» που έχετε διανύσει έως και σήμερα θηλάζοντας τον μικρό σας!
Η δυσκολία ωστόσο που αναφέρετε ότι αντιμετωπίζετε είναι το άγχος αποχωρισμού που εκδηλώνει ο μικρός όταν φεύγετε για εργασία και αναρωτιέστε αν ο θηλασμός κάνει το άγχος πιο έντονο.
Ο θηλασμός βοηθάει το παιδί να είναι ανεξάρτητο αφού η μαμά του ήταν πάντα διαθέσιμη για εκείνο. Οι ανάγκες του για τροφή και επαφή έχουν καλυφθεί με το παραπάνω.
Είναι δύσκολο για μια μαμά να αποχωρίζεται το μικρό της -έστω για λίγες ώρες- πόσο μάλλον όταν εκείνο κλαίει.
Είναι ξεκάθαρο για εσάς ότι πρέπει να γίνει; «Πρέπει να πάτε για δουλειά». Τι σας έχει κάνει να γυρίσετε; Ο μικρός καταλαβαίνει την αγωνία σας. Το κλάμα είναι φυσιολογική αντίδραση στην απουσία σας. Αν γυρνάτε πίσω το μήνυμα που παίρνει είναι ότι με την αντίδραση του (κλάμα) πετυχαίνει την επιστροφή σας. Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές. Φεύγω για τη δουλειά και θα επιστρέψω.
Άλλος παράγοντας είναι αν περνάει καλά με τον άνθρωπο που έχουμε αφήσει να τον φροντίζει. Παιχνίδι, βόλτα στη παιδική χαρά κτλ.
Βοηθήστε το να καταλάβει ότι η απουσία σας θα έχει τέλος. Επιμείνετε ότι θα επιστρέψετε το μεσημέρι και επιτρέψτε του να μάθει να διαχειρίζεται την απουσία σας.
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Σχετικά άρθρα:
- Ο θηλασμός εντείνει την προσκόλληση στη μαμά;
- Αποχωρισμός μητέρας-βρέφους & ψυχολογία
- Στενή σχέση μαμάς-μωρού και βρεφικός σταθμός
- Προσκόλληση νηπίου στη μαμά
- Θηλασμός και φιλικός παιδικός σταθμός
- Επιστροφή στη δουλειά και θηλασμός. Απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα
- Εργαζόμενη μητέρα: Μπορεί να συνεχίσει να θηλάζει;
Μητρικός Θηλασμός Fun page |
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού “Απανταχού θηλάζουσες“ |
Ψυχολόγος MSc, IBCLC
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό