Επιστροφή στο θηλασμό μετά από κάπνισμα

Επιστροφή στο θηλασμό μετά από κάπνισμα

Απαντά η Μαρία Χολή
Παιδίατρος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Είμαι χρόνια καπνίστρια αλλά μόλις έμεινα έγκυος το έκοψα μαχαίρι. Είχα αποφασίσει να μη θηλάσω αλλά η βοηθός του γιατρού μου με παρακίνησε να ενημερωθώ από την ιστοσελίδα σας και μια μαία με προέτρεψε να διαβάσω ένα σχετικό βιβλίο παιδιάτρου.

Έτσι, άλλαξα γνώμη και με τις οδηγίες τις δικές σας και του βιβλίου (που για μένα είναι εγκυκλοπαίδεια του θηλασμού) κατάφερα να θηλάσω 6 μήνες αποκλειστικά, τόσο είχα αποφασίσει παρά τα όσα είχα διαβάσει.

Οπότε, μόλις κλείσαμε τον 6ο μήνα, ξεκινήσαμε ξένο γάλα και λίγο θηλασμό (παράλληλα με τις στερεές) για μια εβδομάδα και μετά σταμάτησα τον θηλασμό. Τις τελευταίες 4 μέρες και όταν πρήζονται οι μαστοί αντλώ λίγο με το θήλαστρο (περίπου 60μιλ. και από τους δύο 3 φορές την ημέρα).

Το θέμα είναι ότι το μετάνιωσα βλέποντας τον μικρό μου να δυσκολεύεται στις κενώσεις του. Ψυχολογικά είμαι πολύ χάλια γιατί ξέρω ότι τον επιβάρυνα πολύ με την απόφασή μου.

Αυτές τις τέσσερις μέρες έκανα πάνω από 15 τσιγάρα την ημέρα (έπεσα με τα μούτρα). Μετά από πόσες μέρες χωρίς κανένα τσιγάρο είναι ασφαλές να ξαναξεκινήσω την προσπάθεια να θηλάσουμε και να είμαι σίγουρη ότι έχουν απομακρυνθεί οι τοξικές ουσίες του τσιγάρου από το σώμα μου;

Προκαταβολικά ευχαριστώ πολύ και σας συγχαίρω για την προσπάθειά σας
Βασιλική, Αχαρνές

10/04/2014
Αγαπητή φίλη,
συγχαρητήρια για τους 6 μήνες αποκλειστικού θηλασμού όπως και για την απόφασή σας να επαναφέρετε το παιδί στο στήθος.

Ο καπνός του τσιγάρου και ειδικά σε μεγάλες ποσότητες, είναι δυνατόν να προκαλέσει ευερεθιστότητα, ταχυκαρδία ή και διάρροιες στο βρέφος. Καλό είναι όμως να γνωρίζετε ότι δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αντένδειξη για τον θηλασμό!!

Σκεφτείτε ότι μια μητέρα που καπνίζει και δίνει στο βρέφος της ξένο γάλα εκθέτει το παιδί της σε 2 κινδύνους (τις ουσίες του τσιγάρου και το γάλα formula) ενώ μια μητέρα που καπνίζει και συνεχίζει να θηλάζει το παιδί της το εκθέτει μόνο σε έναν κίνδυνο (αυτόν του τσιγάρου).

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να προσπαθήσουμε να πείσουμε την θηλάζουσα καπνίστρια να κάνει μια στροφή στην επιλογή της καθώς το βρέφος επιβαρύνει και το αναπνευστικό του.

Μπορούμε λοιπόν να προτείνουμε στην μητέρα να καπνίζει μόνο σε εξωτερικούς χώρους όπως και να πλένεται καλά και να αλλάζει τα ρούχα της πριν ασχοληθεί με το μωρό της, κανόνες άλλωστε που ισχύουν για κάθε καπνιστή.

Καλό είναι τέλος να θυμάστε ότι η νικοτίνη μεταφέρεται σε πολύ μικρότερο βαθμό στο γάλα, μετά το πέρας 2 ωρών από το τελευταίο τσιγάρο.

Ξεκινήστε λοιπόν άμεσα τον θηλασμό και πάλι και μην ξεχνάτε να φροντίζετε και τον εαυτό σας εγκαταλείποντας επιβλαβείς συνήθειες…

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *