Είμαι έγκυος και θηλάζω αλλά το γάλα μου μειώνεται και το μωρό μου κλαίει

Είμαι έγκυος και θηλάζω αλλά το γάλα μου μειώνεται και το μωρό μου κλαίει

Μαία, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Ευχαριστώ πολύ που μέσα από την σελίδα σας και τις απαντήσεις των ειδικών βρίσκω λύσεις σε πολλά από τα θέματα που με προβληματίζουν! Ήρθε η σειρά μου να θέσω το ερώτημα μου.

Είμαι μία μαμά ενός αγοριού 13 μηνών. Τον θηλάζω όλο αυτό το διάστημα αφού όταν ήταν 2 μηνών εμφάνισε κουκκίδες αίματος στα κακά οπότε και η παιδίατρος μου μίλησε για αλλεργία στην πρωτεΐνη γάλακτος.

Με τον θηλασμό είχα πολλά σκαμπανεβάσματα, αφού πολλές φορές και για μεγάλο διάστημα μειωνόταν, και μετά από τρελή ζήτηση του μπέμπη που πια δεν του έφτανε, αυξανόταν και πάλι. Δεν κρύβω την στεναχώρια μου και το άγχος μου ότι εγώ δεν μπορούσα να τον χορτάσω και αυτός να κλαίει. Προσπαθούσα να του δώσω ξένο γάλα αλλά δεν το δεχόταν με τίποτα.

Τώρα είμαι ξανά έγκυος 8 εβδομάδων. Σε μια φάση που το γάλα μου έχει μειωθεί πολύ και επιπλέον επέστρεψα στην εργασία μου.

Ο γυναικολόγος μου, μου είπε ότι μετά από κάποιους μήνες θα πρέπει αναγκαστικά να κόψω τον θηλασμό γιατί θα προκαλεί συσπάσεις στην μήτρα, κάτι που δεν θέλουμε.. η παιδίατρος με καθησύχασε όσον αφορά το αν κάνει ο γιος μου να πίνει το γάλα μου αφού είμαι έγκυος…

Το δικό μου το πρόβλημα συνεχίζει γιατί δεν έχω πια γάλα και ο μπέμπης δεν χορταίνει…  Από μικρός καθόταν πολύ λίγο στο στήθος για αυτό και κατά περιόδους μειωνόταν αφού δεν το έπινε όλο.

Το γάλα μου μειώθηκε δραματικά και κάθε προσπάθεια του μπέμπη να το αυξήσει δεν αποδίδει. Σ΄αυτή τη φάση ζητάει συνέχεια το στήθος όλες τις ώρες της ημέρας, αλλά πλέον η κατάσταση άλλαξε και το περιόρισα κι εγώ γιατί πονάνε οι θηλές μου.

Πίνει το μεσημέρι που θα επιστρέψω, το απόγευμα όσο βρει, και φτάνει το βράδυ που θέλει να πιει μεγάλη ποσότητα και να αποκοιμηθεί και διαπιστώνω ότι είναι πάρα πολύ λίγο… κλαίει σπαραχτικά, του δίνω ξένο (του έχω αλλάξει πολλές εταιρίες) δεν το πίνει, μέχρι που κοιμάται νηστικός από το κλάμα. Σηκώνεται 2 φορές μέσα στην νύχτα για να θηλάσει όσο βρει πάλι με κλάμα και νεύρα που δεν ικανοποιείται.

Δεν είναι η κούραση τόσο, όσο η στεναχώρια μου να το βλέπω να κλαίει γιατί πεινάει, να χτυπάει το στήθος μου σαν να λέει γιατί δεν έχει άλλο, και στην προσπάθεια μου να τον ταΐσω με το ξένο η κατάσταση να χειροτερεύει.

Τις τελευταίες μέρες πιπιλάει με επιμονή το βράδυ προτού κοιμηθεί το στήθος μέχρι που ξεσπάει σε ουρλιαχτά και απαρηγόρητο κλάμα αφού βλέπει ότι δεν έχει γάλα. Νομίζω δεν πάει άλλο, τι να κάνω;

Τα ερωτήματά μου:
1. Κάνει να τον θηλάζω ενώ είμαι έγκυος και μέχρι πότε;

2. Πως θα μπορέσω να χειριστώ το γεγονός ότι δεν έχω γάλα και δεν του αρέσει το ξένο;

3. Για πόσο καιρό θα αντέξει να μην χορταίνει από το γάλα που πρέπει να πίνει (φαντάζομαι) ημερησίως; Τρώει δεκατιανό, μεσημεριανό και απογευματινό κανονικά. Με τίποτα όμως το γάλα που πίνει σε όλο το 24ωρο δεν αντιστοιχεί στο γάλα που θα΄θελε να πιει.. 🙁

4. Δεν είναι πια ευτυχισμένος από την ικανοποίηση αυτής της τόσο σημαντικής του ανάγκης… και εγώ στενοχωριέμαι και νιώθω ότι μπορεί να γίνεται κακό στην σχέση μας. Μπορεί η μη ικανοποίηση να προκαλέσει κακό στην ψυχολογία του;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Εβίτα, Λαμία

17/04//2014

Στην πρώτη ερώτησή σας θα σας έλεγα ότι ο θηλασμός δεν αντενδείκνυται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, εκτός και αν έχουμε μια επαπειλούμενη κύηση (συσπάσεις, αιμορραγία)

Δεν συνηγορώ με την άποψή σας ότι δεν έχετε γάλα να θρέψετε το βρέφος σας και αυτό για τους εξής  λόγους:

• Το μωρό σας τρώει και άλλες τροφές ( 3 γεύματα ημερησίως και 2 σνακ )

• Πολλά παιδιά ξυπνάνε την νύχτα σε αυτή την ηλικία και ειδικά; Αν η μητέρα τους εργάζεται γιατί τους λείπει και θέλουν να βεβαιωθούν ότι είναι παρούσα και διαθέσιμη

• Το παιδί σας έχει τριπλασιάσει το βάρος γέννησης και αναπτύσσεται φυσιολογικά

Το ότι το παιδί σας  αναζητά το μαστό δεν είναι λόγος ανησυχίας. Πιθανά σας έχει ανάγκη και θέλει να συνεχίσει να θηλάζει. Προσθέστε και άλλες τροφές,  φτιάξτε ένα πρόγραμμα φαγητού με περισσότερα γεύματα πιο πλήρη και με ενδιάμεσα σνακ.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω. Αν το μωρό σας όταν  είναι στο στήθος σας και στην αγκαλιά σας  είναι ήρεμο και χαρούμενο

Είστε υπέροχη και το παιδί σας είναι καταπληκτικό και μην ανησυχείτε. δεχτείτε την απάντηση και την άποψη του παιδιάτρου σας

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *