Με το συμπλήρωμα θα χάσω το θηλασμό…

Με το συμπλήρωμα θα χάσω το θηλασμό…

Παιδίατρος, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
Γέννησα με καισαρική 2590γρ. Ξεκίνησα να θηλάζω από τη 2η μέρα. Μετά την πρώτη εβδομάδα, στην πρώτη επίσκεψη ο παιδίατρος βρίσκει το παιδί 2450γρ. Συνεχίζω με θηλασμό. Μετά τη 2η βδομάδα το ζυγίζει 2540γρ. πήρε μόνο 90 γρ και θεωρεί ότι δεν σιτίζεται με το θηλασμό, μάλλον δεν έχω αρκετό γάλα και προτείνει μεικτό θηλασμό με συμπλήρωμα μέχρι 120γρ το γεύμα.

Ακολουθώ μεικτό θηλασμό με 3 γεύματα των 60γρ. Μετά την 3η εβδομάδα ζυγίζουμε το παιδί 2930γρ, πήρε 390γρ σε μια εβδομάδα αλλά ο παιδίατρος πιστεύει παρόλα αυτά ότι το παιδί δεν σιτίζεται καλά και πρέπει να συνεχίσω με μεγαλύτερα γεύματα συμπληρώματος 120-150γρ.

4η εβδομάδα συνεχίζω με μεικτό θηλασμό με 2 γεύματα συμπληρώματος 90-120γρ, μεσημέρι και βράδυ. Το παιδί δίνει από την αρχή 5-6 πάνες τη μέρα και συνεχίζει. Το μπουκάλι βέβαια το πίνει όλο 120γρ. Αυτό που φοβάμαι είναι πως αν αυξήσω το συμπλήρωμα θα χάσω το θηλασμό και δεν το θέλω.

Προσπαθώ την 5η εβδομάδα να μειώσω τα γεύματα με συμπλήρωμα σε 2 από 60 γρ μήπως καταφέρω να σταματήσω το συμπλήρωμα όμως δεν ξέρω αν έχω αρκετό γάλα, βλέπω και το παιδί να κλαίει μετά το θηλασμό και έχω τύψεις ότι δεν το ταΐζω. Σκέφτηκα να νοικιάσω νοσοκομειακό θήλαστρο μήπως αυξήσει τη ροή!

Τι προτείνετε;

Έφη, Τρίκαλα
03/12/2013

Aγαπητή φίλη,
είναι προφανές ότι από την αρχή πέσατε θύματα λανθασμένων πληροφοριών μια και από ότι διαβάζω το ταξίδι του θηλασμού για εσάς δεν άρχισε τις πρώτες ώρες (η λεγόμενη “χρυσή πρώτη ώρα του θηλασμού”).

Δυστυχώς δεν αναφέρεται το φύλο του παιδιού ώστε να τοποθετήσω το βάρος του στις σωστές καμπύλες για μωρά που θηλάζουν, δηλ. σε εκείνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Θα πρότεινα να ξεκινήσετε να συμπληρώνετε με το γάλα σας που είναι το πιο κατάλληλο και το πιο “εξειδικευμένο” για τη περίπτωση σας.

Πολύ σωστά προτείνετε να ενοικιάσετε νοσοκομειακό θήλαστρο (διπλής άντλησης κατά προτίμηση) ώστε με αντλήσεις ανά 2ωρο να πετύχετε αύξηση της παραγωγής σας. Eπίσης  σωστά επισημαίνετε ότι αυξάνοντας το συμπλήρωμα ξένου γάλακτος σταδιακά θα χάσετε το “λευκό χρυσό” που χαρίζετε στο μωρό σας.

Θα πρότεινα να επικοινωνήσετε με πιστοποιημένο σύμβουλο γαλουχίας ibclc  ώστε να σας καθοδηγήσει στην έναρξη του πρωτόκολλου επαναγαλακτισμού.

Για να καταπολεμήσετε τη σύγχυση θηλών που δικαιολογημένα παρουσιάζει το μωρό σας (αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους κλαίει στο στήθος) θα πρότεινα να δίνετε το συμπλήρωμα μέσω σύριγγας ή κύπελο- μη φοβάστε δε θα πνιγεί το μωρό. Είναι ένας πολύ συνηθισμένος τρόπος σίτιτσης και σε νεογέννητα στις μονάδες νεογνών.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ:

Είμαι σίγουρη ότι με την επιμονή και υπομονή που διαφαίνετε ότι έχετε θα πετύχετε το στόχο σας.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *