Το μητρικό γάλα είναι καλό μετά τον δεύτερο χρόνο;

Το μητρικό γάλα είναι καλό μετά τον δεύτερο χρόνο;

Παιδίατρος, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την πολύτιμη βοήθεια που μας προσφέρετε σε ποικίλα θέματα…

Είμαι 26 ετών, μαμά δύο κοριτσιών 28 και 5 μηνών αντίστοιχα. Την πρώτη μου κόρη την θήλασα αποκλειστικά
χωρίς κανένα πρόβλημα για 13 μήνες και με την δεύτερη συνεχίζουμε παρά τις κάποιες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην αρχή…

Το γάλα μου κατέβηκε απότομα και έτσι για να αντιμετωπίσω το πρήξιμο και τα επακόλουθά του άρχισα να το βγάζω με το θήλαστρο, να το αποθηκεύω, σύμφωνα με τις οδηγίες σας, στην κατάψυξη δημιουργώντας μια αρκετά μεγάλη τράπεζα μητρικού γάλακτος.

Μετά σκέφτηκα να δίνω το γάλα μου στην 23 μηνών τότε δεύτερη κορούλα μου η οποία και το δέχτηκε με χαρά αφού μετά τον θηλασμό κανένα άλλο γάλα δεν αγάπησε περισσότερο!

Έτσι συνεχίζω να ταΐζω και τις δύο κορούλες μου μέχρι και σήμερα αφού βγάζοντας το γάλα που δεν θηλάζει η μικρή μου κόρη με το θήλαστρο σε καθημερινή βάση η παραγωγή μου δεν μειώθηκε.

Το ερώτημά μου είναι αν πιστεύετε πως αξίζει η όλη αυτή διαδικασία άντλησης, να συνεχίζω να ταΐζω την μεγάλη μου κόρη με το γάλα μου, αν τις προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται σε αυτή την ηλικία και επίσης αν το γάλα που αποθηκεύω στην κατάψυξη και το οποίο ανανεώνω συχνά για να μην μένει αρκετό χρονικό διάστημα, υστερεί σε θρεπτικά συστατικά και έτσι η ποιότητά του δεν είναι καλή για τα κορίτσια μου.
Μαρίζα, Καρδίτσα

21/05/2014
Αγαπητή φίλη,
ο μέσος χρόνος αποθηλασμού παγκοσμίως είναι τα 4 με 6 έτη οπότε καλά κάνετε και συνεχίζετε και προσφέρετε το γάλα σας και στα δυο παιδιά σας. Όσο περισσότερο μητρικό γάλα πάρει στη ζωή του ένα παιδί τόσο πιο δυνατό ανοσοποιητικό θα αποκτήσει. Και όχι, είναι μύθος ότι το γάλα μετά το χρόνο γίνεται νερό -αντίθετα αποκτάει περισσότερα (περίπου 12%!) λιπαρά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Σας επισυνάπτω μια πολύ χρήσιμη εικόνα όπου φαίνονται τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει το μητρικό γάλα το δεύτερο χρόνο ζωής.

Όπως πολύ εύστοχα αναγράφεται “λέγοντας ότι το μητρικό γάλα δε προσφέρει τίποτα μετά από μια ορισμένη ηλικία είναι σαν να ισχυρίζεσαι ότι τα μπρόκολα στο δημοτικό παύουν να είναι πια θρεπτικά”.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *