Οφείλεται σε ορμονική διαταραχή ή στον θηλασμό ο πόνος κατά την ερωτική επαφή;

Οφείλεται σε ορμονική διαταραχή ή στον θηλασμό ο πόνος κατά την ερωτική επαφή;

Απαντά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος
MD, MSc, PhD, IFEPAG, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης, Director European Association Paediatric–Adolescent Gynaecology

Καλησπέρα σας! Είμαι 28 ετών και μαμά ενός υγιέστατου μπέμπη 5 μηνών που γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό. Το μωράκι το θηλάζω αποκλειστικά.

Ακόμα δεν μου έχει εμφανιστεί η έμμηνος ρύση. Επίσης, με τον σύζυγό μου δεν έχουμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε τις σεξουαλικές επαφές μας μετά τον τοκετό. Σημειωτέον, ότι είμαστε ένα πολύ αγαπημένο ζευγάρι, χωρίς προβλήματα.

Τον πρώτο καιρό η σεξουαλική διάθεση εκ μέρους μου ήταν μειωμένη, λόγω άγχους και κούρασης. Τώρα έχει κάπως βελτιωθεί. Το θέμα είναι ότι ο κόλπος μου είναι πολύ ξηρός και πονάω στην κάθε προσπάθεια διείσδυσης του συζύγου μου με αποτέλεσμα να ζητάω να διακόψουμε.

Μοιάζει σαν να πρέπει να ξαναζήσουμε πάλι την πρώτη μας φορά, όπου και τότε καταφέραμε να ολοκληρώσουμε μετά από πάρα πολλές προσπάθειες. Βέβαια τότε πονούσα αλλά ήμουν αρκετά υγρή στην περιοχή.

Είναι φυσιολογικό αυτό που συμβαίνει; Να οφείλεται σε ορμονική διαταραχή; Ή στον θηλασμό; Πώς θα μπορούσε να ξεπεραστεί το πρόβλημά μου; Δεν σας κρύβω ότι μετά από κάθε αποτυχημένη προσπάθεια μελαγχολώ και φοβάμαι ότι δεν θα καταφέρουμε να ξαναείμαστε όπως παλιά.


Νεφέλη, Κεφαλλονιά

21/05/2014
Αγαπητή φίλη,
Πιστεύω ότι το πρόβλημα σας δεν είναι ορμονικό.

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι συνήθως δυο:

  1. Είναι περισσότερο ψυχολογικό θέμα.
    • Μπορεί το άγχος του νέου σας ρόλου ως μαμά, να σας αγχώνει και να σας αποσπά όλη σας την προσοχή και το ενδιαφέρον.

    • Μπορεί να οφείλεται στο γεγονός της κόπωσης που πηγάζει από αυτό το ρόλο και τις υποχρεώσεις του (σωματική κόπωση, λιγότερος ύπνος κλπ).

    • Σε κάθε περίπτωση τέλος, πολλές μαμάδες έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, λογω των αλλαγών στο σώματους με χαλάρωση και αυξημένο σωματικό βάρος, λογω εγκυμοσύνης.

  2. Μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα ράμματα που τοποθετήθηκαν στον κόλπο, μετά από τον τοκετό. Αν η ραφή είναι προβληματική και προκαλεί πόνο στη γυναίκα, τότε υποσυνείδητα μπορεί να υπάρχει και φόβος ή αποστροφή προς την ερωτική πράξη.

Καλό είναι να σας δει κάποιος άλλος μαιευτήρας, από αυτόν που έκανε τον τοκετό,  και να κρίνει την κατάσταση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *