Έχω κάνει τόσο κακό στο παιδάκι μου με τον θηλασμό;

Έχω κάνει τόσο κακό στο παιδάκι μου με τον θηλασμό;

Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια-Οργονοθεραπεύτρια
Βοηθός Μητρότητας-Τοκετού και λοχείας (Doula)
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Σύμβουλος Περιγεννητικής Αγωγής-Lamaze

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για όλες τις φορές που σας χρειάστηκα και ήσασταν δίπλα μου!! Ζητάω και πάλι τις πολύτιμες συμβουλές σας…

Θηλάζω ακόμα την 20 μηνών κορούλα μου και δεν έχω καταφέρει ακόμα να τη βάλω σε μια σειρά σε τίποτα… Κοιμόμαστε στο ίδιο κρεββάτι και ξυπνάμε μαζί. Τα μεσημέρια αναγκάζομαι και κοιμάμαι πάλι δίπλα της – μαζί της γιατί αν σηκωθώ αφού αποκοιμηθεί ξυπνάει σε μια ώρα και δεν ξανακοιμάται μετά.

Το καθημερινό μας πρόγραμμα είναι συνήθως το εξής: Ξυπνάμε στις 7:30 – 8:00 θηλάζει. Κατά τις 10:00 – 10:30 τρώει φρουτόκρεμα ή και αυγό. Μετά μέχρι το μεσημέρι μπορεί να θηλάσει 1-2 φορές ακόμα με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην τρώει μεσημεριανό. Κοιμόμαστε μαζί κατά τις 13:30 – 14:00 έως τις 16:00 περίπου, θηλάζει πάλι. Κατά τις 6 μπορεί να τσιμπολογήσει κανά φρούτο ή γιαουρτάκι ή το μεσημεριανό που δεν έφαγε, θηλάζει 2-3 φορές ακόμα και κοιμόμαστε στις 22:00-22:30. Είναι όμως πολλές φορές που ξεφεύγει τελείως από αυτά τα ωράρια.

Το βράδυ κοιμισμένη με ζητάει και θηλάζει μπορεί και 5 φορές, τις περισσότερες για να πιπιλίσει. Έχω προσπαθήσει να μη της δώσω στήθος προς το μεσημέρι για να φάει φαγητό αλλά γκρινιάζει και χτυπιέται και τελικά υποχωρώ. Υπάρχουν επίσης φορές που ενώ έχει φάει κι έχει πιει γάλα, μόλις με δει να τρώω κάτι έρχεται στο τραπέζι να την πάρω αγκαλιά και μου λέει ”μαμ”. Τσιμπολογάει λίγο ακόμα.

Μένω με τους γονείς μου και τη μεγαλώνω μόνη μου, το μπαμπά της τον βλέπει 2-3 φορές το χρόνο για κάνα μήνα και μετά μέσω skype. Είμαστε συνέχεια μαζί, και θέλει πολλές φορές να κάνουμε τα ίδια πράγματα μαζί – να πλύνουμε τα δόντια μας, να χορέψουμε, να διαβάσουμε βιβλία, να κοιμηθούμε. Οι δικοί μου φοβούνται πως δεν την έχω μάθει σωστά να είναι τόσο πολύ εξαρτημένη από εμένα και γι’ αυτό φταίει το ότι τη θηλάζω ξαπλωμένη (όταν είναι να κοιμηθεί).

Πολλές φορές παίζει με το στήθος μου, ανεβαίνει πάνω μου, στριφογυρνάει ενώ πίνει γάλα. Τελευταία έχει αρχίσει όταν τσαντίζεται με κάτι, να δαγκώνει τα χέρια της ή κι εμένα. Κι όταν της λέω “τη μανούλα που σε αγαπάει;” δαγκώνει τα χέρια της ή και το παιχνίδι που μπορεί να έχει μπροστά της εκείνη τη στιγμή και να την έχει θυμώσει επειδή π.χ. φράκαρε στη μισάνοιχτη πόρτα και δε μπορεί να περάσει.

Κι ενώ μέχρι χτες ήμουν ανένδοτη με το θηλασμό έχω αρχίσει και ανησυχώ μήπως τελικά έχω κάνει λάθος; και πώς θα τα αλλάξω όλα αυτά; πώς θα τη βάλω να κοιμάται στην κούνια της; πώς θα σταματήσει να με πιπιλάει το βράδυ; δε θέλω να της δώσω και πιπίλα… πώς θα τη μάθω να τρώει φαγητό το μεσημέρι; και με τα νεύρα της τί να κάνω; εκεί που ήταν ένα ήσυχο μωρό, ξαφνικά αν δε γίνει το δικό της χαλάει ο κόσμος. Πώς πρέπει να της φέρομαι;

Αχ σας ικετεύω, βοηθήστε με… έχω κάνει τόσο κακό στο παιδάκι μου; ο ξαδελφός της θήλασε μόνο 6 μήνες (είναι 6 μήνες μεγαλύτερός της και τον έχει ξεσηκώσει τελευταία σε πολλά – να μη με ακούει, να δαγκώνει) και στο χρόνο πάνω κοιμόταν όλο το βράδυ χωρίς να ξυπνάει και μόλις νύσταζε έπαιρνε το νάνι του και πήγαινε μόνος στο κρεββάτι. Εδώ και 5 μέρες κοιμάται και στο δικό του δωμάτιο…

Συγχωρέστε με για το τόσο μεγάλο γράμμα μου… Ελπίζω στη βοήθειά σας και σας χιλιοευχαριστώ εκ των προτέρων!!!!!
ΜαίρηΠάτρα

25/07/2013
Αγαπητή Μαίρη,
συγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση μου φταίει το καλοκαίρι.

Στο γράμμα σου βάζεις πολλά θέματα που ίσως δεν φτάνει ένα γράμμα για να απαντηθούν. Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να σου πω αρχικά είναι πως ο θηλασμός ακόμη και στο κρεβάτι δεν “φταίει” για οτιδήποτε δύσκολο συμβαίνει ανάμεσα σε σένα και στο παιδάκι σου.

Ένα παιδάκι 20 μηνών μπορεί να σταματήσει να θηλάζει αν δεν το χρειάζεται πια, αλλά μπορεί εξίσου να συνεχίσει να θηλάζει για 1,5 χρόνο ακόμη ανάλογα πρωτίστως με τις ανάγκες του παιδιού καθώς και με τις αντοχές της μαμάς.

Στην στοματική φάση που ζει το παιδάκι σου η εξάρτηση από τον φροντιστή του, που στην περίπτωση αυτή είναι η μανούλα, είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό.

Όταν τα μωρά δεν θηλάζουν και κοιμούνται από νωρίς μόνα τους αναγκάζονται βίαια να υιοθετήσουν ένα προφίλ ανεξαρτησίας έχοντας παραιτηθεί από την εμπειρία και τη διεκδίκηση της σχέσης με τη μαμά. Αυτό δεν είναι πραγματική αναξαρτησία και όταν οι άμυνες κάποια στιγμή ραγούν βγαίνει στην επιφάνεια το καταπιεσμένο άγχος αποχωρισμού με διάφορες μορφές ακόμη και στους ενήλικες.

Το να σε μιμείται επίσης είναι απόλυτα φυσιολογικό, αυτός είναι ένας τρόπος να υιοθετήσει και να εξελίξει δεξιότητες που είναι χρήσιμες και απαραίτητες στη ζωή. Είναι καλό που φαίνεται να μπορείς να το διασκεδάζετε μαζί της.

Η απουσία του πατέρα γι αυτήν καθώς και ενός συντρόφου που από ότι κατάλαβα ισχύει για σένα Μαίρη είναι μια από τις παραμέτρους που κάνουν την σχέση σας πιο “αποκλειστική” από ότι θα ήταν αν τα πράγματα ήταν αλλιώς.

Όταν θυμώνει, τα παιδιά θυμώνουν από ματαίωση, επέτρεψέ της να εκφράζει το θυμό της ακόμη και να σε χτυπάει. Σε αυτή την ηλικία είναι απαραίτητο. Με το να της λες “όχι την μανούλα που σε αγαπάει” είναι σα να της λες πως με τους ανθρώπους που αγαπάμε δεν επιτρέπεται να θυμώνουμε και αν θυμώνουμε η αγάπη χάνεται.

Αυτό που θέλουμε είναι τα παιδιά μας να γίνουν άνθρωποι που θα έχουν επαφή με τα συναισθήματά τους θα μπορούν να τα εκφράζουν ελεύθερα με σεβασμό απέναντι στα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων.

Ακόμη κι αν της επιτρέπεις να σε χτυπάει τώρα αυτό δε σημαίνει πως θα συνεχίσει να σε χτυπά αργότερα. Τα παιδάκια σε αυτή την ηλικία με το σώμα τους εκφράζουν όλα τα συναισθήματά τους. Μεγαλώνοντας σταδιακά θα υιοθετήσει πιο ενήλικους τρόπους έκφρασης.

Αν έχει την ανάγκη να δαγκάνει δώσε της κάτι μαλακό και καθαρό για να δαγκάνει να εκτονώνεται η ένταση από τα σαγόνια της.

Χρειάζεστε και οι δύο κοινωνική ζωή και ερεθίσματα για να περνάτε καλά και να μην χρειάζεται να καταφεύγει ίσως στο θηλασμό. Δεν της χρειάζεται επίσης να κοιμάται τόσες ώρες το μεσημέρι. Μία ώρα φαίνεται να της είναι αρκετή και στη συνέχεια η ζωή σας περιμένει.

Θα μπορούσα να γράψω κι άλλα πολλά…

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *