Το δικαστήριο αγνόησε ότι το παιδί μου θηλάζει

Το δικαστήριο αγνόησε ότι το παιδί μου θηλάζει

20/5/2013
Επιστολή από την κ. Μ.

Είμαι 37 ετών κι έχω ένα βρέφος 11 μηνών το οποίο θηλάζω. Ο πατέρας του βρέφους δεν θέλησε να με παντρευτεί και από τον Ιανουάριο μένω στους γονείς μου.


Την Δευτέρα, ο πατέρας, μου έκανε προσωρινή εντολή επικοινωνίας και το δικαστήριο αποφάσισε πως πρέπει να παίρνει το παιδί Τρίτη και Πέμπτη 5-8.30 και την Κυριακή 11-8.30 αγνοώντας ότι το παιδί θηλάζει το μεσημέρι και κάποιες φορές και το απόγευμα. Τώρα πια το ζητάει το ίδιο…

Η δικαστής εξέφρασε την άποψη “και μέχρι πότε θα θηλάζει!” Άποψη που συμπλήρωσε αυτή του δικηγόρου του πατέρα του παιδιού που είπε ότι αρκετά θήλασα, εννοώντας να σταματήσω ώστε η επικοινωνία να επεκταθεί και σε διανυκτέρευση.

Όταν διαμαρτυρήθηκα σε μια άλλη δικαστή μου είπε “αν δούλευες δεν θα τον θήλαζες” και στην απάντησή μου πως “μα δεν δουλεύω κι έχω την δυνατότητα να κάνω αυτό το δώρο στο παιδί μου” η απάντησή της ήταν η ίδια.

Να σημειώσω πως είμαι καθηγήτρια, επιστρέφω τον Σεπτέμβρη στη δουλειά μου που επειδή μένω σε επαρχία κι οι αποστάσεις είναι μικρές, κι η φύση της δουλείας μου είναι τέτοια που θα έχω τη δυνατότητα να συνεχίσω τον θηλασμό.

Δυστυχώς η δικηγόρος μου δεν με αντιπροσώπευσε όπως έπρεπε. Δεν έβαλε καν στον φάκελο το πρόγραμμα του παιδιού οπότε τώρα θα πρέπει να το παίρνει την ώρα που πρέπει να το κοιμίσω ή την ώρα που δεν θα έχει ξυπνήσει ακόμη από τον μεσημεριανό ύπνο.

Με τον πατέρα δεν υπάρχει συνεννόηση γιατί όταν του είπα να το παίρνει στις 12.30 που ξυπνάει θέλει να το επιστρέφει στις 10 που θα πρέπει πάλι να κοιμάται μιας και στις 8.30 κάνει μπάνιο και κοιμάται, δηλαδή θα πρέπει να χαλάσει το πρόγραμμά του έτσι κι αλλιώς.

Δεν ξέρω αν μπορώ να κάνω κάτι, αλλά δεν μπορώ να το αφήσω κι έτσι. Η οικονομική μου κατάσταση δεν μου επιτρέπει να φέρω μεγαλοδικηγόρο από την Αθήνα, όπως ο πατέρας του παιδιού, αλλά δεν μπορώ να αφήσω αδιαμαρτύρητη την αδιαφορία ΓΥΝΑΙΚΩΝ στο μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει μια μητέρα στο παιδί της.

Ελπίζω να μπορείτε να μου δώσετε έναν δρόμο για τον τρόπο που θα πρέπει να κινηθώ

Ευχαριστώ
Μ.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για κάθε νομικό σύμβουλο που επιθυμεί να στηρίξει την παραπάνω μητέρα, διαθέτουμε τα προσωπικά της στοιχεία και μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας στο editor[at]mitrikosthilasmos.com. Εναλλακτικά, μητέρες με ανάλογη εμπειρία μπορείτε να της αφήσετε παρακάτω τα συμβουλευτικά/υποστηρικτικά σας σχόλια.
Διαβάστε ιστορίες θηλασμού ΕΔΩ ή άλλες καταγγελίες ΕΔΩ
Μπορείτε να στείλετε και τις δικές σας ιστορίες θηλασμού, τοκετού ή τις επιστολές, τα παράπονα και τις καταγγελίες σας στο editor[at]mitrikosthilasmos.com

2 Σχόλια

 1. Πέρασα τα ίδια με το μικρό μου να είναι 14 μηνών…
  Πολύ άσχημες καταστάσεις με το πατέρα, καμία κατανόηση, απίστευτη εναντίωση στο θηλασμο.
  Απευθύνθηκα αμέσως σε παιδοψυχολογο, σύμβουλο θηλασμου και πεδιατρο ( φιλικά προσκείμενο στο θηλασμο βέβαια ) και πήρα από όλους βεβαιωσεις που όμως , πρόσεξε, δεν επικεντρωνονταν στο θέμα του θηλασμου αποκλειστικά, αλλά στις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει η πολύωρη απομάκρυνση του βρέφους σε αυτή την τρυφερή ηλικία από τον βασικό του φροντιστή, σε αυτή την περίπτωση την μητέρα του. Κι αυτό γιατί αυτή είναι η κατάσταση. Μετά τους 6 μήνες θεωρείται υπερβολή και κατάχρηση ο θηλασμος προκειμένου να εμποδιστεί η επικοινωνία του πατέρα…
  Ευτυχώς η δικηγόρος ήταν κολλητή μου και με στήριξε όσο μπορούσε. Ο πατερας έφερε πρώην βουλευτή!!!
  Δυστυχώς είναι σε τι δικαστή θα πέσεις και δυστυχώς αν είναι γυναίκα δεν σημαίνει ότι θα δείξει κατανόηση. Το αντίθετο μάλιστα…
  Σου προτείνω να ενημερωθεις από ειδικούς και να συγκεντρώσεις όσο πιο πολλά στοιχεία μπορείς που να αποδεικνύουν ότι η μη σταδιακή και πολύωρη απουσία της μητέρας έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον ψυχισμό του βρέφους πρωτίστως οπως και η διαταραχη του προγραμματος του και μετά να αναφέρεις το θέμα του θηλασμου.
  "Υπάρχουν και τα θηλαστρα!" Μου φώναξε η αδερφή του λεγαμενου πατέρα μέσα στο δικαστήριο…
  Σου εύχομαι δύναμη και ηρεμία γιατί είναι πολύ δύσκολο αλλά να είσαι σίγουρη ότι αν εσύ είσαι καλά θα είναι και το μωρό σου. Χιλιοειπομενο αλλά πέρα για πέρα αληθινό.
  Ο μικρός μου είναι τώρα 3,5 χρόνων, θηλασε μέχρι τα 2,5 , με θηλαστρο και χωρίς (έβγαζα γάλα και του έδινα να τον ταιζει, μπορεί να το πετάγε, μπορεί και όχι στην αρχή…)
  Πάρε μια βαθιά ανάσα κάθε φορά που μιλάς με τον πατέρα και προσπάθησε να εξασφαλισεις σιγά σιγά μια καλύτερη επικοινωνία ώστε να δει τα πράγματα αλλιώς γιατί τώρα είναι τυφλωμενος.
  Αυτά, άντε και καλό δρόμο, κάποια στιγμή θα εξομαλυνθει…

 2. Μα είναι δυνατόν;! Τέτοια αντιμετώπιση!!! Άνθρωποι σε τέτοιες θέσεις έπρεπε να έχουν πρώτο τους μέλημα την υποστήριξη των δικαιωμάτων των μωρών, όχι να τα χαντακώνουνε.
  Να σταματήσει το θηλασμό και να του χαλάνε τον ύπνο του και το όποιο του πρόγραμμα… είναι εξωφρενικό!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *