Ο θηλασμός ενδείκνυται στην περίπτωση κολικών;

Ο θηλασμός ενδείκνυται στην περίπτωση κολικών;

Απαντά η Μαρία Χολή
Παιδίατρος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα σας,
έχω ένα αγοράκι 30 ημερών το οποίο ξεκίνησα να το θηλάζω αποκλειστικά αλλά στην τρίτη εβδομάδα ζωής του η παιδίατρος μου συνέστησε να του δίνω και συμπλήρωμα ξένου γάλακτος καθώς το παιδί έχανε βάρος (γεννήθηκε 3570 και το ζύγισε 3250 14 ημέρες μετά τη γέννηση).

Ξεκίνησα λοιπόν για μία εβδομάδα τη χορήγηση ξένου γάλακτος κάτι το οποίο δεν ήθελα. Το παιδί εμφάνισε συμπτώματα κολικών και αποφάσισα πριν 3 μέρες (4/2/2014) να του κόψω το συμπλήρωμα και να του δίνω μόνο μητρικό προς αποφυγή κολικών.

Όλα βαίνουν καλώς ως προς την πρόληψη τροφής από το παιδί εμφανίζει όμως ακόμη συμπτώματα κολικών δηλαδή κλαίει έντονα και επίμονα την ίδια ώρα κάθε βράδυ για παραπάνω από 3 ώρες, μαζεύει και τεντώνει τα ποδαράκια του, κουλουριάζεται.

Όλα αυτά να τονίσω συμβαίνουν ενώ είναι ταϊσμένος.Ο μόνος τρόπος να σταματήσει να κλαίει και να αποκοιμηθεί είναι να το θηλάσω. Το ερώτημα μου είναι αν πράττω σωστά και αν ο θηλασμός ενδείκνυται σε αυτήν την περίπτωση.

Σας ευχαριστώ

Μίνα, Κεφαλλονιά
12/02/2014

Αγαπητή φίλη,
καταρχήν να σας ζήσει το μωράκι σας και μπράβο σας για την επιμονή σας στον θηλασμό.

Από το ερώτημά σας καταλαβαίνω ότι αυτά που σας προβληματίζουν είναι οι κολικοί και η πρόσληψη βάρους.

Από τις ζυγίσεις που μου παραθέτετε αντιλαμβάνομαι ότι το μωράκι σας δεν έχει πάρει το επιθυμητό βάρος. Θα ήθελα να σταθώ λίγο στο θέμα αυτό καθώς το αγοράκι σας έχει πάρει μόλις 110γρ. σε διάστημα ενός μηνός.

Πιθανότατα το μωράκι σας δεν θηλάζει καλά (ίσως δεν εγκαθιδρύθηκε σωστά ο θηλασμός), χωρίς να σημαίνει όμως ότι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει αν γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί.

Θα σας πρότεινα ταυτόχρονα με τη συνέχιση του θηλασμού, να προμηθευτείτε ένα νοσοκομειακό θήλαστρο διπλής άντλησης ώστε να πραγματοποιείτε τουλάχιστον 8 αντλήσεις το 24ωρο, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή σας, καθώς και να ακολουθήσετε το πρωτόκολλο επαναγαλακτισμού. Υποθέτω δε ότι με την παιδίατρο σας έχετε αποκλείσει άλλες αιτίες ανεπαρκούς πρόσληψης βάρους.

Το ζήτημα των “κολικών” είναι δευτερεύον όσο και αν μας προβληματίζει ως γονείς και πιστεύω ότι θα λυθεί σε μεγάλο βαθμό όταν θα ικανοποιηθούν οι διατροφικές ανάγκες του μωρού σας.

Στην προσπάθειά σας για αύξηση της παραγωγής γάλακτος σημαντική βοήθεια θα έχετε από πιστοποιημένο σύμβουλο γαλουχίας και για αυτό θα ήταν καλό να αναζητήσετε κάποιον κοντά σας.

Ελπίζω να συνεχίσετε σταθερά στον στόχο σας, χωρίς να αποθαρρύνεστε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *