Το 5 μηνών θηλάζον βρέφος μου έχει πρόβλημα ανάπτυξης;

Το 5 μηνών θηλάζον βρέφος μου έχει πρόβλημα ανάπτυξης;

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος MB ChB MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Γεια σας! Έχω ένα αγοράκι 5 μηνών το οποίο θηλάζει αποκλειστικά χωρίς προβλήματα.Τώρα είναι 9 κιλά και 71 πόντους ύψος.

Στις επισκέψεις στην παιδίατρο στους 2, 3, 4 μήνες το παιδάκι μου, ούτε λίγο ούτε πολύ, χαρακτηριζόταν από την γιατρό “υπέρβαρο” γιατί ξεπερνούσε κατά πολύ τις καμπύλες ανάπτυξης βρεφών που έχει και στα βιβλιάρια υγείας.

Να σημειώσω ότι στις πρώτες 20 ημέρες μέσω τηλεφώνου έκανε διάγνωση ότι το μωρό μου δεν τρεφόταν καλά επειδή γκρίνιαζε το απόγευμα και μου πρότεινε αμέσως συμπλήρωμα. Φυσικά δεν την άκουσα και συνέχισα τον θηλασμό αποκλειστικά με δική μου ευθύνη αφού ο άντρας μου και όλοι στην οικογένεια υποστήριζαν ότι το μωρό πεινάει γι’ αυτό κλαίει.

Τώρα στην επίσκεψη των 5 μηνών διαπιστώθηκε ότι το μωρό μου πήρε μόνο 300γρ. αυτό το μήνα και η σύστασή της γιατρού ήταν ότι έπρεπε να πάρει 600γρ. (για κάθε μήνα του 2ου τριμήνου) και να αυξήσω τις ώρες θηλασμού (ταΐζοντας το παιδί με το ζόρι;). Μάλιστα τα ακριβή της λόγια ήταν ότι “τι έγινε με το γάλα σου; Δεν το τρώει;”.

Το ερώτημα μου είναι: Πόσο βάρος πρέπει να παίρνει ένα παιδάκι που θηλάζει αποκλειστικά μετά τους 4 μήνες; Ισχύει αυτό για τα 600γρ; Να πιέσω το παιδί να τρώει πιο συχνά;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
ΕυγενίαΞάνθη

27/01/2014

Αγαπητή Ευγενία,
Συγχαρητήρια που συνέχισες πολύ ορθά με τον αποκλειστικό θηλασμό.

Οι καμπύλες ανάπτυξης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για θηλάζοντα βρέφη αντικατοπτρίζουν ακριβώς ότι έχει κάνει το μωρό σου! Αλματώδης ανάπτυξη τους πρώτους τέσσερις μήνες και μετά πολύ πιο αργή πρόσληψη βάρους.

Το μωράκι σου πάει τέλεια! Μην ανησυχείς.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

1 Σχόλιο

  1. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση και τη συμπαράσταση!Γνώμη μου είναι ότι κάποια στιγμή επιτέλους πρέπει να σταματήσει αυτή η παραπληροφόρηση (εσκεμμένη ή από άγνοια)από την πλευρά των παιδιάτρων προς τους γονείς!Δεν είναι λύση το να αλλάζουμε δέκα γιατρούς για να βρούμε κάποιον ενημερωμένο, ούτε φυσικά να πρέπει να μαλώνουμε σε κάθε μας επίσκεψη με τον παιδίατρο, επειδή απλά θέλουμε να θηλάσουμε, όπως προστάζει η φύση, τα μωράκια μας.Είναι επιλογή μας και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους!Συγχαρητήρια για το έργο που επιτελείτε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *