Αυξανόμενος ο αριθμός των παιδιών με υψηλή χοληστερόλη

Αυξανόμενος ο αριθμός των παιδιών με υψηλή χοληστερόλη

Στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, παρουσιάστηκαν ανησυχητικά στοιχεία ότι ένας ολοένα μεγαλύτερος αριθμός παιδιών εμφανίζει αυξημένη χοληστερόλη. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια.

Τα αγόρια είναι πιθανότερο να εμφανίσουν αυξημένη ολική ή «κακή» (LDL) χοληστερόλη, ενώ τα κορίτσια είναι πιθανότερο να έχουν μειωμένη «καλή» χοληστερόλη (HDL).

Η νέα μελέτη δείχνει επίσης ότι τα παχύσαρκα παιδιά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα τόσο για αυξημένη ολική και κακή χοληστερόλη, όσο και για μειωμένη καλή χοληστερόλη.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή καρδιολογίας Τόμας Σίρι του Κολεγίου Ιατρικής Baylor του Πανεπιστημίου του Τέξας, σχεδόν ένα στα τρία παιδιά ηλικίας εννέα έως 11 ετών στις ΗΠΑ έχει οριακή ή υψηλή χοληστερόλη, γεγονός που αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο αργότερα στη ζωή του.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 12.712 παιδιά, που είχαν κάνει αιματολογικές εξετάσεις σε παιδιατρικές κλινικές. Από αυτά, το 30% εμφάνιζε ολική χοληστερόλη στα όρια του φυσιολογικού ή πάνω από αυτά.

Αν και οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι σπάνιες στα παιδιά, η παρουσία παραγόντων κινδύνου, όπως η αυξημένη χοληστερόλη, αυξάνουν τις πιθανότητες προβλημάτων, όταν πια ενηλικιωθούν. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η αρτηριοσκλήρυνση μπορεί να αρχίσει στην παιδική ηλικία και η ανεβασμένη χοληστερόλη συμβάλλει σε αυτό.

Οι ειδικοί συνιστούν έναν πρώτο έλεγχο των παιδιών για χοληστερόλη στην ηλικία των εννέα έως 11 ετών και έναν επανέλεγχο μεταξύ των 17 και 21 ετών – κάτι που συχνά δεν τηρείται.

Όπως είπε ο Τόμας Σίρι, για τα περισσότερα παιδιά δεν συντρέχει λόγος να ξεκινήσουν φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να ρίξουν την χοληστερόλη τους, πρέπει όμως να υιοθετήσουν πιο υγιεινή διατροφή και να ασκούνται περισσότερο.

Τα φάρμακα (όπως οι στατίνες) κατά της υψηλής χοληστερόλης εκτιμάται ότι δεν χρειάζονται σε περισσότερα από το 1% έως 2% των παιδιών, κυρίως σε όσα έχουν γενετική προδιάθεση για δυσλιπιδαιμία.

Δημοσίευση 22/04/2014
ΠΗΓΗ: nooz

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *