Το μωρό έχει πολλά αέρια και κλαίει. Τί να κάνω;

Το μωρό έχει πολλά αέρια και κλαίει. Τί να κάνω;

Απαντά η Λίλα Μπίμπη
Παιδίατρος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.paidiatros-info.gr

Καλησπέρα σας
Έχω μια κορούλα που γίνεται αύριο 40 ημερών. Την θηλάζω κανονικά και κάποιες φορές τις προηγούμενες μέρες (καθόλου εδώ και 4 μέρες) της έδινα και λίγο πρόσθετο γιατί νόμιζα πως δεν έχει χορτάσει.

Παρόλο που προσέχω πάρα πολύ τι τρώω η μικρή μετά από μια ώρα από κάθε γεύμα αρχίζει το κλάμα και τεντώνει τα πόδια απότομα και κοκκινίζει. Έχει πολλά αέρια και όπως είπε η γιατρός γίνεται πόλεμος στην κοιλίτσα της και μου είπε να προσπαθήσω να της αραιώσω τα διαστήματα που τρώει (πχ από 1,5 με 2 ώρες να πάει στο 3-ωρο) για να μπορέσει αν ηρεμεί το παιδάκι λίγο γιατί αλλιώς τρώει-πονάει-πεινάει-τρώει-πονάει-πεινάει κλπ κλπ και μόνο αν την πάρει ο ύπνος ηρεμεί και αυτή και εμείς.

Σε ένα φόρουμ σχετικά με τον θηλασμό μου είπαν όποτε κλαίει να την βάζω στο στήθος γιατί μπορεί απλά να πεινάει. Το δοκίμασα σήμερα και το αποτέλεσμα είναι κάθε μια ώρα να κλαίει να την θηλάζω και φτου και από την αρχή.

Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Ακόμα και όταν πονάει να την θηλάζω; την ανακουφίζει αυτό προσωρινά αλλά μήπως δυσχεραίνει μετά την κατάσταση; Και πως είμαι σ΄ίγουρη πως όταν κλαίει είναι πείνα και όχι πόνος;

Ενεργείται κανονικά και βρέχει πάνες και παίρνει βάρος. Εγώ πίνω τίλιο-χαμομήλι-γλυκάνισο να την βοηθήσω και της δίνω και infacolic και biogaia αλλά τίποτα δεν φαίνεται να βοηθάει. Έχει μειωθεί λίγο η ένταση αλλά ίσως επειδή καταφέρνω και την κοιμίζω και λίγο και τα περνάει στον ύπνο της τα χειρότερα.

Ευχαριστώ πολύ
Κατερίνα, Πειραιάς

17/05/2013

Αγαπητή Κατερίνα, να χαίρεσαι την κόρη σου!
Από την περιγραφή σου φαίνεται ότι το μωράκι έχει κολικούς. Η αραίωση των γευμάτων δεν θα βοηθήσει σε τίποτα. Δοκίμασε κυκλικές μαλάξεις στην κοιλίτσα της με τη φορά των δεικτών του ρολογιού, ασκήσεις φέρνοντας τα γόνατα στην κοιλιά της για να απελευθερωθούν τα αέρια από το έντερο, πολύ δέρμα με δέρμα επαφή, θηλασμό όποτε δείχνει σημάδια ανησυχίας, και τώρα που σαράντισε μπορείς να αρχίσεις σιγά σιγά βόλτες έξω με το μάρσιπο ή το καρότσι.

Ενώ είναι ξύπνια και μπορείς να την επιτηρείς άφηνε την μπρούμυτα με διάφορα οπτικά ερεθίσματα γύρω της (πχ παιχνιδάκια, βρεφικό γυμναστήριο, κλπ), αν και για όσο διάστημα της είναι ευχάριστο, συνήθως 2-10 λεπτά, η στάση αυτή ανακουφίζει τα μωράκια από τους κολικούς.

Η μπέμπα σου δεν χρειάζεται συμπλήρωμα, το βάρος που έχει βάλει είναι πάρα πολύ καλό και η φόρμουλα επιδεινώνει τους κολικούς. Θα σε συμβούλευα να συνεχίσεις με αποκλειστικό θηλασμό, τα πάτε πολύ καλά. Το γάλα σου σαν σύσταση και η σωματική σας επαφή είναι ότι καλύτερο για να ξεπεράσει το μωρό σου αυτή τη δύσκολη περίοδο προσαρμογής που περνάει. Επίσης, αν τα σκευάσματα που δίνεις δεν έχουν βοηθήσει δεν υπάρχει λόγος να τα συνεχίσεις.

Τέλος, αν το μωρό ζορίζεται πολύ δοκίμασε να διακόψεις τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή σου για τρεις εβδομάδες. Αν δεις βελτίωση συνέχισε έτσι για λίγους μήνες και μετά σταδιακά μπορείς να τα επαναφέρεις, αρχικά το τυρί και το γιαούρτι και μετά το γάλα.

Σου εύχομαι ότι καλύτερο για την κόρη σου και είμαι στη διάθεσή σου για ότι άλλο χρειαστείς.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *