Να δώσω το γάλα που παράγω για το νεογέννητο και στο τρίχρονο παιδί μου;

Να δώσω το γάλα που παράγω για το νεογέννητο και στο τρίχρονο παιδί μου;

Απαντά η Χρυσή Καλοπίση
Μαία, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα σας!
Πριν από 10 μέρες απέκτησα το δεύτερο παιδάκι μου το οποίο θηλάζω αποκλειστικά όποτε ζητάει το μωρό (περίπου ανά 2 με 3 ώρες τη μέρα και 4 με 5 ώρες τη νύχτα).

Την πρώτη μου κόρη τη θήλασα και αυτή 26 μήνες (τώρα είναι 32 μηνών). Επειδή η μεγάλη κόρη πάσχει από αλλεργία στο γάλα και δυστυχώς το υποαλλεργικό δεν το πίνει ευχάριστα θα ήθελα τώρα που ξεκίνησε πάλι η γαλουχία, παράλληλα με το θηλασμό του νεογέννητου, να κάνω αντλήσεις με νοσοκομειακό θήλαστρο για να καλύπτω τις ανάγκες και της μεγάλης μου κόρης. Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω τα εξής:

α. Είναι πράγματι καλή ιδέα; Μπορεί το μητρικό γάλα που παράγει τώρα το σώμα μου για το νεογέννητο να καλύψει και τις ανάγκες ενός τρίχρονου παιδιού;
β. Ποιο είναι το πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσω όσον αφορά τις αντλήσεις για να πετύχω να παράγω το επιπλέον μισό λίτρο που χρειάζομαι κάθε μέρα;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας!
Με εκτίμηση,
Διονυσία, Αθήνα

27/05/2013

Αγαπητή Διονυσία,
η ιδέα σας να προσφέρετε μητρικό γάλα στο μεγαλύτερο παιδί σας είναι εξαιρετική. Είμαι σίγουρη ότι μπορείτε να φτάσετε την παραγωγή σας στα επίπεδα που θέλετε δεδομένου ότι θηλάζατε για χρόνια, διακόψατε για μικρό διάστημα το θηλασμό και σαν δευτεροτόκος σίγουρα παράγετε ήδη πολύ γάλα. Φαίνεται άλλωστε και από την ανάπτυξη του νεογέννητου!

Αν νιώθετε ότι  το μωράκι σας  δεν είναι τόσο απαιτητικό μπορείτε να προσθέσετε σταδιακά κάποιες αντλήσεις στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Ξεκινήστε με 2-3 αντλήσεις/24ωρο και έπειτα θα αποφασίσετε μόνη σας αν και πόσες περισσότερες αντλήσεις θα χρειαστείτε, ανάλογα με την ποσότητα που αντλείτε κάθε φορά…

Έχετε υπ’ όψιν πως η παραγωγή σας θα αρχίσει να αυξάνεται βαθμιαία  εφόσον  τηρείτε ένα σταθερό πρόγραμμα αντλήσεων οπότε μην απογοητευτείτε αν στις πρώτες αντλήσεις βγάλετε μόνο λίγα ml.

Φροντίστε να προγραμματίζετε άντληση 1 ώρα μετά το γεύμα του μωρού και προσπαθήστε οι αντλήσεις σας να είναι περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα γιατί έτσι θα αποδώσουν καλύτερα. Οι περισσότερες μητέρες αναφέρουν πως στις πρωινές αντλήσεις συγκεντρώνουν περισσότερο γάλα.

Μια επαγγελματική αντλία διπλής άντλησης θα μειώσει το χρόνο άντλησης, θα αυξήσει ταχύτερα την παραγωγή σας και θα καταφέρει να την κρατήσει και σε υψηλά επίπεδα.

Καλή επιτυχία. Να τα χαίρεστε!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

3 Σχόλια

  1. Καλημέρα, και εγώ το επιπλέον γάλα που αντλούσα, όταν ξεκίνησε τις στερεές τροφές ο μικρός μου και δεν το έπινε σχεδόν ποτέ…., το έδινα στον μεγάλο μου γιο συμπληρώνοντας με φρέσκο. Βέβαια δεν είχε πρόβλημα με αλλεργία, αλλά είχαμε πρόβλημα με τη δυσκοιλιότητα και νομίζω πως τον βοήθησε.
    Πολύ καλή η ιδέα σου! Μπράβο! Καλή δύναμη!

  2. Καλημερα!!προσωπικά θα σου ελεγα να της δωσεις το γαλα σου ειναι πολυ ανωτερο απο οποιοδηποτε σκονη γαλακτος υποαλεργικο.

  3. η μεγαλη κορη 4 ετων θηλαζει ακομα αλλα και να ειχε αποθηλασει θα προσπαθουσα να της βγαζω σε ποτηρι το γαλα μου και εγω δεν συγκρινετε το γαλα σου με το καλυτερα επεξεργασμενο αγελαδινο σε κουτι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *