Η διατροφή επηρεάζει το ενδεχόμενο ενδομητρίωσης

Η διατροφή επηρεάζει το ενδεχόμενο ενδομητρίωσης

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Reproductive BioMedicine Online διερευνάται πώς συνδέεται η διατροφή με το ενδεχόμενο ενδομητρίωσης.


Αν και δεν έχουν γίνει πολλές έρευνες για το θέμα αυτό, φαίνεται ότι η διατροφή επηρεάζει το ενδεχόμενο ενδομητρίωσης, ειδικότερα στις περιπτώσεις όπου γίνεται μεγάλη  κατανάλωση τροφίμων που προκαλούν αύξηση της προσταγλανδίνων.

Η προσταγλανδίνες είναι  ομάδα βιολογικά δραστικών, ακόρεστων λιπαρών οξέων, που προκαλούν σύσπαση των μυών και αυξάνουν τις φλεγμονές.

Σε γενικές γραμμές, είναι γνωστό ότι η διατροφή μπορεί να επιδεινώσει διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας, όπως το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι γυναίκες με ενδομητρίωση καταναλώνουν λιγότερα λαχανικά και ω-3 λιπαρά οξέα. Επιπλέον, καταναλώνουν περισσότερο καφέ, τρανς λιπαρά και κόκκινο κρέας.

Η υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε βιταμίνες μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ενδομητρίωσης και να λειτουργήσει ευεργετικά για τη γενικότερη υγεία της γυναίκας.

Διατροφικές συμβουλές για γυναίκες με ενδομητρίωση:

  • Αυξήστε την κατανάλωση των ω-3 λιπαρών οξέων

Τα ω-3 έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τις φλεγμονές, που αποτελούν μία από τις βασικότερες επιπλοκές τηςενδομητρίωσης. Η φλεγμονή ευθύνεται για την πρόκληση πόνου και τη δυσκολία στη σύλληψη. Τα ω-3 λιπαρά οξέα περιέχονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος.

  • Πάρτε συμπλήρωμα διατροφής μαγνησίου

Το μαγνήσιο περιέχεται στα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τους ξηρούς καρπούς, αλλά συνήθως δεν λαμβάνουμε ικανοποιητική ποσότητα μέσω της διατροφής μας. Η λήψη συμπληρώματος 300mg θα βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών και την εξάλειψη των κραμπών.

  • Περιορίστε την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών.

Σύμφωνα με έρευνα, οι γυναίκες που καταναλώνουν πολύ κρέας και αλλαντικά έχουν από 80%-100% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ενδομητρίωση. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι τα ζωικά λίπη περιέχουν λιπαρά οξέα που αυξάνουν τις φλεγμονές. Αντίθετα, οι γυναίκες που καταναλώνουν τακτικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά έχουν 40% λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης  ενδομητρίωσης.

  • Μειώστε την κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης και δημητριακών

Αντικαταστήστε τα με μαύρη ζάχαρη και δημητριακά ολικής άλεσης.

  • Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών

Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα, που αποτελεί μία από τις παρενέργειες της ενδομητρίωσης.

  • Καταναλώστε λιγότερο καφέ και αλκοόλ

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard, οι γυναίκες που πίνουν πολύ καφέ έχουν διπλάσιες πιθανότητες ανάπτυξης ενδομητρίωσης. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που πίνουν πολύ αλκοόλ επίσης κινδυνεύουν περισσότερο από την ενδομητρίωση.

  • Να πίνετε περισσότερο νερό

Το νερό βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού και μπορεί να βοηθήσει στις κράμπες και τα φουσκώματα.

  • Να αθλείστε

Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες που ασκούνται συστηματικά έχουν 75% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ενδομητρίωση.

Δημοσίευση 21/05/2013, Πηγή: epitelousmama

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *